Varázslatos Česky Krumlov XI. – Viasz Múzeum - Kájovská 68.

Česky Krumlov ódon városmagjában, a Parkán nevű városrészben járva vörös színével könnyen magára vonja a turisták figyelmét a Kájovska utca 68. szám alatti ház. Az egy emeletes-tetőteres, tengelyében három ablakos ház, fent csigavonalakkal és timpanonnal díszített. Egyszerű építési stílusa arra utal, hogy az épület valamikor a reneszánsz korban épülhetett, míg jelenlegi kinézetét a klasszicizmus alatt nyerte el. A ház hátsó szárnya barokk stílusú, a hozzátoldásra pedig már a XX. században került sor. A szép piros színekben pompázó homlokzat hajdani kinézetéről nincsenek pontos információink, de az bizton feltételezhető, hogy a reneszánszban az egész felület díszítve volt. Az épülethomlokzatot a kora barokk során épített házoromzathoz idomították hozzá a ma is látható formában. A ház homlokzata eredetileg szürke-fehér színben tarkállott, a mai vöröses-bordó színét csupán az 1999-2000. évi felújítások alkalmával kapta.

Mai kép

A régi homlokzat, sgrafitto-val
A ház lakóiról, tulajdonosairól a XVI. század óta állnak rendelkezésre hiteles információk. Első ismert tulajdonosa Mikuláš, a helyi sörfőző volt, aki hosszú élete során eljutott egészen a városi tanácsosi posztig. Amikor 1553-ban elhunyt, Barbora nevű özvegye Pavel Hilipranthoz, egy másik sörfőzőhöz-sörkereskedőhöz ment hozzá. Vele együtt a ház is az új emberhez került. Hiliprant túlélte feleségét és újranősült, majd halála után a ház Dorota-é, az új özvegyé lett. Az épület legnevesebb gazdája Matyáš Rulle városi írnok volt, akit a XVII. század elején a krumlovi bányák hivatalnokának neveztek ki. 1613-ban bekerült a városi tanácsba és a királyi tulajdonokat felügyelő cseh kamara elnöki posztját is betöltötte. Ez a munkája nem mehetett valami sikeresen mert a karrierje hamar véget is ért, olyannyira hogy még a prágai várbörtönt is meglátogatta egy rövid időre. Az 1630-as évektől kezdve a ház újból sűrűn váltogatta tulajdonosait. Az évszázadok során volt köztük pék, labda játékok udvari tanára, sörfőző, és takács foglalkozású is. Név szerint nem soroljuk fel őket, hiszen a nevük bizony nem sokat mondana a számunkra. Inkább meséljünk valami érdekesebbet!

Krumlovi nyüzsgő tömeg a Múzeum előtt
Česky Krumlovban majd minden házhoz tartozik valamiféle izgalmas történet, legenda. A Kájovska 68-as ház esetében rögtön hármat is elmesélhetünk. Az első történet egy Hollenh(g)ammer nevű rézművesről szól, aki 1460 körül élt a házban. Munkájához rendszeresen vásárolt tört rezet egy helyi zsidó kereskedőtől, majd az anyagot megolvasztva mindenfélét készített belőle. Egyszer amint egy darabka rezet próbált megolvasztani az olvasztó tégelyében az valahogy csak nem akarta a szilárd állapotát elveszíteni. Ez a kis réztárgy nem volt más mint egy kereszt, amely apáról fiúra szállt. A 17. század közepén a rézműves utolsó rokona, egy bizonyos özvegy Reikin egy városi tanácsosnak adta a keresztet. Mivel ekkoriban komoly viharok és jégeső pusztított a vidéken, ezért a tanácsos úgy döntött, hogy a keresztet egy dombtetőre teszi, ezzel is védve a várost a természeti csapásoktól. A legenda szerint azóta hívják ezt a dombot Kereszt-hegynek (Křížová hora). A Kereszt-hegyről egy korábbi cikkünkben olvashatnak.

Turner - Potter - Jackson
A második történet egy erőszakos emberről szól, aki akkortájt élt a házban amikor az épület egy kocsma istállójaként működött. Ez a vadorzó fickó nem csupán utálta a lovakat, de egyenesen kedvét lelte a kínzásukban. Az egyik nap egy vendég óvatlanul rábízta a gyönyörű paripáját, szadista emberünk pedig már alig várta hogy kiélhesse perverz vágyait. Azonban az állat nem csak szép volt, de heves vérmérsékletű is, és miközben védelmezte magát, úgy megsebezte a kínzóját, hogy az a sérüléseibe ott helyben bele is halt. Sikoltozását - a legenda szerint - a mai napig lehet a házban hallani.

A Fehér-asszony
A ház utolsó története pedig egy szerelmes párról, egy pincér fiúról és annak szerelméről szól. A ház ekkoriban vendéglő-fogadóként működött, és a két épület szintet igen meredek lépcsők kötötték össze. Ezeken a veszélyes lépcsőkön járt s kelt pincérünk nap mint nap. Egy napon, szerencsétlenségére éppen itt hallotta meg a nagy hírt: Klára nevű kedvese beleegyezett abba, hogy feleségül menjen hozzá! Sajnos a fiú olyannyira megörült a hallottaknak, hogy azon nyomban el is vétett egy lépcsőfokot, lebucskázott a mélybe, és kitörte a nyakát. Klára a szerelme végzetéről értesülve eszét vesztette, majd hosszú éveken át járt be a házba, hogy elhunyt kedvese szellemével találkozhasson.

A legendás Kájovska 68.
Ennyit a legendákról, de mi érdekest mondhatunk el ma az épületről? Nos, a Kájovska 68. alatti házban, annak misztikus-középkori hangulatot árasztó pincéiben 2001 óta nem mást mint a londoni Madame Tussaud panoptikum kistestvérét, a krumlovi Viasz Múzeumot találjuk. A kis helyi panoptikum elsősorban a dél-csehországi hírességeket mutatja be a látogatóknak, de természetesen nem hiányoznak a leghíresebb cseh irodalmi alakok és ma is élő személyek viaszból formált alakjai sem, természetesen megfelelő háttérbe (alkimista labor, régi kocsma stb.) helyezve. A figurák között itt áll maga I. Ferenc József császár, IV. Károly király és természetesen Švejk, a derék katona is, de mellettük még a Múzeumban jó néhány más világhíresség (dalai láma, Chaplin stb.) is helyet kapott.

3 megjegyzés:


  1. www.harry.hu\privat\2009\(2009.07.14-07.19.)Cesky_Krumlov\index.html

    www.harry.hu\privat\2010\(2010.01.)Mauthauseni_koncentracios_tabor_es_Cesky_Krumlov\index.html

    www.harry.hu\privat\2011\(2011.04.22-24.)Cesky_Krumlov_4-en\index.html

    www.harry.hu\privat\2012\(2012-01.20.)Cesky-Krumlov\index.html

    www.harry.hu\privat\2012\(2012.04.27-04.30.)Cesky_Krumlov\index.html

    www.harry.hu\privat\2012\(2012.08.09.)Praga-cb-ck\index.html

    www.harry.hu\privat\2013\(2013.03.29.)Cesky_Krumlovban\index.html

    VálaszTörlés
  2. www.harry.hu/privat/2013/(2013.10.10.)Cesky_Krumlov/index.html

    VálaszTörlés
  3. www.harry.hu/privat/2014/(2014.04.17.)Cesky_Krumlov/index.html

    VálaszTörlés