Csehország természet-, tájvédelmi területei XXI. - Křivoklátsko

Prágától mintegy 30 kilométerre nyugati irányban kezdődik a Křivoklátsko Tájvédelmi Körzet 628 négyzetkilométer kiterjedésű területe. Északról Lány, Ruda, Rakovník városok és Krakovec falva, nyugatról a Zvíkovecen is áthaladó út, délről Zbiroh, Žebrák, Zdice városkák, keletről pedig Beroun, Hýskov és Chyňava határolják. Maga a terület összesen 96 kisvárost és falut foglal magába, közepén a csodás várkastélyáról is híres Křivokláttal. A jellemzően erdővel borított tájvédelmi terület közepén, Zvíkovecnél belépve és Berounnál tovább haladva a kanyargós Berounka folyó szalad át, csodálatos folyóvölgyi tájat alkotva.


Křivoklát várkastélya, a térség egykori központja

A terület aránylag korán már 1978-ban védettséget szerzett, sőt egy évvel korábban, a nemzetközi jelentőségű természeti értékei miatt már Bioszféra Rezervátummá is nyilvánították. A Křivoklátsko túlnyomó többsége SPA, azaz különleges madárvédelmi terület, és nem véletlenül az. A madarakat illetően különösen a tölgy és bükk erdők gazdagok, de a rendkívül diverz, azaz változatos élőhelytípusokban gazdag vidék más állatok tekintetében is óriási értékekkel bír. A helyi faunában több, mint 140 (!) védett vagy fokozottan védett állatfaj található. Egy ilyen kis összefoglalóban teljesen reménytelen lenne még csak a töredékét is felsorolni az értékesebbnél értékesebb fajoknak, de álljon itt egy kis példa az állatfajok gazdagságának szemléltetésére. A Csehországban élő 184 cincér fajból 137 példányait találták meg a Křivoklátsko területén!


Křivoklátsko térképe
A hely mezoklímája az enyhébbek közé tartozik, az évi átlag középhőmérséklet a magasságtól függően 7-9 Celsius fok. Amúgy maga a terület a tengerszint felett jellemzően 200 és 600 méterrel fekszik, és évente átlagosan csupán 50 napig hóval fedett. Ahogyan már említettük a térség elsősorban a Berounka folyó által alkotott kanyonokról híres, a többi vízfolyásnak is ez a szeszélyes vízfolyás a gyűjtője. Az erdőségeken túl a Křivoklátsko fő vegetáció típusa a Berounka folyó fölötti fedetlen hegyeken található sztyepp társulások. Maguk a hegyek részben üledékes kőzetből állnak, de egyes földtörténeti korokban jellemző volt az intenzívebb vulkáni tevékenység is. Összességében azonban ásványokban aránylag szegény területről beszélhetünk, amelynek a jelentőségére még később kitérünk.


Erdőrengetegek
A természeti értékek gazdagsága és megőrzöttsége mellett a Křivoklátsko kulturális, építészeti, történelmi értékekben is bővelkedik. Ugyan Csehország ezen része soha nem volt sűrűn lakott, de már a bronzkorból is fellelhetőek emberre utaló maradványok, sőt a mai Křivoklát várkastély helyén is állt ekkortájt egy kis erődítmény. Stradonice közelében pedig a kelták idejéből leltek fel leleteket, 1877-ben például nem kevesebb, mint 200 darab kelta arany érmét. A vadban gazdag térség már a kezdetektől fogva az aktuális cseh uralkodó kedvenc vadászterületei közé tartozott. A birtokok irányítása elsősorban a már sokat emlegetett Křivoklát várából történt, de a területen számos további jeles erőd, vár is állt (közülük néhány ma is áll): Jenčov, Týřov, Žebrák, Točník.


A Berounka völgye
Ugyan a középkor folyamán fokozatosan benépesült, de az erdőterületek egységesek maradtak és a vadászati funkció, persze főként a király számára, továbbra is erős maradt. A XVII. századtól kezdve a terület birtokosa előbb a Schwarzenbergek, majd a Waldsteinek lettek, végül a Fürstenbergek vásárolták meg. Ez utóbbi nemesi család alakította át a térséget olyan formára amelyet ma is láthatunk. A hatalmas, egységes erdőterületeket némileg felszabták, más mezőgazdasági művelési lehetőségnek biztosítva helyet. Ám a relatív ásványi anyag szegénység miatt maga a terület szerencsére épen fennmaradt, a bányászat, ipar elkerülte (főként Kladno környékére koncentrálódott), inkább csak a nyaralónegyedek száma bővült. Ugyan a csodás környezetnek köszönhetően a Křivoklátsko a kerékpáros, bakancsos, vagy akár a vízi turisták egyik kedvelt célpontja, mégis a természet és az ember harmonikus együttélése továbbra is fennmaradt. Csehország nem csak Prága, érdemes felkeresni ezt a csodás vidéket is.

Točník vára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése