Cseh kisüzemi sörfőzdék 3/2 – Prága

Ígéretünkhöz híven folytatjuk kalandozásunkat Prága sörfődéiben. Az előző részben főként a városközponthoz közeli nevesebb, híresebb helyeket kerestük fel, most főként a perifériát, a külső kerületeket, városrészeket vesszük sorba.
 

Klášterní pivovar Strahov

De az első az első delikvensünk még mindig a történelmi negyedekhez kötődik, ő pedig nem más, mint a 2001 óta üzemelő Klášterní pivovar Strahov, azaz a Strahovi Kolostori Sörfőzde (Prága 1. kerület, Strahovské nádvoří 301). Már a XIII. századtól kezdve főzték itt a finom komló származékokat, de 1907 és 2000 között egy sajnálatosan hosszúra nyúlt szünet következett be. Ekkor azonban újból a sör főzése vette át a főszerepet, és azóta mondhatni alaposan belehúztak a mesterek! A söreiket a Szent Norbert (Sv. Norbert) névre keresztelték el, és a választékukban 13-as félbarna, 14-es barna, búza és vörös 14-es IPA is fellelhető, egy picit borsosabb áron. Ünnepekkor további speciális sörkülönlegességekkel örvendeztetik meg a rajongóikat.

Sv. Vojtěch serfőzde
Nyugat felé továbbhaladva Prága Břevnov külvárosában két évvel ezelőtt kezdte meg a működését egy másik kolostori sörfőzde, a Sv. Vojtěch. Söreik márkaneve a Benedict, ezzel is utalva a Břevnovban élő, és munkálkodó bencésekre. Termékeik között van klasszikus 12-es világos láger sör, 11-es barna világos ležák és bajor típusú 11-es itóka is. De az erősebb, és egzotikusabb sörök kedvelőinek is készítenek finomságokat. Közülük kiemelendő a 15-ös IPA, a 17-es Břevnovi Apát, Vagy az Orosz Imperial Stout a maga 21%-ával.

Libocký pivovar
Még nyugatabbra, az Európa (Evropská) úton találhatjuk a 2013-ban megnyílt Libocký pivovar-t, a névadó Liboc kerületben. Az alapkészletben az alábbi söröket fedezhetjük fel: Šárka (11-es világos), Ctirad 12-es világos, Černý Pátek (Fekete Péntek) 13-as barna és a Šebestián 13-as szűretlen világos. Ugyanakkor különleges ünnepekkor mást is megkóstolhatunk náluk. Pl. húsvétkor egy egészen kiváló zöld sört is sikerült a sörfőző mesternek megalkotnia.




2010-ben Prága határában, pontosabban Třebonice nevet viselő kerületében kezdte meg tevékenységét a Rukodělný pivovárek sörfőzde, amely nem kevesebb mint 28-féle saját sört készít, persze nem egyszerre. A betévedő vendég egy-egy alkalommal általában „csak” háromféle sört kóstolhat meg a folyton változtatott szortimentből, amelyben a mezei 10-estől az extra speciál 17-ig minden fellelhető, mindenféle izgalmas művészneveken (pl. Druid, Aranka, Sniper, Geronimo). De hiába is várná ezt bárki is tőlünk, itt és most sajnos nem soroljuk fel őket, amúgy is a hely különlegessége éppen a meglepetésben rejlik.

Jihoměstský pivovar
Prága déli Chodov kerületében, egy nem túl fantáziadús nevű sörfőzde a Jihoměstský pivovar, azaz a Délvárosi Sörfőzde üzemel, immáron hatodik éve. A sörválaszték itt jóval szerényebb, de a minőség garantáltan nem okoz csalódást. A 13-as félbarna csoda, a Jihoměšťan, a 12-es Ležák světlý (világos) vagy akár a 14-es Barna speciál egyaránt tartogat meglepetéseket. És akkor még nem beszéltünk a csodás 13-as búzáról, mármint búzasörről. Belegondolni is kellemes.


U Bulovky
Azonban ne mélázzunk el hosszan, hanem haladjunk tovább, hiszen még mindig bőven akadnak prágai sörkészítő műhelyek. Közülük mindjárt a következő a Sörfőzde a Bulovkánál, azaz a U Bulovky, ahol a Richter testvérek söreivel ismerkedhetünk meg. Ez a libeňi sörműhely már több mint 10 éves múltra tekinthet vissza, tehát már nem nevezhető kezdőnek a mini sörfőzdék között. Ennek megfelelően a választék letisztult és rendkívül kellemes. 12-es Ležák illetve Alt, 13-as szűretlen Helles, 13-as búza és 14-es félbarna stout mi kell más?


Pivovar Hostivar
Prága 10. kerületében a magyar szemnek izgalmas Hornoměcholupská utcában nyitotta meg 2013-ban a kapuit a Pivovar Hostivar. Jan Tržil és František Poláček a két serfőző mester igazán kitesz magáért, és ennek megfelelően a könnyed 8-as „fűnyíró sörtől” kezdve egészen a 17-es extra erős itókáig állít elő finomságokat.


Minipivovar Beznoska
Prága Prosek kerületében is tavaly óta üzemel a Minipivovar Beznoska, amelynek logója egy kackiás bajusz. Hat -féle sör, világos-félbarna-barna, a 10-estől a 13-asig. Sajnos személyes tapasztalatunk hiányában sok minden mást még nem tudunk róla elmondani, de reméljük hamarosan pótoljuk.




A főváros északi kerületében Suchdol rejti a Prágai Egyetem Élelmiszer mérnökeinek Tansörfőzdéjét. Főzés előtti szárazanyagtartalmát tekintve 12%-os világos-félbarna-barna a választék, de egy iskolától nem is kell egyebet elvárnunk.



A már működő prágai serfőzdék között a legfrissebb a 8. kerület (Bohnice) Katovická utcájában nyílt rímelős nevű Pivovar Šedivák. A honlapjuk szerint 10-es és 12-es sört alkotnak igen kedvező 20 korona alatti áron. Sajnos semmi további információnk nincs velük kapcsolatban.



Végül, de nem utolsó sorban egy még nyitás előtt álló sörfőzde-étterem komplexumot is megemlítenénk a Pivovar Lužiny-t. Prága egyik nyugati kerületében az Archeologická úton már nagyban készülnek egy vadonatúj vendéglátóhely beüzemelésére ahol 11-es, 13-as és ki tudja miféle más izgalmas seritalokat lehet majd hamarosan megízlelni.


Pivovar Lužiny
Nos ezzel véget ért a túránk, mindenkit biztatnánk arra, hogy maga fedezze fel a felsorolt sörfőzdéket és ha teheti számoljon be nekünk a tapasztalatairól! És ha valaki további, igazán szakértői információkra vágyik Prága serfőzdéinek legjavával kapcsolatban azoknak ajánljuk a Prágai Sörözők honlap megtekintését, végigböngészését!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése