Utazók! Irány a Karlovy Vary-i Kerület!

Egy őszinte vallomással kezdeném: Szeretek csomagot kapni. Persze nem éppen az aktuális „gazdaságélénkítő azaz inkább életnehezítő” (adó)csomagokra gondolok, amivel már tele a padlás, és még csak nem is a „Mikulás-csomagokra”, amelyek már nem csak decemberben érkezhetnek, nem éppen csokoládéval töltve, hanem a klasszikus, postás hozta, becsomagolt kartondoboz csomagokra, amelyekben mindenféle érdekesség, szépség, váratlan vagy várt de többnyire felettébb kellemes meglepetés „lakozik”. Az ember gyermeki énje ilyenkor tör csak elő igazán, miközben nekiáll a türelmetlen csomag bontásnak. Mintha előrehozott Karácsony lenne.
Csomagot hozott a Pósta!

Néhány héttel ezelőtt egy ilyen csomag érkezett hozzánk, méghozzá Csehországból, a Karlovy Vary-i Kerület Regionális Irodájától. Veronika Severová, a kraj, azaz a Kerület (a magyarországi megyékhez hasonló egység) kedves munkatársa lepett meg minket egy szép adag turisztikai kiadvánnyal, prospektusokkal, DVD-vel, térképekkel és más propaganda anyagokkal. Azt persze tudtuk, hogy a segítőkész hölgy küldeni fog anyagokat a kerületről, mégis meglepetésként ért, hogy milyen széles választék is áll mindenféle turisztikai információs anyagokból a rendelkezésükre.
Mariánské Lázně
Valljuk be őszintén, Csehország a turizmus szervezés - fejlesztés vonatkozásában a PR területen is jóval előrébb tart mint Magyarország. De legalább látjuk, hogy hová kellene fejlődnünk!

Karlovy Vary
Az ország tőlünk legtávolabbi, észak-nyugati szegletében elterülő Karlovy Vary-i Kerület az ország egyik legkisebb Kerülete (4,2 %-a Csehországnak), de a külföldi turisták számára Prága mellett a második számú turisztikai célpont. Ismertségét, és népszerűségét elsősorban a híres fürdővárosainak köszönheti, és ahogy a turisztikai kiadványaikból is látszik a mai napig is elsősorban a régió fürdőjellegét próbálják erősíteni. Karlovy Vary (Carlsbad), Mariánské Lázně (Marienbad), Františkovy Lázně (Franzensbad), ez a három város alkotja a neves fürdőváros háromszöget, amelyek már több mint 150 év óta fogadják Európa sőt a világ minden pontjáról ideérkező, gyógyulni vágyó és elit társadalmi közösségre vágyó népeket. Persze Károly-, Mária- és Ferenc-fürdőn túl még más szépséges fürdőhelyek is akadnak a térségben, amelyek sorából kiemelhetjük Lázně Kynžvart-ot és Jáchymov-ot. Az egyes fürdővárosokban mindenféle vízzel, és gyógyulással kapcsolatos szolgáltatás várja a pihenni, jobbulni kívánókat. Igaz a kezelések egy része rémisztőnek tűnik, de a hatásuk letagadhatatlan.

Nem legelő, nem kaszáló, golfpálya!
Ahogy látszik a régió ugyan elsősorban a fürdőiről híres, de az aktív turisták, a sportot kedvelők, a természetjárók, a kultúrára éhesek, és a sörre vágyók számára is igen kellemes meglepetéseket tartogatnak amiből most csak pár ízelítőt ragadnánk ki:

A Kerület az elmúlt évtizedekben nagy energiát fordított a sportok közül a golf népszerűsítésére, persze elsősorban a fürdővárosok nem túl szigorú családi költségvetésű látogatóira gondolva. Ma már 10 csúcs minőségű golfpálya várja a kicsi, horpadt, fehér golyók lyukba ütögetésének szerelmeseit. De a kevésbé tehetősek sportjait gyakorló, mozgás párti turisták sem csalódhatnak a térségben, számos lehetőség vár rájuk. A bicajosok a régióban csaknem 2000 km hosszú kijelölt kerékpárútból (köztük tematikus útvonalak) választhatnak, amelyek szinte valamennyi kisebb-nagyobb nevezetességhez eljuttatják a tekerni vágyókat, természetesen a megfelelő kerékpárbarát szolgáltatások élvezete mellett.

Svatošské skály
Az Érchegység (Krušné hory) nyaranta a túrázókat, sziklamászókat, telente a síelés, snow-boardozás megszállottjait várja. A térség természeti adottságait, szépségeit számos tematikus turista útvonalon, vagy akár a magunk tervezte kirándulás keretében járhatjuk be. Akár így, akár úgy teszünk biztosan nem fogunk csalódni, csodálatos természeti környezet, geológiai ritkaságok, szépséges növény- és állatvilág vár ránk. És ez utóbbi esetben nem a medvére vagy a farkasokra gondoltunk!
Érchegység
Akinek a szárazföldi lét túlságosan is stabil, az se riadjon vissza Karlovy Vary térsége meglátogatásától. A kerület teljes területe az Ohře-folyó (németül Eger) vízgyűjtőjéhez tartozik, amely vízfolyás igen nagy népszerűséget élvez a vízi turisták, a vodákok körében. Évente kenusok, raftingolók tömegei élvezik a hűs folyóvízen történő evezést, lecsorgást.

Ohře (Eger)
Aki csak mérsékeltebben szeret, vagy tud aktív nyaralást élvezni azokra várnak a különféle várak, kastélyok, kilátó tornyok és más műemlékek. Ha ki szeretnénk emelni igazi „látni kell” típusú turista célpontokat akkor a várak közül a „nambör van”-nak egyértelműen Loket vára hívható, de ne feledkezzünk meg Hauenštejn vagy éppen Cheb váráról sem. Kihagyhatatlan célpont Bečov nad Teplou, és Kynžvart kastélya, ez utóbbi a bécsi klasszicizmus egyik remekműve,. De aki „csupán” az említett fürdővárosok egyikét-másikát járja be, az is lépten-nyomon szebbnél szebb, habos-babos régi épületekre bukkanhat, mintha valamiféle időutazáson venne részt.

Bečov nad Teplou kastélya
A térség nem csupán bővelkedik kulturális eseményekben, hanem egyenest fesztivál Paradicsomnak nevezhető. Gondoljunk csak a Karlovy Vary-i Filmfesztiválra, a Jazz Fesztiválra, a Mariánské Lázně-i Chopin fesztiválra. De tartanak itt még Mitte-Európa fesztivált, Étel Fesztivált, Folklór Fesztivált, Wallensteint fesztivált (Cheb városában) is és a sort még sokáig folytathatnánk.

Természetesen az ínyenc sörfogyasztóknak sem kell nélkülözésben részesülniük, hiszen a kerületben öt kisebb-nagyobb sörfőzde várja a szomjas látogatókat. Közülük elsősorban a térség keleti szélén fekvő Chyše kastély-sörfőzdéjét említenénk meg, ami a kiváló serital ízlelése mellett varázslatos esztétikai élményekben is részesíti a turistákat. De ha már az ivásnál járunk, természetesen ne feledkezzünk meg arról, hogy Karlovy Vary és környéke a szülőföldje az egyik legnépszerűbb ásványvíznek a Mattoninak, és persze az igazi csehes lélek melengető iszogatás elengedhetetlen aperitifjének a Becherovkának.

Chyše kastély (Forrás: 360 globenet)
És így tovább, és így tovább, napnyugtától napkeltéig sorolhatnánk a különféle látnivalókat, eseményeket, turistacsalogató rendezvényeket, mindazon csodákat amelyeket a Karlovy Vary-i térség rejt. Kívánjuk, hogy mindenki jusson el a térségbe, és fedezzék fel saját maguk!

A cikkünk illusztrációjához használt fotók (az elsőt és az utolsót kivéve) forrása a Karlovy Vary-i Kerület turisztikai portálja a www.zivykraj.cz !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése