Süssünk, főzzünk Morva verebet!

A morva veréb a cseh nemzeti konyha jellegzetes étele, amely természetesen nem egy szerencsétlen madárkát, hanem sertés húsból készült fő ételt takar. A finom husi mellől természetesen nem maradhat el a burgonyás knédli és a savanyú káposzta, mint köret. Ezt az ételt Csehországban gyakran spenóttal együtt tálalják. Ennek az ízletes cseh, pontosabban - ahogyan ez a nevéből is látszik - morva specialitásnak többféle elkészítési módja van, mi most az egyik kedvenc változatát mutatjuk be.
 


Morva veréb háziasan (Moravské vrabec po domácku /Vepřový vrabec po domácku)

Hozzávalók:
            60 dkg sertés lapocka
            1 db vörös hagyma
            1 fej fokhagyma
            só
            őrölt kömény
            őrölt fekete bors
            sör (a pároláshoz)

Elkészítés:
Vágd a húst nagyobb darabokra, tedd egy tálba. Szórd meg kevés sóval, borssal, őrölt köménnyel és keverd hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Keverd jól össze és pácold 4-6 órán keresztül. Ezután a húst tedd serpenyőbe, és kevergetve forgasd át többször, amíg kifehérednek a húsdarabok. Ekkor add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Öntsd fel kevés sörrel és vízzel, és párold rövid ideig fedő alatt. Ízlés szerint még sózhatod, fűszerezheted a fenti hozzávalókkal. Sütőben süsd puhára, közben a levével többször meglocsolhatod. Kb. 1 órán át kell sütni, amíg teljesen megpuhul és megpirul a hús.

Tálalhatod sült burgonyával (a nagyobb hasábokat főzd meg vízben, és kevés olajjal megkenve süsd pirosra a sütőben) vagy knédlivel (ha már tudod, hogy miként is kell elkészíteni), és az elmaradhatatlan savanyú káposztával / friss párolt káposztával.

Alternatív változatában a 60 dkg sertéslapocka mellé tehetünk 30 dkg kicsontozott csülköt is. A fűszerek mennyiségét ennek megfelelően növeljük meg. Ahogyan már írtuk, spenóttal is tálalhatjuk.

Jó étvágyat kívánunk és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék (értsd finom serital) beviteléről sem!!

Dobrou chut'!

3 megjegyzés: