Akkor és most 2. - Pelhřimov, Alsó (Jihlavai) Kaputorony

Akkor és most sorozatunk következő tagjaként a Prága és Brno között mintegy félúton fekvő Pelhřimov egyik fő nevezetességét, építészeti szépségét mutatjuk be. A városka főteréről kivezető egyik út őrzője az Alsó (Jihlavai) Kaputorony, avagy csehül Dolní (Jihlavská) brána, amely valamikor a 16 században épült egy korabeli védelmi rendszer részeként. Az ötemeletes, 36 méter magas, középkori sátortetős igen masszív épület már a látványával is riogatta a hívatlan, vagy rossz szándék által vezérelt látogatókat. A torony tetején eredetileg nem volt időmérő szerkezet, a két négyzet alapú órát valamikor a 17. század végén helyezték el a tetőhöz toldva. A toronyban 1994 óta egy igen „érdekes” múzeumnak, a Rekordok és Különlegességek Múzeumának ad otthont.

Első képünk még a múlt század elején készült, úgy 1910 környékén. Ez a fotó, csakúgy, mint a többi fénykép a városka főtere (Masarykovo náměsti) irányából készült, mutatván, hogyan is zárja le a torony a Palackého utcát.
1930-as évek
Második képünk fő jellegzetességét a torony előtti ház falán látható négy betűs szó, Bat’a adja. Már ebből is látszik, hogy a 30-as években járunk, amikor a Bat’a cipőgyártó birodalom fénykorát élte.
1960-as évek
Ugorjunk át a második világháborún, amely szerencsére nem sok kárt okozott a toronyban és nézzünk egy képet a 60-as évekből. A közvilágítás már kiépült, néhány ma jó állapotban aranyat érő gépkocsin, és egy motoroson kívül még most sem nevezhető túl zsúfoltnak a kép. A jobb oldalon a sarki ház már ugyanakkor gyanúsan nem középkori…
2007
Végül érkezzünk meg a közelmúltba, egészen pontosan 2007-be. Az ekkor készült kép jól mutatja be, hogy a csehek a rendszer váltásuk után igen sok energiát fektettek be a turistacsalogató városképek megteremtéséért. Az oszlopos házon a sgrafitto-k tündökölnek, az utca burkolatok rendben, a torony felújítva, a közvilágítás modern, de szolidan korrekt. A látványt a szocialista érából maradt egy-két épület sem ronthatja el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése