A mesés Prácheňsko kincsei II. - 10 érv amiért muszáj ellátogatni Prácheňskoba!

  1. Varázslatos várak – kastélyok
Písek, Vimperk, Štěkeň, Horažďovice, Hrádek, Vráž kastélya, Rabí, Zvíkov, Kašperk, Velhartice, Blatná, Strakonice vára és még hosszan sorolhatnánk mindazon csodás kastélyokat, várakat, kiemelkedő építészeti remekműveket, melyeket több mint érdemes megtekinteni a Prácheňsko térségében. A vaskos várfalak között járva, a pazar panorámát nyújtó tornyokba felsétálva, a varászlatosan díszített kastélytermeket látva igazi történelmi élményben részesülhetünk.
Kašperk és környéke


  1. Páratlan műemlékek – népi építészet

De nem csupán kastélyok és várak várnak itt ránk, különleges látványt nyújtanak a városkák szépen megmaradt főterei, óvárosi részei, a fenséges templomok. Prachatice városának csodás sgraffito díszítésű házai, Písek öreg kőhídja, az egykori szudétanémet lakosságra emlékeztető fagerendás háza a Šumava-hegység kicsiny falvaiban, a jellegzetes parasztbarokk épületek, a régi zsidó temetők mind-mind olyan emlék, amit egyszerűen látni kell.
Písek öreg hídja
  1. Múzeumok sokasága

A Prácheňsko számtalan híres ember szülő-, vagy lakóhelye és sok neves esemény színhelye volt, akiknek, illetve amelyeknek különféle múzeumok, kiállítások állítanak emléket. Itt ezen a vidéken, Husinecben született egykor Husz János a reformer mártír prédikátor, itt játszódott a klasszikus csehszlovák filmtrilógia, a Nap, széna..., ez a térség volt egykor a Cseh Királyság egyik legfontosabb aranylelőhelye, itt került sor számos meghatározó történelmi ütközetre. Mindezekről a helyi múzeumok megtekintésével tudhatnunk meg többet.
Prácheňské Múzeum, Písek

  1. Változatos, állat- és növényvilágban gazdag természeti környezet

Délen a Šumava-hegység magas hegycsúcsai, csöndes erdei, hegyi rétjei, vad patakjai, míg északon a lágyan kanyargó Otava folyó dimbes-dombos, halastavakkal sűrűn tarkított vidéke szemet gyönyörködtető változatossággal lepi meg a látogatót. A Prácheňsko Csehország egyik azon része, ahol a tájat nem károsította a mai napig az iparosítás, így a környezeti állapot megőrizte a varázsát. A tájvédelmi területeken, a nemzeti parkon túl még számos helyen bukkanhatunk növénytani ritkaságokra, csodás állatokra, és varázslatos tájképre.
Otava folyó
  1. Kiváló sörök

Akárcsak Csehország más részein, így a Prácheňskoban sem maradnak a kiváló cseh sörök rajongói élvezetek nélkül. A nagyobbacska, de Magyarországon még kevésbé ismert sörgyárak (pl. strakonicei Dudák, protívini Platan, březnicei Herold) termékei mellett, itt elsősorban a kisüzemi (kézműves) sörfőzdéket érdemes felkutatni. Az elmúlt években gomba módon szaporodó mini sörkészítő műhelyek nagy része a Šumava-hegység kis városaiban, falvaiban bontakoztak ki (pl. Vimperk, Sušice, Kvilda, Srní, Volary), de kihagyhatatlan a Zvíkov vára melletti Arany Hattyú Sörudvar is.
Zavadilka, egy kihagyhatatlan Dudák sör lelőhely

  1. Izgalmas gasztronómiai élmények

Természetesen a sörök mellett remek ételekben, különféle autentikus kulináris élvezetekben sem szűkölködik a Prácheňsko vidéke. Kóstolja meg a vidék kitűnő éttermeiben, vendéglőiben akár a híres kulajda levest, a különféle halételeket, helyi kalácsokat, süteményeket vagy akár az elmaradhatatlan húsos-káposztás-knédlis ételeket, és garantáltan elszáll minden gondja.
A híres Kulajda
  1. Itt „járt” Švejk

A Prácheňsko vidéke, Švejk a derék katona drámaian mulatságos történeteinek egyik fontos helyszíne. A főhős, miután Tábor városában „elveszíti” a katonai osztagát, itt, ezen a vidéken bolyong, hogy eljusson a csapata után České Budějovicebe. Mondani se kell, teljesen tévúton járva megfordul Čížovában, Radomyšlben, Protivinben, és még ki tudja hány helyen, amíg „végre” Putim városában le nem tartóztatja a csendőrség, mint katonai kémgyanús egyént. Látogassák meg Önök is Švejk kalandjainak színhelyeit!
Švejk és hívei Putímban
  1. Aktív turizmus – sportolási lehetőségek

Ha a nyaralását egy kis mozgással, vagy sporttal szeretné összekötni, ne is utazzon máshova! A Prácheňsko kiváló lehetőséget biztosít az aktív turizmus rajongóinak, legyen szó túrázásról, hegy-völgy járásról, kenuzásról, raftingolásról, hegyi és országúti kerékpározásról, vagy éppen lovaglásról. A Šumava-hegység a jobb erőben lévők, illetve komolyabb kihívást keresőknek ideális terep, míg Strakonice – Písek – Blatná lankásabb vidéke akár a kevésbé edzettek számára is szívből ajánlott.
Kerékpáros turisták
  1. Fesztiválok – programok egész évben

Zenei és népművészeti (pl. duda) fesztiválok, színházi előadások, kastély és várprogramok, sport események, sör- és gasztro ünnepek, sorolhatnánk napestig, hogy mennyiféle programlehetőség várja a Prácheňsko régióba látogatókat. Szinte nem találunk olyan dátumot a naptárban, amikor kisebb-nagyobb vendégcsalogató program, esemény ne kerülne itt megrendezésre.
Dudások

  1. Csehország kevésbé „felfedezett” vidéke vár ránk

És végezetül még egy érv: A Prácheňsko vidéke teljesen érdemtelenül, kiesik az utazásszervezők, a külföldi turisták látómezejéből. De ami egy felől hátrány, az másfelől előny. A térségbe látogatóknak itt nem kell megküzdeniük a kiemelt célpontokat elözönlő tömegekkel, a sokszor fárasztó turistatársainkkal. Mi itt magunk vagyunk, no és persze a csehek, akik szeretettel és rájuk jellemző természetességgel fogadnak minket. Mi pedig közben más magyar társaink által nem, vagy csak kevéssé ismert csodákkal ismerkedhetünk meg.
Rabí vára

1 megjegyzés: