Milyenek a csehek? - Sztereotípiák Csehországról

A mai felgyorsult világunkban, amikor nap mint nap információk tömkelegével kell megküzdenünk az agyunknak egyfajta pihentető egyszerűsítést jelentenek a sztereotípiák. Az általunk hallottak, olvasottak, látottak, tapasztaltak alapján létrehozunk egy kézzel fogható képet, amely a valóságot sokszor a végletekig eltorzított formájában ábrázolja. Ez a kép van amikor pozitív kicsengésű, vagy viccesen szórakoztató (még az alanyok számára is), máskor sajnos gyűlölettel telített. Ahogy azt Alexandre Dumas mondta: „Minden általánosítás veszélyes, még ez is.”

Sztereotípiáink vannak a szőke nőkről, a kövér emberekről, a deviáns magatartásúakról (pl. részegesek), az anyósról, a kamaszokról, a különféle etnikumba tartozókról stb. és persze a különféle országokról, az ott élő népekről.

Ez utóbbi nemzeti sztereotípiákat jelenítette meg félig vicces, félig komoly formában Yanko Tsvetkov grafikus-illusztrátor, alias Alphadesigner az Előítéletek Atlasza címet viselő kiadványában. Az album térképes grafikái az interneten bejárták a világot igen kellemes (kivéve ha azt látjuk, hogy Magyarországot nem túl kellemes színben tüntette fel) és tanulságos perceket szerezve a böngészőinek. Mi is végignéztük, hogy a szerző elképzelése szerint, miként is látják az egyes országok lakói Csehországot, a cseheket.
Európa a "britek szerint"
  • Az egykori Osztrák-Magyar Monarchián elromantikázó osztrákok szerint Csehország (Szlovákiával, Magyarországgal, Horvátországgal és Szlovéniával együtt) egyike az elveszett lelkeknek.
  • A britek szerint az EU-n, azaz a Európai Ördögi Szövetségi Birodalmán belül Csehország a sörrel azonosítható. Ezt a véleményt a Prága utcáin részegen tántorgó brit fiatalok a gyakorlatban is maximálisan képviselik. Azonban nincsenek egyedül, osztoznak az olaszokkal, svájciakkal és a latin-amerikaikkal akiknek szintén a sörök jutnak elsőként az eszükbe Csehországról hallván.
  • A lengyelek kevésbé specifikálva az alkoholos italt, Csehországot a részegek földjének tekintik.
    Miként látják Európát és azon belül Csehországot a franciák?
  • A bolgároknak Csehországról a szex köztársaság jut eszükbe, a spanyoloknak pedig a husziták.
  • Az EU hívő franciák szerint Bohemia földje egyet jelent az Európa ellenességgel, a kétségtelenül tapasztalható EU szkepticizmus miatt.
  • A németek szerint Csehország csak Prága, ami ellen mi mint a Csehország, nem csak Prága írói-szerkesztői igen hevesen tiltakozunk!
  • A Vatikán egyáltalán nem hivatalos „álláspontja” szerint Csehország az istentelenek földje (lévén a csehek az egyik legateistább nemzet), a törököknek pedig leginkább a Škoda jut az eszükbe.
  • Végezetül említsük meg a luxemburgiakat akik (bizonyára az egykori Luxemburg-családhoz tartozó cseh királyokra gondolva) távoli rokonként tekintenek a csehekre.

A németek véleménye, az Alphadesigner szerint
De minket a sztereotípia témában nem csak Tsvetkov véleménye érdekelt, így felkutattuk a netet, hogy milyennek látják mások Csehországot, a cseheket, milyen további sztereotípiákat fogalmaznak meg.

Megállapítható, hogy egyes sztereotípiák mögött konkrét tények, mások mögött azonban sokszor csak az emberi tudatlanság, ismerethiány vagy tévhit áll. Ez utóbbiakra jó példa a 21 éve egymástól szétváló Csehszlovákia kérdése. Mind az európaiak, mind a kontinensen kívüli világban élők tömegei (nem is beszélve a sztereotip módon tudatlannak vélt amerikaiakról) „tudják” úgy, hogy Csehország, és Szlovákia még mindig egy ország. Ezt a téves ismeretet csak megerősítik a különféle útikönyvek amelyek a mai napig előszeretettel egy kötetben szerepeltetik a két országot.

Švejk, a tipikus cseh?

Sok külföldi véli úgy, hogy a csehek kevésbé udvariasak, sőt intoleránsak, főként az idegenekkel, turistákkal szemben. Mások viszont pont azt vallják, hogy a csehek nem csupán szívélyesek, önzetlenek és igen kellemes vendéglátók, de a humoruk is szinte páratlan. Ez utóbbi képet erősíti a cseh nemzettel nem kicsit sztereotip módon azonosított Švejk, azaz a derék katona alakja, a „kis-nagy” cseh embertípus mintapéldája.

A csehek egyfelől híresek a kemény munkavégzésükről, másfelől szinte közmondásos, hogy amúgy „švejkesen” állnak a munkához, pl. gyakran elkésve a találkozókról. A csehek világhírűek a söreikről, de még inkább a szomjas torkokon legurított sör mennyiségéről, híresek a knédlijükről, az ízletes, ám annál egészségtelenebb húsételeikről és a rengeteg elfogyasztott krumpliról.

Csehország - sörország?
A cseh lányok híresen szépek, ám (a rossz nyelvek úgy mondják) igencsak szeretik a sok pénzt. A családban azonban a cseh asszonyoknak egyedül kell helytállniuk a munka és a kocsma között ingázó uraik helyett. A külföldiek szemében a csehek hírhedten rossz sofőrök, és ugyancsak elrettentő számukra a cseh nyelv bonyolultsága.

Miközben szedegetjük össze a csehekkel, Csehországgal kapcsolatosan fellelhető sztereotípiákat egyre inkább úgy érezzük, hogy egy-két ponton talán, de a legtöbb esetben nincs is túl nagy különbség a két nemzet (magyar és cseh) és megítélésük között. Legyen szó az ételekről, italokról, a lányokról és asszonyokról, mintha nem is Csehországról írnánk, hanem kicsiny hazánk lakóiról.

Sör, knédli, káposzta, Hermelin, Kisvakond, cseh kristályok és üveggyöngyök, Mendel, Dvořák, Čapek, Forman, Mucha, Hrabal, Kundera, a híres topmodellek, Jaromír Jagr és a cseh jéghoki, Becherovka, Prága, Karlovy Vary és persze Švejk - sorolhatnánk napestig.

Önnek mi jut Csehországról az eszébe?

4 megjegyzés:

  1. -A kömény, mint minden étel elrontója, indokolatlanul édes ízvilág, meg úgy általában a bűnrossz konyha, knédlistől, káposztástól, imho.
    -Kis vakond, Kétbalkezesek és úgy általában nagyszerű animációs filmek és az irigylésre méltó filmes kultúra.
    -Petr Parléř kiváló építőmester (aki az egyik első olyan középkori építőmester, akinek fennmaradt a neve) és a nevéhez kötődő gyönyörű érett gótikus építészet.

    VálaszTörlés
  2. - irigylésre méltó turista- és kerékpárútrendszer
    - az éles kontraszt a boros (dél)morvák és a sörös csehek közt
    - minden egyes városban van legalább egy régi (piac)tér
    - igazából csak két-háromfajta levest tudnak jól elkészíteni
    és főleg
    - a kultúrált (kis)kocsmák

    VálaszTörlés
  3. Nagyon udvariatlanok es bunkok.

    VálaszTörlés
  4. Sajnos mi is csupa negatív tapasztalattal jöttünk haza...borzalmas az utak minősége, jelöletlen útlezárások, kiismerhetetlen úttáblák és a cseh "vendégszeretet" mint fogalom NEM létezik! Rengeteg a túrista...mert a táj és az ódon épületek gyönyörűek...de egy világnyelvet sem használnak sehol, nehogy már a hülye túrista értsen is valamit... Szép volt, de köszönjük, többet nem megyünk!

    VálaszTörlés