Vítkův Hrádek – Kicsiny vár a Lipnói-tó felett

A dél-csehországi határ mellett, Ausztria szomszédságában, a Šumava-hegység egyik magaslatán áll egy váracska, pontosabban várromocska, Vítkův Hrádek, azaz Vítek (németül Wittingshausen) kis vára. A méreteiben valóban nem túl nagy, de annál szebb helyen fekvő építmény a nevét egykori építtetőjéről, a Witigonen dél-cseh arisztokrata családhoz tartozó Načeradecből (avagy Krumlovból) származó Vítekről kaphatta. A Witingonen család egyes leszármazottai alapították többek között a híres Rosenberg családot is, akik 1302-ben örökölték meg a Krumlovi várat és a környező településeket.
Vítkův Hrádek
A kis várat valamikor a XIII. század középső évtizedeiben építhették az egykor volt kis falucska, Szent Tamás feletti 1032 méter magas hegytetőn. A faluból mára szinte csak a temploma maradt fenn. A gránit szikla alapra emelt várhoz a XVI. században új falakat, kaput és bástyát is építettek, de egykori teljes kiterjedése, mérete, részei nem pontosan ismertek. Ennek fő oka, hogy mára a várból csupán a romos falak és a központi lakótorony maradványai maradtak fenn, melynek tetejéről (egy falépcsős állványon lehet feljutni) csodálatos panoráma nyílik a Lipnói-tóra és a környező erdős hegyvidékre.
Kilátás a Lipnói-tóra és a Šumava-hegységre
Magának a várnak a XIII. századtól kezdve elsősorban a védelem, a környező birtokok felügyelete volt a legfontosabb feladata. A Witingonen család fokról fokra gyarapodott, ezzel együtt nőtt a befolyásuk és az általuk birtokolt területek nagysága is. A mai határ mind a cseh, mind az osztrák oldalán szert tettek földekre, városokra. Ahogyan már említettük a XIV. század elején a Witingoneneket a Rosenbergek váltották fel. 1394-ben IV. Vencel királyt, aki éppen nem volt túl jó viszonyban a cseh nemesekkel az Ausztriába való kitoloncolása közben többek között itt, ebben a váracskában tartották fogva.
Az egykori Szent Tamás település megmaradt temploma
A huszita háborúk során Reinprecht von Walsee tulajdonába került a vár és a környező birtokok, de ő 1464-ben visszaadta a Rosenbergeknek. A XVII. század elején az osztrák császár elleni felkelés idején egészen annak leveréséig cseh nemesek kezében volt a vár, de 1621-től már mint osztrák laktanya működött tovább. Egy évvel később újból a Rosenbergekre szállt át a váracska, majd 1714-től a többi birtokhoz hasonlóan a Schwartzenberg családé lett.
Úton a vár felé
Az Osztrák Császárság részeként a vár már nem töltött be határvédő szerepet, így kezdték elhanyagolni, és a XVIII. század közepére teljesen elnéptelenedett. Ugyan 1815-ben még kisebb építéseket újra végrehajtottak az építményen, sőt 1869-ben egy komolyabb rekonstrukción is átesett, de a valóságban ekkor már semmilyen szerepet nem töltött be. Érdekességként megemlíthetjük, hogy Adalbert Stifter, a híres helyi író Vítek című regényét a Vítkův Hrádek ihlette meg.
Várfalrészlet
Torony részlet
A második világháborút követően a teljes határvidék, beleértve a várat és a kis Szent Tamás falvát lezárt, határterület lett, ahová a polgári lakosság nem léphetett be. Egészen 1990-ig a Csehszlovák Hadsereg kezelésében állt, akik azért a határ őrzésének céljából használták, sőt még acél megfigyelő tornyot is építettek ide. Az elmúlt 25 évben a várromot egy civil műemlékvédő társaság gondozza, és fejleszti. Újból megnyitották a nagyközönség előtt, akik innen a magasból gyönyörködhetnek a fantasztikus panorámában.
Festői panoráma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése