Cseh kisüzemi sörfőzdék 2. – Kelet-Morvaországi kerület

Dél-Csehország után Kelet-Morvaországban folytatjuk a csehországi kisüzemi sörfőzdék, minipivovarok számbavételét, rövid bemutatását. A kerületben friss információk szerint az egyetlen nagyobb sörgyár (az uherský brodi Janáček) mellett további 11 kisebb sörfőzde működik. De még mielőtt hozzákezdenénk az ismertetésükhöz, kezdjük egy igen szomorú hírrel. Uhersky Brod városában megszűnt az általunk igen kedvelt, egy korábbi cikkünkben részletesebben is hirdetett sörfőzde, a Balkán. Sajnos nem tudunk részleteket, hogy mi is történhetett vele, és csak remélni tudjuk, hogy a hiánya csak átmeneti, mivel egyike volt a legjobb mini sörelőállító helyeknek. 



De félre bú, nézzük a többieket. A cseh-szlovák határ közelében Slavičínben a tavalyi év során nyílt meg a Hrádek nevű sörfőzde. Ugyan csupán egy éves műhelyről beszélhetünk, de a sörfőzés helyi hagyománya sok száz évre nyúl vissza. Kellő szakmai tapasztalattal és modern felszereltséggel 6 -féle sör készítéséhez fogtak hozzá, a könnyű 10-es Rejtíntől, a 11-es Karpaton, a 12-es félbarna Lamberten és Horehleď-en át a 13-as Ocelotig és 14-es Mladoticig.

Pivovar Čechmánek
Szintén a tavalyi év szülötte a kelet-morva kerület „fővárosában”, a Bat'a cipők gyártásáról híres Zlínben megnyitott Pivovar Čechmánek (a név adója a tulajdonos Roman Čechmánek) az Oroszlános Sörfőzde. Az általuk főzött sörszortiment igen széles. 10-es világos výčepní, a 11-es félbarna, 12-es világos ležák az alap kínálat. De emellett többek között főznek mézes félbarnát, 13-as IPA-t, extra erős 15-ös stout sört és egy igen kellemes 13-as barnát is.


Zlín – Malenovice külvárosában néhány helyen csapolva, továbbá PET palackban kapható a Zlínský švec. 11-es, 12-es és 13-as világos sört főznek, de időnként (mint például a május végén megtartott olomouci sörfesztiválon) félbarna sert is készítenek.


Kroměříž városa nem csak a világörökségi helyszínéről (érseki palota és palotakert) híres hanem arról is, hogy immáron három sörfőzde is keresi a sörínyencek kegyét. Közülük a legrégebbi (no ez sem túlzottan), a Černý Orel, azaz a Fekete Sas Étterem – Panzió – Sörfőzde, ahol a választék jelenleg 4-féle sörből 11-es világos, és 12-es félbarna. De emellett igen sokféle egyéb sört is főznek (mézes, búza, barna, porter stb.), amelyek lefőzéséről, csapra veréséről a honlapukon tájékoztatják a rajongóikat. A másik városi sörfőzde a Maxmilian nevet viseli. A tulajdonosai néhányféle sör előállítását vállalták fel, de igen sokféle kiszerelésben. A környéken számos boltban és vendéglátóhelyen is fogyaszthatjuk a terméküket.



Kroměříž legújabb sörfőzdéje pedig az 1. selský pivovárek nevet viseli. Ők pedig elsősorban PET palackban forgalmazzák a kiváló minőségű söreiket. Azért természetesen csapolva is meg lehet néhány vendéglátóhelyen kóstolni a nedűt. 7 különféle sört főznek, nevük is igen változatos: McHugo, Sedlák, Alles Gute, Krok do tmy.

A Fekete Sas mellett a kelet-morva kerület másik legnevesebb kisüzemi sörfőzdéje a 2002-ben alapított Valášek, ami Vsetín városában található. A szortimentjük 14 -féle sörből áll, nem is állnánk neki a felsorolásuknak. Azt azonban megjegyeznénk, hogy közülük több is első vagy más dobogós helyen végzett a különféle cseh sörminősítő versenyeken. A hagyományos ízek rajongói mellett a mandulás – áfonyás - citromos ízesítésű sörök kedvelői is jó helyen járnak náluk.

Ugyancsak már hosszabb időre, 10 éves múltra tekint vissza a Valašské Meziříčí külső részén Zašován alapított sörfőzde a Bon. A valach (helyi népcsoport) mesterek négy, igen jóféle sertitalt készítenek a 10-es alap ivósör mellett 12-es világost (szűrt és szűretlen verzióban is), 12-es búzasört és egy 14-es speciális barnát.


Rožnov pod Radhoštěm ad helyet a Rožnovské Pivo szülőhelyének. A városban az 1700-as évek elejétől fogva főznek sört, de ez az új minipivovar csak 4 éves múltra tekint vissza. A Radhost' (11-es világos) és Rothschild (13-as félbarna) mellett olyannyira kísérletező kedvű a főzőmester, hogy időnként 16-os, Gutmann névre hallgató félbarnát és rendkívüli, 30-as Plató-fokos mézes „valamit” is készítenek.

Végezetül egy kis információ két vadonatúj minisörfőzdéről: Hutisko-Solanec településen a Balita Étterem – Pizzéria tulajdonosai döntöttek úgy, hogy az ételválasztékukhoz saját sört is adnak, a trnavai Na Rozcestí panzió pedig Vraník név alatt készít sert a vendégei részére. Sajnos több információnk még nincs sem a sörválasztékokról, sem a minőségükről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése