Cuknštejn vára

Csaknem egy évvel ezelőtt, azaz blogunk hajnalán "Séta a Teréz-völgyben" címmel bejegyzést írtunk a dél-csehországi Nové Hrady városka gyönyörű angolparkjáról. Ekkor csak amúgy szőrmentén említettük meg azt a külön érdekességet, hogy a park határában, a Stropnice patak feletti dombtetőn áll egy szép kis váracska, amelynek bemutatása megérdemel egy önálló cikket. Nos most erről a Cuknštejn nevet viselő pici, de annál impozánsabb várról szólunk.

Cuknštejn

Cuknštejn története a XV. századig nyúl vissza. Ekkortájt, egész pontosan 1488 és 1491 között építette a várat egy bizonyos Michnic-i Vilém Pouzar nemes úr. 1572-ig a vár többször is gazdát cserélt, de a tulajdonos váltások nem lépték túl a család kereteit. A várat a mindenkori gazdái többször is átalakították, bővítgették, szépítgették. 1572 után a vár új birtokosa Rybňan-i Jiří Kába lett, akinek viszont 1618-ban Třeboň-ba kellett menekülnie a megszálló császári csapatok elől, magára hagyva ingatlanát.

Kába címere
Két évvel később, azaz 1620-ban Karel Bonaventura Buquoy marsall a Ferdinánd császárnak tett szolgálatai fejében Rožmberk, Nové Hrady, Libějovice, Žumberk birtokokkal együtt megkapta az időközben teljesen kifosztott Cuknštein-t is. Mivel az új tulaj 1621-ben, Nové Zámky ostrománál elhunyt, így még az sem biztos hogy egyáltalán látta ezt a frissen szerzett váracskáját. Mindenesetre maga a kis erődítmény évszázadokon át a család tulajdonában maradt egészen a második világháború végéig.

Vároldal
Cuknštejn leginkább egy kis kompakt, igazán praktikus, jól védhető gazdasági központ és lakóhely szerepét töltötte be. A háborút követően államosították, pontosabban Nové Hrady városához került és ennek köszönhetően a szocialista időben az állaga erősen leromlott. 2000 óta újra magántulajdonban áll, és a tulajdonos (Tomáš Pek) szépen újítgatja fel kis váracskáját. Sajnos az építmény pontos építészeti leírása meghaladja tudásunkat, de azért álljon itt néhány kisebb adat, információ: A vár belsejében kicsi négyzet alakú udvar található, míg kívülről egy klasszikus, 6-7 méter széles várárok veszi körbe. A külső, terméskő fal 75 cm vastag, és a front oldali fal három és fél méter magasra nyúlik fel. A vár egyik sarkában található oktaéder tornyot, amelyet a vár bővítései során emeltek szabályos sátortető fedi.
Várudvar
Masszív pillérek, keskeny ablakok, boltíves kapuk, tömény középkori hangulat várja az idelátogatót. Az eredetileg késő gótikus stílusú várat kis mértékben barokkosították. A várba a keleti oldalon található 197x360 cm magas bejáraton, a felhúzható hídon lehet bejutni. Sajnos a várban már nincsenek meg a régi berendezési tárgyak, de a felújítások során fellelték az eredeti állapotban fennmaradt várkápolnát, és a falakon levő freskókat helyreállították.
A vár makettje
A vár egyes időpontokban belülről is megtekinthető, de a vártúrákon túl rendszeresen szerveznek koncerteket, színi előadásokat, középkori harci bemutatókat is. A várat látván nem csodálkozhatunk, hogy az épület természetesen több mesefilm forgatási színhelyeként is szolgált.

Harc a várban
Ha valaki felkeresi Nové Hrady-t, akkor feltétlen sétáljon egyet a varázslatos természeti értékekkel bíró Teréz-völgyben, és pihenjen meg ennek az alig 2 km-re lévő szépségnek a lábánál.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése