BIg Mac index // a Hranicei szakadék // rendőrségi gyorshajtás // Donald Trump cseh anyósa //

A cseh egyetemisták, főiskolások Európa csaknem legszegényebb tanulói. Erre a szomorú eredményre jutott az Eurostudent, melynek most közzétett jelentése szerint egy átlagos cseh tanuló naponta összesen csak hat Big Mac hamburgert tudna vásárolni a jövedelméből. A Big Mac Indexet az 1980-as évektől használják a jövedelmi viszonyok felmérésére. A cseh tanulókat európai átlaghoz képest (47%) jóval kevesebb pénzzel támogatják otthonról (33%), az ösztöndíjak csak 1%-ban jelentik a tanulók bevételét. Mindezek miatt nem is csoda, hogy a cseh tanulók 67%-a dolgozik, átlagosan 16 órát egy héten, ami jóval magasabb érték mint az EU átlag. De mielőtt túlságosan is szörnyülködni kezdenénk az ebbéli cseh helyzeten érdemes megnézni a Big Mac Index alját, ahol sajnos hazánk leledzik, mivel a magyar tanulók vásárlóereje a legkisebb Európában.



A Hranicei Szakadék és a Pozzo del Merro keresztmetszeti képe
A világ legmélyebb víz alatti barlangját fedezték fel Kelet-Csehországban. 2014-ben barlangi búvárok felfedezték, hogy a Hranicei Szakadék nevet viselő mészkőbarlang az előzetes várakozásokhoz képest jóval mélyebb képződmény lehet. Most, két évvel később egy cseh és lengyel búvárokból álló expedíció vállalkozott a vízzel teli barlang pontos mélységének megmérésére. A csapatot az a Krzysztof Starnawski könnyűbúvár vezette, aki egyedüliként a világon képes akár 300 méter mélyre is lemerülni a víz alá. Ezúttal a feladat nem volt ennyire nehéz a számára, hiszen „csak” 200 méter mélyre bukott alá. Ebből a mélységből indított el egy speciális robotot (ROV), melynek segítségével sikerült a barlang legaljára eljutni. A mérések szerint a szénsavban gazdag ásványvízzel telt barlang pontosan 404 méter mély, 12 méterrel mélyebb mint az eddigi csúcstartó olaszországi Pozzo del Merro sziklahasadék.

Tomáš Tuhý
Tomáš Tuhý-t a Cseh Rendőrség elnökét gyorshajtás miatt tízezer cseh korona összegű bírság megfizetésére kötelezték és ráadásul fél évre elvették a vezetői engedélyét is. Tuhý Ostravában, lakott területen belül több mint 100 km/h sebességgel hajtott szolgálati kocsijával. Saját bevallása szerint a sietségének oka hivatalos jellegű volt, de miután nem használta a megkülönböztető jelzéseket, így normál sofőrnek minősült. Legutoljára tíz évvel ezelőtt egy újságíró fülelte le a cseh rendőrség aktuális vezetőjét Vladislav Husákot, amint 190 km/h sebességgel száguldozott. Ekkor maga a rendőrfőnök adta le a jogsiját három hónapra, és fizetett be önkéntesen 10000 koronát jótékonysági célra.

Trump és ex-anyósa
Ahogyan az köztudott november 8-án rendezik az amerikai elnökválasztást, melyen a hosszú kampány lezárásaként végre eldől, hogy a republikánus párti Donald Trumpot vagy a demokrata párti Hillary Clintont iktatják hivatalba. A totális mozgósítással zajló kampányfinisben megszólalt még Trump egykori anyósa, a 90 éves, jelenleg Zlínben élő Marie Zelníčková is, aki ex veje győzelmét várja a választáson. Donald Trump 1977-ben vette feleségül Ivana Marie Zelníčkovát, akitől három gyermeke született (Donald, Ivanka, Eric). Ugyan Donald és Ivana 1992-ben elváltak, de a jelek szerint Trump még mindig jó viszonyt ápol volt anyósával is.

Dominik Duka kardinális

És végül még néhány hírecske egy-egy mondatban:
- A Manchester városában üzemelő Solita burger bár tulajdonosai egy 300 férőhelyes söröző megnyitását tervezik, ahol cseh sört, egész pontosan Kozelt fognak a helyiek számára csapolni.
- Dominik Duka kardinális misét celebrált a vyšehradi (Prága) Szent Péter és Pál-templomban az 1956-os magyar forradalom áldozatainak tiszteletére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése