Magyarosan – angolosan hangzó cseh településnevek

A minap az egyik ismert felnőtt szórakozást (magyarul pornó filmeket) nyújtó oldal világszerte félszáz olyan település felnőtt lakosainak biztosított élethosszig tartó (!) prémium, azaz minden extrát (reklámmentesség, 4K felbontás, VR stb.) biztosító tagságot, mely falvak, városkák neve angolul valamiféle szexuális vagy más hasonló, alap esetben nem éppen úri szalonban használható jelentéssel bírnak. A nevek között szerepel a Tit nevű algériai városka, a brit Penistone, az amerikai Fort Dick, vagy éppen a német Petting, a francia Breast, illetve az orosz Gay is, szinte mondani sem kell, hogy miért. 


Horní Police, a kedvezményezett település

Ezen ötven kedvezményezett település közé került be egy csehországi is, nevezetesen a Česka Lípa környéki Horní Police városka. Az angolul tudók persze rögtön megfejthetik, hogy ez a 700 lakosú település miért is lett kiválasztott, de eme idegennyelvet nem beszélők is könnyen rájöhetnek, elég csak a horní szó szleng jelentését, í helyett y-al behelyettesítve megkeresni egy angol-magyar szótárban. Hogy mit is szóltak Horní Police lakosai eme lehetőséghez, arról még nem szól a fáma, és nem is valószínű hogy tömegesen fogják majd nyilvánosan hirdetni a szolgáltatás használatba vétele során látottakat, maximum a helyi sörözőkben, vagy baráti körben. Amúgy hozzátennénk, hogy Horní Policét a szép temploma és kastélya miatt érdemes felkeresni!


Horní Police temploma
Eddig ez az amúgy maximum laza, vicces bulvár hírecske, ám innen jött az ihlet a számunkra, hogy alaposabban körülnézzünk a cseh települések körében. Vajon találunk-e még angolul vagy éppen magyarul valamiféle jelentéssel bíró helységeket? Nos ahogyan azt bizton sejtettük, hiszen közülük párat már személyesen is meglátogattunk, természetesen sikerült még néhány kisebb-nagyobb települést, településrészt fellelnünk.


Bor környéke
Kezdjük is a sort néhány gyakorival. Csehország nem szegény Bor, Lom (bánya) vagy éppen Lány nevet viselő településekben, s egyéb helyekben, és ugyancsak sokfelé bukkanhatunk Buda nevű településrészre is. A legnagyobb, legnevesebb Lányról, pontosabban gyönyörű kastélyáról, parkjáról már egy korábbi cikkünkben írtunk. 


A csodás Tábor
A már említett Horny Policén túl, több Police is megtalálható, s talán csak szép számuk miatt nem tudták még eldönteni, hogy hol rendezzenek meg egy remek kis nemzetközi rendőrfesztivált. Amúgy a rendőrséget csehül policiének hívják, az angol szótól egy tovább i betűvel különbözve. A magyarul is jelentéssel bíró nagyobb települések közül közismert a mai elég unalmas képét a szocializmus során elnyerő Most vagy éppen a huszitáknak köszönhetően létrejött, szépséges Tábor városa, ám csak kevés honfitársunk látogathatott el eddig a Baba, Láz, Rác, vagy éppen a Jelen nevet viselő cseh településekre, településrészekre.


Domina, vasúti megállóhely
Néhány cseh településnév egyben angol vagy magyar keresztnév, becenév is. Ilyenek a már említett Budán túl, a német határ közel fekvő Diana, vagy Franky, illetve kis csalással a Béla (eredetileg Bělá) nevű hegységek. A pajzánabb nevek kedvelői Csehországban járva Beugorhatnak Prostýba, elmehetnek Budyra, vagy akár felfedezhetik hogy merre is van Luka falva. Aki pedig Chomutov környékén jár tehet egy rövid kitérőt, hogy meglátogassa Dominát.

Bělá

Az éhesek számára kötelezően felkeresendő Hůrka (Benešov mellett), a túlsúlyosak számára több helyen is nyílik lehetőség a Háj megmászására. Csehország határait pedig át sem kell lépnünk, hogy elmenjünk Trojaba (Prága egyik kerülete) vagy éppen Mexikoba (Nýřany településrésze).

A cseh Buda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése