Idézet és pár kép I. – Rumcájsz és a jičini “tornyoskapu” / Václav Čtvrtek – Radek Pilař

Újabb sorozatra szántuk el magunkat és ezúttal - az eddigiektől eltérően - nem fogjuk az olvasóink figyelmét súlyos negyed-fél órára lekötni. Bejegyzésünkben semmi egyéb nem lesz csak egy rövid idézet, és pár szöveghez illeszkedő kép. Mégis bízunk benne, hogy a cseh szerzők, sok esetben a magyarok többsége által is ismert művei segítségével szórakoztató perceket okozunk a Csehország rajongók számára!

Első idézetünk Václav Cafourektől, írói nevén Václav Čtvrtektől származik, akinek köszönhetően a magyar gyerekek, és felnőttek számára is az egyik legismertebb cseh várossá vált Jičín. Hiszen ki ne emlékezne Rumcájszra, Mankára, és Csibészkére!


 „De alig fogtak a vasaláshoz, a harminchatos szarvas nyugtalanul topogni kezdett, és felsóhajtott:
– Hát, én megyek. Jičínben kell lennem.

Csak úgy táncolt a patája, mintha valami erősen vonzaná Jičínbe.
– Ugyan, mi dolgod van Jičínben? – próbálta lebeszélni az útról Rumcájsz.
– Kifogott rajtam a herceg – felelte szomorúan a harminchatos. – Nézz csak fel, Rumcájsz, a tornyoskapura!

Rumcájsz odairányította zsivány távcsövét, és belenézett. A torony erkélyén ott állt a herceg, és egy fej vörös káposztát mutatott a szarvas felé.

A harminchatos dobbantott, és árkon-bokron át egyenesen Jičínbe nyargalt.
– Ezt jól kieszelte a herceg meg a hercegnő – bólintott rosszkedvűen Rumcájsz. – A vörös káposztának a szarvas nem tud ellenállni…”

A jičíni torony a valóságban
Václav Čtvrtek – Radek Pilař: Rumcájsz - Hogyan csalta kelepcébe a herceg Rumcájsz szarvasát? (Fordította: Balázs Andrea)
A jičíni torony a mesében 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése