2012. december 10., hétfő

Az édes-mézes Medovník torta

Közeledik a Karácsony, és ilyenkor itt az ideje a mézeskalács sütésnek! A sütemény, amelynek lázas készítésébe jó esetben már hetekkel az ünnep előtt hozzáfognak a konyha kis és nagy ördögei. Mi is egy mézeskalács recepttel, mi több, egy TORTÁVAL szeretnénk hozzájárulni az édes Karácsonyhoz. Ennek a tortának az elkészítését inkább a nagyoknak ajánljuk, de azért van olyan élvezetes része is, amit könnyen lehet, hogy a gyerekek fognak a legjobban élvezni.

A réteges csoda


Egyik nagy csehországi gasztro élményünk a finom és élvezetes Medovník, azaz Mézeskalács torta felfedezése volt, a tortáé, amelynek megkóstolását azóta utazásaink tervezgetésekor mindig belevesszük a kötelező teendőink közé. Hogy miért? Mesés, mézes-édes íze, mennyeien lágy és mégis szilárd az állaga...hm...és egyszerűen feledhetetlen hangulatot teremt az elfogyasztása.

Medovník a megtestesült álom...

De mi is ez a Csehországban igen népszerű sütemény? Mivel a cseh emberek nagyon szeretik a süteményeket, így jogos a feltételezés hogy egy ilyen népszerű tortát, az otthonaikban már sok évtizede készítenek. Ezért megpróbáltuk a könyvespolcunkon lapuló '70-es, '80-as évek cseh szakácskönyveiben megtalálni a Medovník receptjét, de próbálkozásaink hiábavalónak bizonyultak. Ezért tovább keresgéltünk, és rá kellett döbbenünk, hogy a Csehországban felfedezett kedvencünk nem cseh, de mindenesetre szláv eredetű és ha nem is a Bohém földön, de más országokban már nagyon régen készítik. Oroszországban és Ukrajnában minden családnak megvan a kézzel írott saját családi receptje, amely anyákról leányokra száll. De változatai elterjedtek Szlovákiában, Horvátországban és más szláv országokban is.



Csehországban is egy orosz családi vállalkozásnak köszönhető a Medovník elterjedése, akik mindössze 15 évvel ezelőtt kezdték el készíteni, és lépésről lépésre építették fel a ma már virágzó vállalkozásukat. Kezdetben csak Prágába szállították a finomságot, de mára már az egész országban elterjedt, és a cukrászdák maguk is készítik. Így lett a torta a csehek egyik nagy kedvence.



Ennek a tortának a lényegét a méz adja, amely mint tudjuk sokáig az egyetlen, és igen drága édesítőszer volt. A méz, amelynek jótékony hatásairól már könyveket írtak, mégis a háztartások inkább az egészségtelen fehér cukrot használják. De sebaj, itt a lehetőség egy finom, egészséges, és sokáig elálló (max. 6 fokon, akár 20 napig!) süti elkészítésére. A lenti recept alapján elkészült 9 rétegű torta megjelenése igazán ünnepi, méltán díszítheti akár a karácsonyi menünket is. De ennyi beszéd után fogjunk is hozzá az elkészítéséhez. 

Mézeskalács torta / Medovník dort 

A tészta hozzávalói:
  • 1 csésze cukor (kb. 2 dl)
  • 2 egész tojás
  • 1/4 csésze vaj
  • 2 evőkanál méz (több recept sötét színű mézet ajánl)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 3 csésze liszt


A krém hozzávalói:
  • 4 dl cukrozott dobozos sűrített tej (vagy főzőtejszín ízlés szerint hozzáadott cukorral)
  • 3 egész tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 1/4 csésze vaj


Előkészületek:
  • Melegítsük elő a sütőt 275 fokra.
  • Vegyünk elő egy laposabb, nagyobb méretű tepsit a sütéshez.
  • Készítsünk elő 5 db szilikonos sütőpapírt.


A tészta elkészítése:

  • Egy kis tálban keverjük ki a tojásokat a cukorral, majd tegyük félre.
  • Egy nagy serpenyőben kis lángon olvasszuk fel a vajat.
  • Folyassuk bele a mézet, majd a tojás-cukor keveréket, szójuk bele a sütőport.
  • Keverjük folyamatosan, amíg jól elkeveredik és habos nem lesz.
  • Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a lisztet, amíg a tészta már nem ragad. Ha az eredeti mennyiségű liszttel ragadós lenne, adjunk hozzá további lisztet.
  • A tésztát osszuk el 5 egyenlő részre, és egyesével helyezzük rá a sütőpapírra. Vigyázzunk, mert ekkor a tészta még meleg.
  • Egy lisztezett sodrófával nyújtsuk ki kör alakúra a tészta lapokat kb. 6-7 mm vastagra.
  • Helyezzük rá a tepsire vagy sütőlapra, és süssük az előmelegített sütőben 3-5 percig, vagy amíg arany színű lesz. Vigyázzunk, hogy ne legyen barna, mert akkor már megégettük.
  • A tepsiből kivéve tegyük hűvös helyre.
  • Tegyük be a második lapot a tepsibe, és ismételjük meg ezeket a műveleteket a többi lappal is.
A torta összeállítása (forrás varenni.rita.cz)
A krém elkészítése:

  • Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon keverjük össze a cukrozott sűrített tejet, a felvert tojásokat, a mézet és a vajat.
  • Folyamatos keverés mellett forraljuk fel, forraljuk, amíg besűrűsödik.
  • Vegyük le a tűzről és hűtsük le.


A torta összeállítása:

  • A krémet osszuk 4 felé, és a torta összeállítása során a lapokat és a krémet egymást követően rétegezzük egymásra.
  • Az utolsó réteg krémre egy trükkös, de igen látványos tésztaréteg kerül, ugyanis az utolsó lapot apróra kell morzsolni, és ezzel megszórni a felső kém réteget, illetve a torta oldalát is. Ebben az apróra morzsolásban jöhet igazán a gyerekek segítsége! Reméljük élvezni fogják.
  • A torta tetejét díszíthetjük még apróra vágott vagy felezett dióval is.
  • A kész művet hagyjuk állni 6-8 órát, hogy kicsit megpuhuljon, ezután tálalhatjuk. 
Az igazi házi Medovník
Jó étvágyat! Dobrou chut'!

4 megjegyzés:

  1. Judit!
    Nem lesz egy kicsit meleg az a sütő ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tibor!

      A lapokat, amik annyira azért nem vékonyak, csak rövid ideig kell sütni. Ezért van szükség a forró sütőre, de nem árt figyelni rá, hogy meg ne égjenek. Azt tanácsolnám, hogy a 3. percben nézzen be a sütőbe, hogy mennyire barnult meg a tészta.
      Jó sütögetést és köszönjük a kérdést!

      Törlés
  2. Valóban soknak tűnik. A sütők max. 275°C-ot produkálnak. Szerintem, erre gondoltak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az érvek meggyőztek minket is, és még egyszer utánanéztünk, így a 375-ből egy 100-as engedményt adtunk! :) A szöveget ennek megfelelően javítottuk. Köszönjük a megjegyzéseket!

      Törlés