Milyen egy ideális csehországi hosszú hétvége? Túra ajánlatok.

Magyarország a közelmúltban az országgyűlési választások lázában égett, s úgy tűnik a kedélyek csak igen lassan csillapodnak le. Mi itt a Csehország nem csak Prágán, szintén egyfajta választásra buzdítjuk az olvasóinkat, ám ezúttal egy jóval békésebb téma kapcsán szeretnénk a véleményüket megtudni. Az év folyamán, a hivatalos ünnepek szerencsére sok esetben esnek hétköznapokra, így számos alkalommal fordult, és fordul még elő (akár a soron következő április végi-május eleji hétvégén), mikor egy huzamban akár négy napot is távol tölthetünk hőn szeretett munkahelyünktől. Ezek a hosszú hétvégék kiváló lehetőséget jelenthetnek egy hosszabb-rövidebb út megtételére Csehországban. Három-négy napba természetesen nem férhet bele minden, a programok számát és féleségét muszáj valahogy lecsökkentenünk. Mi most összeállítottunk néhány programféleséget és szeretnénk megtudni, hogy az olvasóink legszívesebben mit is választanának!?

Hát nem csodálatos?

1. Prága örök!
Amennyiben még soha nem jártunk Csehországban, és oly sokszor nem is nyílik lehetőségünk külföldi utazásra, akkor első cseh úti célunkon ne is tépelődjünk sokat, hiszen Prágát látni kell! Rögtön a megérkezésünk után vessük bele magunkat az Óvárosba, sodródjunk együtt a külföldiek százaival, ezreivel, nézzünk körbe a főtéren, tekintsük meg a Városházát, az Orlojnak hívott csillagászati órát, a közeli Týn-templomot, majd irány a régi Zsidó-negyed, a Vencel tér, a Lőportorony és megannyi más látványosság. Mindezt bejárva már nincs is más hátra, minthogy keressünk egy remek cseh vendéglőt, éttermet, sörözőt, ahol egy kis cseh gulyással, knédlis káposztás kacsával vagy más finomsággal oszlathatjuk el éhségünket, s persze jó kis cseh sörrel csillapítsuk szomjunkat. Másnap akár egy egész napos program keretében vár ránk a prágai vár, a Hradzsin a Szent Vítus-templommal, a híres Arany utcácskával, a Lobkowitz palotával. Ám a nap folyamán feltétetlenül sétáljunk át a kaputornyokkal két végén „őrzött” és csodás barokk szobrokkal szegélyezett Károly-hídon is, hiszen talán innen a legcsodálatosabb akár a vár, akár a túlpart látványa. A nap további részében pedig irány Prága valamelyik kultikus sörözője, hiszen az életben egyszer (ha többet nem is feltétlenül) érdemes felkeresni az U Flekut, a Fekete Ökröt, a Vízilovat, az Arany Tigrist vagy akár a Kilőtt Szemet. 

A prágai vár főbejárata
Harmadik napunk során akár el is ugorhatunk Vyšehradra is, de a családosokra vár a híres Prágai Állatkert, vagy az AquaPalace. Körülnézhetünk a Petříni kilátótoronyból, megnézhetjük a Troja palotát, a Břevnovi vagy Strahovi kolostorokat, persze szigorúan egy kis helyi sörkóstolóval egybekötve. De akár esti programként beiktathatunk egy jó kis cseh hoki vagy foci rangadót vagy egy újabb kellemes estét a gomba módra szaporodó prágai sörfőzdék egyikében másikában. Akármilyen programot is választunk az biztos, hogy a cseh főváros nevezetességeinek csak töredékét sikerül majd megtekinteni, így a visszavágyódásunk magja igen termékeny táptalajra hull. A Prágába utazók számára azért lenne néhány jó tanácsunk: kerüljék a turisták által elözönlött belváros lehúzósabb vendéglátóhelyeit, a tömegközlekedést használják és ne a taxikat, készüljenek fel lelkileg a helyenként hatalmas tömegre, sorban állásra, és így természetesen fokozottabban vigyázzanak az értékeikre!

Irány Vyšehrad
 2. Krumlov, te csodálatos!
Persze jól tudjuk, hogy Csehország nem csak Prága, így sokak számára ha már Csehországba utaznak, irány Český Krumlov! Figyelem! A csodálatos dél-cseh városka csak azok számára való, akikből a sétáló, bámészkodó külföldi tömegek, Prágához hasonlóan nem váltanak ki se agressziót, se azonnali pánikszerű menekülési reflexet. Az ómega alakúra formálódott, szinte teljesen saját magába forduló Moldva folyó által körülölelt Óváros, a sziklatömbre épített hatalmas kastély, a Parkán városrész egykori kolostora, sörfőzdéje s számos más csodás épülete méltán vonzza többek között a magyar turistákat is. Egy krumlovi hosszú hétvége során érdemes egy kicsit beleveszni a kiváló állapotban, kívülről teljesen, belülről részben autentikusan megőrzött középkori épületek között húzódó tágasabb-szűkebb utcák-sikátorok rengetegébe, ahol a központi főtér alkotja a tájékozódási pontot.
Český Krumlov

A várkastély meglátogatása, a kastélytorony megmászása a pazar panorámáért, egy-két vezetett kastélytúra bejárása, a várárokban hagyományosan évszázadok óta leledző aktuális medvék megtekintése, a több szintes hídon való átsétálás az unikális körbeforgó nézőterű szabadtéri színházat is rejtő varázslatos kastélypark irányába, bizony hosszú órákra biztosítja a tartalmas és szórakoztató programot. És akkor még nem beszéltünk a különféle egyéb múzeumokról, a Szent Vitus-templomról, a zsinagógáról, a szabadtéri koncerteknek helyet adó sörgyári kertről, s oly sok minden másról. Ha megéheztünk, itt Krumlovban azért egy fokkal már nehezebb a megfelelő helyet megtalálni, de biztos pontnak tekinthető a helyi, immáron kisüzemivé változott sörfőzde kultikus éttermének a felkeresése. Persze ha már Krumlovban töltünk egy hosszú hétvégét, nem árt egy kicsit a környéken is körülnézni. Zlatá Koruna kolostora, Rožmberk nad Vltavou várkastélya, a Lipnói-tó megtekintése, raftingolás a Moldván, egy villámlátogatás České Budějovicére, Holašovicére, a parasztbarokk falujába, Hluboká nad Vltavou csodás kastélyához, vagy Třeboňba a cseh halastavak fővárosába, és még hosszan sorolhatnánk a program, úti célpont lehetőségeket.

3. Cseh sörfőzde túra!
A cseh sörök egyre népszerűbbek Magyarországon, így nem csoda, hogy sokak számára egy sör-sörfőzde specifikus túra jelenti az igazi ideális csehországi programot. Jelenleg a 43 ipari méretű sörgyár mellett 390 kisüzemi sörfőzde, valamint több mint 70 gerilla/projekt sörfőzde ontja a jellemzően kiváló minőségű söreit. Mivel szerte az egész országban működnek pazar főzdék, így a túránkat szabadon szervezhetjük, nagy csalódás egyik cseh kerületben sem ér minket. Azért természetesen érdemes egy kis időt szánni az előzetes célpont kijelölésre, hogy a lehető legjobb célpontokat tudjuk kiválasztani, de ebbéli előzetes nyomozás egy vérbeli sörrajongó számára ugyanúgy az élvezet része. Számos cseh honlap, sörfőzde térkép (pl. www.pividky.cz) segíthet minket egy kiváló sörtúra megtervezésében, és persze több mobil applikáció vagy sörértékelő honlap is a rendelkezésünkre áll. 

A legszebb öröm a söröm!
Mi most a saját tapasztalataink alapján felvázolunk egy pár napos sörtúrát, csak úgy a példa kedvéért. Első napunkat kezdjük Dél-Morvaországban, annak is a fővárosában, Brnóban. Brno jelenleg 10 kisüzemi főzdével és egy nagy sörgyárral rendelkezik, és szerte a városban még vagy 50-60 cseh főzde termékeit lehet megkóstolni, így a választék valóban pazar, tessék szabadon választani! Második napunkon haladjunk kelet felé, s előbb a történelem órákról Austerlitzként ismert Slavkov u Brna főzdéjébe, majd Prostějov városa két nevesebb sörfőzdéjének egyikébe-másikába (U krále Ječmínka illetve Koliba U Tří Králů) térjünk be. A nap végén várnak ránk Olomouc sörfőzdéi (pl. Riegrovka, Moritz, Svatováclavský). Harmadik napunkon vegyük az irányt délre, a csodálatos Kroměříž városába, ahol nem csak az érseki palota, a kertek, a barokk templomok jelentenek élményt, hanem a helyi sörfőzdék is (Maxmilian, Černý Orel, 1.selský pivovárek). Hazafelé tartva térjünk még be Kyjovba, ahol egy újabb pazar új sörfőzde-étteremmel ismerkedhetünk meg.

A slavkovi szépségek
4. Családi programok Morvaországban!
Természetesen Csehországot nem csupán a felnőttek keresik fel, hanem gyermekes családok is, ahol fontos, hogy a gyerkőcök számára is élvezetes programot lehessen nyújtani. Számukra most egy olyan hosszú hétvégi programot javasolnánk, amely remélhetőleg a család minden tagjának okoz örömöt. Mondjuk kezdjük a sort Strážnice városában, ahol egy pazar skanzen várja a népi építészet és folklór rajongóit. A skanzen mellett a helyi uszoda, a kastély, a hatalmas kastélypark és a Bat'a-csatorna is mind a család szórakozását szolgálja. 

Lešná
Következő úti célunk akár lehet Zlín városa is, amely ugyan első ránézésre egy tipikus ipari városnak tűnik, ám számos szórakozási lehetőséget biztosít. A helyi múzeumban többek között megtekinthető a cipőgyártást forradalmasító Baťa cipőtörténeti kiállítása, majd irány a helyi híres-neves állatkert, ahol nem csak a gazdag állatvilágban, hanem a terület közepén álló csodás Lešná kastélyban is gyönyörködhetünk. Harmadik napunk célpontjaként akár Vyškovot is választhatnánk, ahol a városka megtekintése mellett egy repülőgép múzeum, valamint a gyermekek számára izgalmas programokat is nyújtó DinoPark áll a családi szórakozás szolgálatában. Mindezen programok természetesen megspékelhetők egy kis természetjárással, vagy akár bicajozással is. 

Kroměříž
A hosszú hétvégék csehországi eltöltésének fenti négy módja mellé persze még rengeteg tematikus programtervet, útvonalat ki lehetne találni, a lehetőségek tárháza mondhatni végtelen. Így összességében csak tekintsenek rájuk, mint afféle kedvcsinálóra! Kívánjuk, hogy minél többen jussanak el Csehországba és élvezzék ki mindazt, amit a turisták számára biztosít!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése