Két csehországi sörminősítő verseny, eltérések – hasonlóságok: Tábor kontra České Budějovice I. rész.

Az év első felében hagyományosan lezajlott Csehország két prominens sörminősítő versenye. Február vége felé Tábor városa adott helyett az immáron 25. alkalommal megrendezett Sörünnepének, míg egy pár nappal ezelőtt, június elején České Budějovicében ültek össze a sörítészek, hogy különféle kategóriák szerint megválasszák az év sörét. A tábori verseny nyertesei a Pivní pečeť-el (sör pecsét) lettek gazdagabbak, míg a budějovicei értékelés során a jobbnak ítélt termékek a Pivo České republiky, vagyis a Cseh Köztársaság söre díjat szerezhették meg. Cikkünkben egy picit megpróbáljuk összevetni a két eseményt és bemutatjuk nyerteseiket, ismerkedjenek meg az olvasóink azzal, hogy 2015-ben mely söröket látták legízletesebbeknek a cseh profi sörológusok.
Pivní pečeť
Persze mint minden minősítő versenyt, így ezeket a sörbírálatokat is csak egy kis szűrőn keresztül nézve lehet értelmezni és elfogadni. Tisztában kell azzal lennünk, hogy a sörminősítő bírák nem feltétlenül, sőt biztosan nem olyan szemmel néznek a sörökre mint egy átlag sörfogyasztó, legyen akár az egy igen gyakorlott fajta. A zsűritagok döntései hátterében az alap paraméterek (szín, szag, íz stb.) tüzetes vizsgálata mellett egyéb tényezők is állhatnak. Nem állítva, hogy a nagy cégek direkt befolyással próbálnak élni, de a dominanciájuk kétségkívül kihat, vagy legalábbis hathat a megítélésükre, ahogyan ezt az évek során számos díjnyertes sör esetében feltételezhettük.
Pivo České republiky
Csehországban immáron 300 db feletti (egész pontosan 307 db) a különféle kisebb-nagyobb sörfőzdék száma, amelyek közül 264 db a kisüzemi (minipivovar), és 43 db az ipari méretű, legalább regionális szintű. Szinte természetesen sem a tábori, sem a budějovicei versenyen nem vett részt valamennyi sörgyártó, de azért elég szép számban képviseltették magukat. 2015-ben a tábori versenyre 180 sörgyár nevezett be, több mint 800-féle sörrel vagy más náluk készült termékkel (pl. üdítő), míg České Budějovicében a sörgyártók jóval szolidabb létszámban (50 sörfőzde – 300-féle sör) szerepeltek. Ugyanakkor a tábori versenyen, amely nyíltan nemzetközi, az indulók közül igen magas arányban vettek részt a különféle külföldi sörgyártók (köztük magyarok is), míg a Cseh Köztársaság söre díjra kizárólag cseh, illetve a „testvér” szlovák sörök előállítói aspiráltak. Összességében mindkét eseményen szépen reprezentálták a versenyzők Csehország sörgazdagságát, még ha egy-egy személyes kedvenc sörfőzde hiányát szomorúan kellett is konstatálnunk. De eme hosszabb bevezető után lássuk a két sörminősítő verseny győzteseit, vajon mennyire tértek el egymástól, vagy éppen mennyiben hasonlítottak az eredmények.
Sörminősítők munkában
A két versenyen egyaránt különféle kategóriákba sorolva bírálták a különféle söröket, amelyek egy része mindkét eseményen azonos volt, más részük egyedi. Mindkét esetben külön választották az ipari mennyiségben termelő gyárakat és a kisüzemi sörfőzdéket. Mi is különvesszük ezt a két típust, és a cikkünk második részében foglalkozunk csak a „kicsikkel”. A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért pedig csak az azonos kategóriák eredményeit tekintjük át, egy kis privát szöveges megjegyzéssel.


Světlé výčepní: világos (ivó) sörök, alacsonyabb alkohol tartalommal, maximum 11 körüli Plató fokkal. Nyertesek: Bernard (Tábor, a továbbiakban csak T betűvel jelöljük), illetve a Holba Šerák (České Budějovice, a továbbiakba CB). 2. és 3. helyezettek: Litovel Classic és Moravan (T) / Rychtář Fojt és Rohozec Podskalák (CB). A výčepní kategóriába tartozó söröket hajlamosak vagyunk érdemtelenül lebecsülni, pedig aki egy jó ivósört tud készíteni, az rendelkezik olyan alapokkal, amire támaszkodva további sörcsodákat főzhet. Aki viszont nem..., nos annál ez kérdésesebb.
Litovel Dark
Tmavé výčepní: az előző kategória barna változatai. Nyertesek: Litovel Dark (T), Urpiner Dark (CB). 2. és 3. helyezettek: Bakalář tmavé, Krušovice Černé, Urpiner Dark (megosztott bronzérem) (T) / Krušovice Černé és Bakalář tmavé (CB). Azt hiszem itt nem szükséges túl sok magyarázat. Ugyan a barna alapsör kategória nem túl bő létszámú, de azért látható, hogy mindkét versenyen azonos söröket ítéltek a legjobbaknak, ugyan egy kicsit eltérő sorrendben.
Klášter
Světlý ležák: világos sörök, 11-es Balling-fokkal. Nyertesek: Starobrno Medium (T), Klášter 11% (CB). 2. és 3. helyezettek: Postřižinská jedenáctka, Perla Export (T) / Bernard sv. ležák, Dobrušská 11% (CB). No itt már közel sincs egységes ítélet. Táborban a brnói multi nyert, Budějovicében pedig a Lobkowicz-csoporthoz tartozó kisebb sörüzem. A tábori bronzérmes egy lengyel sör lett.
Platan Merlin
Tmavý ležák: barna sörök 11-12-es Balling-fokkal. Nyertesek: Bernard Černý 12 (T), Platan Merlin (CB). 2. és 3. helyezettek: Postřižinské tmavé, Platan Merlin (T) / Primátor Dark, Postřižinské tmavé (CB). A helyzet egyértelmű, a Merlin és a nymburki barna kihagyhatatlan, a barna Bernardról pedig mi is ódákat tudnánk zengeni. Bármelyiket, bármikor.
Francinův ležák
Světlý ležák premium: világos sörök 12-es Balling-fokkal. Nyertesek: Francinův ležák (T), Poutník 12% (CB). 2. és 3. helyezettek: Černovar, Lobkowicz Premium (T) / Krušovice Ležák 12%, Rychtář Premium (CB). Egy nymburki kiválóság, és egy pelhřimovi érdekesség a két „aranyérmes”, a további helyeken más-más, ízlés szerinti sörök szerepelnek. Maradjunk annyiban, hogy tudnánk jobbakat is javasolni.
Svijanský Baron
Světlé speciální: világos sörök legalább 13-as vagy a feletti Balling-fokkal. Nyertesek: Rakovar (T), Svijanský Baron 15% (CB). 2. és 3. helyezettek: Bogan, Prácheňská perla (T) / Holba Šerák special 13,51%, Svijanský Kníže 13%. Egy kicsit meglepő, hogy mennyire jól teljesítettek idén a rakovníki sörgyár termékei (Černovar, Rakovar). A Svijany pedig ebben a kategóriában meglepő módon csaknem tarolt České Budějovicében.
Koutské pivo
Tmavé specialní: barna sörök legalább 13-as vagy a feletti Balling-fokkal. Nyertesek: Koutské pivo 18%, Koutské pivo tmavé 14%. 2. és 3. helyezettek: Svatopavelské, Perla Kozlak (T) / Svijanská Kněžna 13%, Pernštejn - Granát 13%. A helyzet egyértelmű: Kout na Šumavě sörgyára ebben a kategóriában idén verhetetlen. Akár az egyik, akár a másik erősebb barna söréről van szó, nem talál legyőzőre.
Démonok
Polotmavé: félbarna sörök. Nyertesek: Vysoký Chlumeci Démon (T), Platán Granát (CB). 2. és 3. helyezettek: Staropramen Granát, Klostermann DUDÁK (T) / Holba Šerák, Svijanský Fanda (CB). Ebben a kategóriában ismét egy kis zavart érzünk az erőben. A Staropramen félbarnája nem rossz, de azért az „ezüstérem” egy picit túlzás, csakúgy mint a protivíni Platan sörgyár félbarnájának győzelme. De hát az ítészek ízlése más, ez van.
Konrad
Kvasnicové - nefiltránové: élesztős és szűretlen sörök. Táborban az élesztős és a szűretlen kategóriát külön választották, České Budějovicében pedig egyben kezelték, így kevéssé összevethetők. A nyertesek között találhatunk nagy multi cég termékeit (Konrad IQ) és kicsi sörfőzde remekét is (Podskalská koza 13 speciális félbarna) valamint a Holba Kvasničákot.

Az említett sörök közül néhányat (Rohozec Podskalák, Bernard Černý, Klostermann DUDÁK, Svijanská Kněžna 13%, Bernard sv. ležák) megrendelhető a Pivotékán keresztül (www.pivoteka.blogspot.hu). A hamarosan kezdődő budapesti cseh sörfesztiválon a hírek szerint megkóstolható sörök neveit pedig dőlt betűkkel szedtük.

1 megjegyzés: