Nivás pomazánka böjtre, böjt előttre és böjt utánra

Közeleg a Húsvét és ez azt is jelenti, hogy a 40 napos nagyböjt vége felé járunk. Már ha volt időnk, energiánk, no és kedvünk böjtölni. De nincs még túl késő, hiszen itt a húsvét előtti nagyhét, ezen a héten kicsit odafigyelhetünk még az étkezésünkre, csökkenthetjük az elfogyasztani vágyott húsok mennyiségét, úgyis érkezik hamarosan a húsvéti sonka, a főtt tojás, a kalács és sok egyéb finomság. Csak adalékként a böjthöz, a csehországi böjti szokásokhoz, a böjti vasárnapokhoz, szíves figyelmükbe ajánljuk ezzel foglalkozó korábbi cikkünket, amelyet ITT olvashatnak.
Nivás pomazánka

Kihasználva ezt a helyzetet, most egy garantáltan húsmentes és nagyon egyszerűen elkészíthető fogást ajánlunk a figyelmükbe, amelyet bármilyen étkezéskor bátran fogyaszthatnak. Már régóta kacsingattunk a csehek híres és igen népszerű sajtjára a NIVA sajtra, de most el is szántuk magunkat. Vettünk egy darabkát belőle azzal a céllal, hogy valamilyen ételhez felhasználjuk, és azt a nagyérdemű közönséggel megosztjuk.
NIVA, de nem Lada
NIVA még egyben
De mi is az a NIVA sajt, miért népszerű annyira a csehek körében? Ez a sajt 3-4% közötti zsírtartalmú tehéntejből készülő zsíros, félkemény, érett sajt. A legfőbb jellegzetessége a külső felületén és a belsejében néhol felbukkanó kékes-zöldes színű nemespenész. Rokfort jellegű, amelyet a készítése során hozzáadott Penicillium roqueforti gombával érnek el. Az érési ideje minimum 4 hét, ezért eléggé aromás, fűszeres ízvilágú. Az intenzitása általában közepes, de vigyázat, az érettebb gurigákból származó szeletek egyesek számára már túlzottan is aromásak, erősek lehetnek. Az egyik dél-csehországi gyár a közelmúltig az érlelést kizárólag mészkő sziklákba vájt, természetes barlangokban végezte.
Reszelt NIVA
Hiába, a csehek ezzel sem viccelnek, szeretik a karakteres ízeket és ételeket. A NIVA sajtot nagyon sokféle ételhez felhasználják. Salátákhoz, különféle húsokba töltelékként vagy önteteként, bramborákba csomagolva, főtt tésztákhoz, zöldségek töltelékeként, de akár magában rántva, sós sütikhez vagy önmagában krémsajtként is szívesen elkészítik. Mi ezt az utóbbit készítettük el belőle.
Hozzávalók külön-külön
Hozzávalók: 10 dkg NIVA sajt
10 dkg sajtkrém
5 dkg vaj

kevés tej

Hozzávalók egyben
Elkészítés:
Reszeljük le egy nagy lyukú reszelőn a NIVA sajtot és adjuk hozzá a sajtkrémet, valamint a szoba-hőmérsékletű vajat. Öntsünk hozzájuk egy kevés tejet, majd alaposan keverjük ki az egészet egy lapos keverő kanállal. Mivel a sajt meglehetősen intenzív ízű, és magában is eléggé sós, igazából semmilyen további ízesítést nem kíván a niva krémünk. A krém keménységét a tej mennyiségével szabályozhatjuk. A sajtban levő nemespenész foltok szépen eldolgozhatóak, a krém színe egy kicsit szürkéssé válik ez miatt, az íze azonban magáért beszél. Nálunk pillanatok alatt el is fogyott. Egy kis kenyérrel és zöldségekkel együtt igazán jót lakmároztunk belőle.
Jó étvágyat!
Önöknek is jó étvágyat kívánunk hozzá! Dobrou chut'!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése