Cseh városnevek az USA-ban

„Prágába utazok”, halljuk számtalan alkalommal, s a szemünk előtt természetesen rögtön a gyönyörű cseh főváros jelenik meg a szépséges várával, óvárosával, a történelmi épületek sokaságával, a hívogató sörözők garmadával. Ám ha az Amerikai Egyesült Államokban élnénk, akkor ez a kép már nem lenne ennyire egyértelmű: Prágába, de melyik Prágába? 

Prágai hagyományőrző felvonulás

A XIX. század második felében, valamint a XX. század első évtizedeiben milliónyian döntöttek úgy hogy elhagyják a vén Európát, és az „ígéret földjén” keresik a boldogulást. Az USA-ba bevándorlók között természetesen sokan a mai Csehország területéről érkeztek, akik az amerikai őslakosoktól „megtisztított”, vagy inkább elorzott földeket megszerezvén kisebb-nagyobb településeket alapítottak. A letelepülő csehek (és persze más európai országok szülöttei) már az általuk alapított városka névadásánál is megemlékeztek szülőföldükre. Így jött létre pl. a nebraskai Prague, az oklahomai Prague, a texasi Praha vagy éppen a minnesotai New Prague. 
Cseh felvonulás a Pilsen Historic Districtben
Ma már Pilsenben a latinók vannak többségben
De természetesen nem csak Prága ihlette meg a névadókat, így megszülettek más csehországi települések név azonos amerikai utódai is. A nebraskai Bruno (Brno), a kansasi Protivin, a louisianai Kolín, a minnesotai Beroun, az észak-dakotai Pisek, a dél-dakotai Tabor, vagy akár a wisconsini Pilsen mind egy-egy fájó szívvel maguk mögött hagyott cseh városnak állít emléket. Az idők folyamán a kis városok összetétele persze sokat változott, de pl. Chicago városának Pilsen Historic District nevezetű kerületében egészen az 1970-es évekig a főként cseh származású szláv közösség volt túlsúlyban.

Isten hozott Bohemiában!
De nem csak a cseh településnevek ihlették meg a cseh származású amerikai városalapítókat, hanem cseh hírességek, illetve más „csehességek” is. Több Moraviát, Bohemiát, köztük Little Bohemiát, New Bohemiát is felkereshetünk, de az USA-ban felkereshetjük a Prágát megalapító legendás cseh hercegnőről elnevezett Libusét, a Tomáš Garrigue Masaryk után elkeresztelt Masaryktownt.

Augustin Heřman

Augustin Heřman (1621-1686) cseh felfedező, kartográfus, kereskedő a XVII. században kiváló térképeket készített a Chesapeake és a Delaware öblök vidékéről, cserébe jelentős területek birtokába jutott. Szintén a hazájára emlékezve adott nevet a Bohemia folyónak, és megalapította Bohemia Manort, amelyet ma már Chesapeake Cityként ismernek. 

Carlsbad barlangjai Texasban
Végezetül említsük meg a legnagyobb csehes névvel rendelkező amerikai települést, a több mint 100 ezer lakosú Carlsbadot, amely a mai Karlovy Vary német elnevezése után kereszteltek el, ám nem a cseh telepeseknek köszönhette a nevét. Az itt fakadó gyógyvizek ásványi anyag összetétele nagyban hasonlított a cseh városka gyógyító vizére, így kézenfekvő lett a PR szempontból sem rossz névadás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése