Tésztás gomba levesünket eredeti cseh recept alapján, a Blesk pro ženy hetente megjelenő női lap 2008. augusztusi számából készítettük el, és fogyasztása közben igazat adtunk a cseheknek. Gazdag ízei izgalmassá tették ezt a hamar elfogyó levest. Bár nem vagyunk annyira tésztabarátok, ha levesről van szó, de ennél az alkotásnál a benne levő tészta adta meg az igazi harmóniát.
Akkor lássuk, hogyan készül egy igazi cseh leves…
Hozzávalók
4 személyre / pro 4 osoby:
1 liter baromfi húsleves / 1 l drůbežího vývaru
1 karalábé
/ 1 kedlubnu
1 kisebb
zeller fele / půlku menšího celeru
6 egész
bors / 6 kuliček pepře
1
póréhagyma / 1 pórek
10 dkg
friss gomba / mi 20 dkg gombával
készítettük! / 100 g
čerstvých hub
4 gerezd
fokhagyma / 4 stroužky česneku
só / sůl
10 dkg
tészta / mi vékonyabb gyufametélt tésztát
adtunk hozzá / 100 g
těstovin
vágott
petrezselyem / petrželovou nať
80 gr
Parmezán sajt vagy reszelt Eidami sajt / 80 g sýra Parmezán nebo strouhaného eidamu
A gőzölgő leves még petrezselyem és sajt nélkül |
Elkészítés:
- Megtisztítottuk
a póréhagymát, a karalábét és a zellert, majd mindegyiket kb. ugyanakkora
méretű kockára vágtuk.
- A
zöldségeket pár percig forró olajon kicsit pirítottuk, és felöntöttük a forró
húslevessel, amelyet feloldott húsleves kockából rögtönöztünk. Ez volt az
egyetlen nem természetes összetevője a levesünknek. Ekkor hozzáadtuk az egész
borsokat, és kb. 5 percig főztük.
- Közben
megtisztítottuk a gombát, és szeletekre vágtuk, a fokhagymát is
megtisztítottuk, ezt egy kés fokával megtörtük a sóval együtt.
- Mindkettőt
hozzáadtuk a húsleveshez, és kb. még 10 percig együtt főztük az összes
összetevőt.
- Végül
hozzáadtuk a tésztát, és további 8 percig főztük a levest.
- Mivel
a második fogás egy krinolinos étel volt, így néhány krinolin kockával
gazdagítottuk.
- A
jól megmosott petrezselymet apróra vágtuk, a sajtot lereszeltük, és mindkettőt
a kész levesre szórtuk.
Kész a finom leves! |
Dobrou chuť! azaz Jó étvágyat kívánunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése