A lednicei minaret

A Liechtenstein hercegek egykori dél-morvaországi, egészen pontosan lednicei birtokának gyönyörű parkjában egy felettébb meglepő épület, nevezetesen egy hatalmas minaret áll. A hét évnyi építkezést követően, 1804-re elkészült különleges építményt a látszat ellenére nem a hithű törökök és még csak nem is vallási célból építették. A megépítésének körülményeivel kapcsolatban több történet is ismert. Az izgalmasabb legenda szerint anno a lednicei elöljárók nem voltak hajlandóak egy megkívánt telket Alois Josef Liechtensteinnek, a környék urának eladni, jóllehet az uraság a kiszemelt földterületre egy új katolikus templomot szeretett volna építtetni. Ezen az ellenálláson Liechtenstein felmérgesedett és végül szimpla bosszúból, vagy mondhatni az általa pogányoknak kikiáltott helyi elöljáróknak szánt fricskaként nem templomot, hanem egy minaretet, azaz a ma is látható egy 60 méter magas, mozaikokkal és erkélyekkel díszített tornyot emeltette. 

A minaret

Egy másik, kevésbé mesés, ám jóval hihetőbb eredet történet szerint a Liechtensteinek pontosan azért építették a minaretet, amiért a Török fürdőt, a Római obeliszket, vagy éppen a Kínai Pavilont is. Egyszerűen csak tetszett nekik az ötlet, hogy anyagiakban bővelkedve a kultúrák sokféleségét varázsolják a csodás birtokukra. Az említett épületek közül a kínai pavilon sajnos már nem áll, de fényképen még megcsodálható.

Az egykori Kínai pavilon
A minaret tervezője és megalkotója Josef Hardtmuth volt. Ez a név akár ismerős is lehet mindazok számára, akik valaha kezükbe vettek egy Koh-I-Noor ceruzát, ugyanis Hardtmuth volt a világhíressé vált ceruzagyár alapítója. A ceruzáról és Hardtmuthról bővebben ITT olvashatnak.


302 lépcső
Az általa megálmodott hatalmas minaret megépítése a lednicei mocsaras területen nem volt kis mutatvány. Az épület alapjainak rögzítése érdekében 500 db, egyenként 17 méteres tölgyfacölöpöt vertek le a földbe. Az alapkövek egyenként több, mint 100 kilósak, és acélkapcsok is segítenek az épület egybetartásában. A mór stílusjegyeket hordozó minaret ma kilátóként és galériaként is működik. A 302 lépcső megtételét követően nem kevesebbet láthatunk odafentről, mint a kastélyhoz tartozó gazdag parkokat, halastavakat, a Mikulov környéki hegyes-dombos vidéket valamint a Dyje folyó völgyét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése