Leggazdagabb csehek - 2016

Az amerikai Forbes magazin minden évben megjelenteti a leggazdagabb emberek listáját. A felsorolásra és az összegekre rápillantva némi irigységgel vegyes szörnyülködéssel látjuk, hogy a világ emberiségének egy apró töredéke szinte felfoghatatlan összegű vagyont birtokol. A Föld összes magánvagyonának közel 4%-a van mindössze alig 2500 dollármilliárdos kezében, és ekkor még csak a legális szektorokban (és nagyjából legálisan) működő cégek tulajdonosairól beszélünk. A kábítószer kereskedelemben, illegális fegyverkereskedelemben és más törvényen kívüli üzelmekkel foglalkozók privát vagyona jóformán felbecsülhetetlen.



A Forbes magazin nemzeti kiadásai az adott ország leggazdagabb embereinek a listáját is leközlik, így mi most megragadjuk a lehetőséget Csehország legtehetősebb alakjainak felvillantására, némi magyar összevetéssel. 

Petr Kellner a leggazdagabb cseh
Idén a világ vezető söripari konszernje az Anheuser-Busch InBev elkezdte a második helyezett SAB Miller felvásárlását, mely a sikeres ügylet lebonyolítása érdekében meg kell, hogy szabaduljon a kelet-közép európai érdekeltségeitől, többek között a Dreher Sörgyár mellett a jóval nevesebb a Pilsner Urquellt gyártó pilzeni Prazdrojtól is. Ezen kisebb sörgyárak potenciális vevői között a kínai, japán stb. kérők mellett reppent fel Petr Kellner és Pavel Tykač neve is, akik közül az első jelenleg Csehország leggazdagabb embere (Pavel Tykačra később visszatérünk). A világ ranglista első száz helyezettje közé tartozó Kellner vagyona mintegy 255 milliárd cseh koronára (durván 11 milliárd amerikai dollár) rúg. Az elsősorban a banki, biztosítási világban ügyködő 52 éves Kellner arról is hírneves, hogy ő rendelkezik a cseh modern fényképészet legnagyobb gyűjteményével.

Andrej Babiš
A cseh lista első és második helyezettje között hatalmas a szakadék, hiszen Andrej Babiš „mindössze” 70 milliárd korona (2,6 Mrd $) birtokosa, így „csupán” a világ 688. leggazdagabb embere. A cseh milliárdosok listájáról számunkra kétség kívül Babiš neve lehet a legismertebb, hiszen ő Csehország regnáló pénzügyminisztere és miniszterelnök-helyettese. A sörszeretők nagy örömére ő volt az, aki a csapolt sör ÁFA-ját 21%-ról 10%-ra csökkentette. A 62 éves vállalkozó főként a mezőgazdasági cége, az Agrofert révén szerezte jelentős vagyonát.

A leggazdagabb csehek 2015-ben
A cseh lista harmadik helyezettje az ingatlanépítés és kereskedelem világából érkezett. A 45 éves Radovan Vítek vagyona 49 milliárd korona (1,56 Mrd $), így ő is még befér a világ TOP 1000 legtehetősebb egyéne közé, akárcsak az olaj-gáz-szerencsejáték üzletben működő Karel Komárek, aki közel ugyanekkora értékű tulajdonnal rendelkezik. A szénbányászat helyi királyát az ötödik helyezett Pavel Tykačot már korábban emlegettük. Ő eredetileg számítógépek értékesítésével kezdte a pályafutását, majd a 90-es években négy társával együtt számos törvényességében utólag megkérdőjelezett privatizációs és pénzügyi tranzakciós ügylettel kezdte meg milliárdossá válását.

Jitka Cechlová Komárková

Egy képzeletbeli cseh-magyar összesített gazdag listán itt lépne színre a legtehetősebb magyar, Csányi Sándor, míg a hazai ezüstérmes Bige László és a bronzos Demján Sándor a cseh rangsor 11-12. helyét tudná elfoglalni. Érdekességként még említhető, hogy Mészáros Lőrinc aki Magyarországon a 28. leggazdagabb személy, Csehországban mindössze az 50. lehetne. A cseh lista további tagjait nem fogjuk felsorolni, hiszen a nevük itthon nem sokat mondana, de egy-két érdekesebb személyt még megemlítünk. A 60 leggazdagabb cseh személyiség között csupán egyetlen nő található, nevezetesen Jitka Cechlová Komárková, aki a vasúti kerekek gyártásával (többek között a francia nagy sebességű vonat, a TGV számára) foglalkozó Bonatrans céget birtokolja. Privát vagyona jelenleg meghaladja a 10 mrd koronát. Ő jelenleg a 17. leggazdagabb cseh. 

Samaras és a Kofola
A 60-as lista legfiatalabb tagja a 2,5 milliárd koronával rendelkező 33 éves Michal Zámec, aki az internetes kereskedelem és parfüm iparból tett szert vagyonára. Rajta kívül még érdemes megemlíteni a 48. helyezett Jannis Samaras nevét, ugyanis a görög származású úriember és családja birtokában van a közismert „csehszlovák” kóla, azaz a Kofola. Persze pusztán a Kofola eladásából azért nehéz lett volna korona milliárdossá válniuk, de különösen az utóbbi években jelentősen előretörtek a balkáni országok ásványvíz piacán.

Pavel Bouška
Végezetül ejtsünk egy pár szót még Pavel Bouškáról, a Vafo, Brit és számos más állateledel készítő gyár, márkanév tulajdonosáról, azon üzemek gazdájáról melyek termékeit ha mi nem is, de kutyáink, macskáink, nyulaink előszeretettel fogyasztják. Azt, hogy mekkora üzlet manapság a kisállat eledel készítés és kereskedelem, jól mutatja, hogy a most 40 éves Bouška 4,1 Mrd korona vagyont tudott az évek alatt összegyűjteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése