2017. december 6., szerda

Boldog 60. születésnapot Kisvakond!

Rohamosan telnek a napok, ráadásul oly gyors ütemben, hogy időnként túl is szaladunk egy-egy nevesebb eseményen, jelen esetben egy szülinapon. Pedig ez a születésnap igen jelentős, hiszen az ünnepeltje sok millió gyerkőc életébe hozott, és hoz a mai napig is derűt, kedves tanításokat a jóról, rosszról. Persze jelen esetben nem egy emberről beszélünk, hanem egy rajzolt kisállatkáról, melyet élő formájában már kevésbé szeretünk, s jellegzetes nyomokat (túrások) hátrahagyó felbukkanásával az ápolt pázsitok gazdáira a sikító frászt hozza rá. Bizony immáron 60 éves a Kisvakond, avagy eredeti nevén a Krtek, illetve becézett alakjában a Krteček!


Boldog születésnapot!

A bűbájos kinézetű animációs figura szülőatyja Zdeněk Miler 1954 őszén, mondhatni a legkeményebb kommunista időkben, afféle pártmegrendelésre álmodta meg a Kisvakondot. A feladat egy a „szocialista béketábor” gyermekeit célzó oktató-nevelő film elkészítése volt, amelyben a kis kölköknek bemutatják az új rend vívmányait, többek között a textilipar, ruhagyártás fejlődését. A nem túl izgalmas propaganda film megvalósítását szerencsére egy igen kreatív rajzoló-animátorra bízták, aki egy valódi, s a gyermekek számára is igazán szerethető karaktert talált ki. Az ötlet persze nem jött könnyedén, hiszen Miler egy egészen egyedi figura megalkotásáról álmodozott. A történet szerint végül egy vakondtúráson való átbukdácsolása juttatta eszébe a vakondot, mint lehetséges mesefigurát. Hosszú hónapokon át tartó kísérletezést követően született meg a Kisvakond oly sokak által ismert alakja, amely persze nem éppen hiteles ábrázolása egy igazi vakondoknak. Nagy szemek, fogásra is alkalmas mellső lábak váltották fel a valódi megjelenést, de mindezen változtatások szükségesek voltak ahhoz, hogy egy picit gyermekivé és a gyerekek által is kedveltté tegyék az „állatkát”.

Ahoj!
Az első Kisvakond film 1957-ben született meg, és rögtön közönség kedvencé vált. A velencei filmfesztiválon első helyet szerzett, de ami ennél fontosabb a nézők szívébe is azon nyomban belopta magát. A magyarul „a vakond nadrágja” címet viselő filmecske ugyan egyfelől a textilipar reklámfilmje, de nem mellesleg, mondhatni sőt, a barátság, az összefogás, a kitartás propagandája is. Ez utóbbinak köszönhetően terjedt el először a szocialista táboron belül, majd rövidesen a „kapitalista” világban is. A csehszlovák filmgyártás természetesen ráállt további Kisvakond filmek készítésére, melyek 85 ország nézőihez jutottak el. Igazi exportcikké váltak, melyért kőkemény valutáért fizettek (a Német Szövetségi Köztársaság külön filmfolytatásokat rendelt meg), így a pártfunkcionáriusok is elismerték. Kisvakond és az autó, Kisvakond és a barátság, és a festő, és az esernyő, és a kiskacsa...hosszan sorolhatnánk a 62 részre bővülő sorozat tagjait. 


Miler és "gyermeke"
Érdekességként megemlíthető, hogy a finoman szólva sem túl bőbeszédű Kisvakond által kiadott hangokat alapvetően Miler lányaitól, Kateřinától és Barborától származnak, hiszen a kislányok szavait, sóhajait és egyéb kiadott hangjait használták fel a filmekben. A zene a Jaroslav KřičkaMiloš Vacek szerzőpárost dícséri, míg Eduard Petiškának nem csupán néhány forgatókönyvet, hanem az időközben ugyancsak nagy sikert arató könyvváltozatok szövegeit is köszönhetjük. A 70-es években még a disszidens Ivan Klima is írt egy epizódot, jól mutatva, hogy milyen nagy mozgásteret szerzett magának a cseh Walt Disneynek is hívott Miler.


A Kisvakond és társai
A Kisvakond sorozat telis-tele van olyan társadalmi problémák helyes megoldási ötleteivel, mint például a bürokrácia, környezetszennyezés, nem megfelelő életmód, a technikai eszközök káros használata és még sokáig folytathatnánk. A legnagyobb ereje talán az erőszakmentességében és a lassúságában rejlik, mely ugyan manapság nem oly trendi, mégis hatalmas megnyugvást jelent a korunk világában. A filmek egyszerre hordoznak nemzetközi értékeket, ám ugyanakkor igazán tükrözik Csehországot.


Egy nagy Kisvakond ölelése
A rendszerváltáskor levédetett Kisvakond filmek sora úgy tűnt, hogy 2002-ben véget ér, de amint azt látni fogjuk a történet korántsem ezzel zárul. A filmek mellett sorozatban gyártják a különféle Kisvakond figurákkal ékített ajándéktárgyakat, táskákat, bögréket, tollakat stb. valamint a kedvelt plüss vakondokokat, melynek nem is egy, hanem mindjárt két példánya Andrew J. Feustel amerikai asztronautának köszönhetően a még a nemzetközi űrállomást is megjárta. Feustel felesége morva származású (ami első hallásra kicsit meglepő, hiszen a hölgyet Indira Devi Bathnagarnak hívják), így nem csoda, hogy a Kisvakond befészkelte magát az amúgy eléggé „vakondellenes” USA-ba is. Amúgy ez a 2011. májusi űrutazás volt az utolsó az Endeavour űrsikló számára, de erről igazán nem a Kisvakond tehet. De térjünk vissza a Krtekre, azaz a kedves Vakondokunkra. A két hetes űrállomáson való tartózkodást megjárt figurák közül az egyiket az ekkor még élő Miler kapta meg. 


Plüss Kisvakond sereg
A cseh Kisvakond és a kínai panda
Zdeněk Miler 90 éves korában, 2011-ben hunyt el, ám a Kisvakond népszerűsége nem hogy kisebbedett volna, hanem inkább új csúcsokra tört. A kis alak a Cseh Köztársaság egyik legismertebb és legkedveltebb PR figurájává vált, s a világ új részeit is elkezdte meghódítani. Ez olyannyira igaz, hogy Kína számára a cseh Kisvakond és a kíni panda szereplőpárosával újabb rajzfilmek is elkészültek. Ez mondjuk némi meghökkenést és nemtetszést is okozott a csehek körében, de jól mutatja a Kisvakond fontosságát és persze piaci értékét. Ma már csak súlyos koronamilliókkal kifejezhető hatalmas üzletről beszélünk, így szinte biztosak lehetünk a folytatásban. Lesznek még új filmek, könyvek, minden mi eladható, s csak remélni tudjuk, hogy mindeközben a Kisvakond eredeti bája nem vész el. Ebben nem segít az, hogy sajnos manapság éppen beárnyékolja a Kisvakond történetét a jogdíjakért folyó per, amely Miler unokája Karolina és Milena Fišerová (a Kisvakondhoz köthető szerzői jogok korábbi letéteményese) között zajlik, és ki tudja mikor zárul véglegesen. De félre üzlet, félre bú, mindenkit csak biztatni szeretnénk, hogy egy a különféle videómegosztókon is megtalálható Kisvakond film megnézésével köszöntse a szülinaposunkat! 


1 megjegyzés: