Cseh kisüzemi sörfőzdék 11/3. – Dél-Morvaországi kerület 3.

Folytatjuk Csehország Dél-Morvaországi kerülete 42 db kisüzemi sörfőzdéjének bemutatását. Eredetileg ezzel a mondattal kezdtük volna a cikkünket, de időközben eltelt több mint egy hónap és immáron megnyitotta kapuját egy újabb kisüzemi sörfőzde, így most már 43 db kisebb sörműhelynek ad otthon ez az egyetlen cseh kerület. 

Beerserker

Kezdjük is a sort a legújabbal a Brno-tól délre fekvő Rajhradban található Beerserkerrel, ahol egy furcsa párosítással Duck&Dog márkanév alatt főzik a söröket. Azt, hogy a kacsa és kutya együttesen milyen ízeket garantál, azaz az itt készülő IPA és Amber Ale milyen színvonalat is képvisel saját tapasztalatból még nem ismerjük, de a hírek szerint Brno-ban és Mikulčice-n már megkóstolhatják a szerencsésebbek. Sőt, időnként szerepel a neves Zöld Macska söröző kínálatában is, azaz a macskában csapolják a kacsa-kutyát...teljes az állati káosz...
Zámecký pivovar
2003-ban Oslavany városka kastély épületében alapítottak egy sörfőzdét, amely nemes egyszerűséggel a Zámecký pivovar, azaz a Kastély sörfőzde nevet kapta. A saját bevallása szerint eredeti oslavany receptúrával és módszerekkel dolgozó főzde tulajdonosai, a rossz nyelvek szerint némi helybéli torzsalkodás miatt, mások szerint pusztán a modernizáció kedvéért 2012 nyarán költözésre szánták el magukat. A korábban említett Rajhradtól alig 10 km-re délnyugatra fekvő Bratčice nevezetű falvacska határában megvásároltak egy korábbi lepukkant „Tsz” épületet és a területre egy modern sörfőzdét emeltek. A már jól ismert kék-sárga sörcímkéjükön kicserélték a település nevét, és az új főzdében készített régi-új sörrel nekiálltak bevenni Brno városát, és elnyerni minél több sörrajongó tetszését. Ez több mint sikerült is nekik, hiszen egyrészt sorra nyerték el a különféle sörminősítő versenyek díjait, másrészt a tucatnyi söröző mellett, ahová rendszeresen szállítanak, egy saját söröző-étterem láncot is felállítottak. U Třech Čertů (a Három Ördöghöz) név alatt immáron három vendéglátóhelyet is nyitottak, valamennyit Brno-ban. Hosszan regélhetnénk az egyáltalán nem ördögi, jóval inkább mennyei konyhájukról, de most inkább álljon még itt egy sor a sörökről. Állandó választékként négyféle Bratčicei sört főznek, 10-es, 12-es és 13-as világost, valamint egy 12-es barnát. Csak ajánlani tudjuk mindenkinek a sörök megkóstolását, ha lehetséges, akkor valamelyik Ördögben.
Městský zámecký pivovar
Azt hihetnénk, hogy az említett költözés miatt összedőlt a világ Oslavany-ban, de a valóságtól mi sem áll távolabb. Alig egy évvel később, 2013-ban az üresen hagyott kastély pincékben már meg is nyitotta kapuit a Městský zámecký pivovar, azaz a Városi Kastély Sörfőzde. A város vezetése az érzékeny veszteségre ugyanis egy saját sörfőzde alapításával válaszolt, amely már a nevében is egyfajta „csak azért is mi vagyunk az igazi oslavany sörösök” mentalitást mutat. A sör szerető lokál patrióták egy része azonban a nyitást követően, és talán még a mai napig is megkérdőjelezi az új sör oslavany mivoltát, de ez a belső harc legyen az ő gondjuk. Nekünk az a fontos, hogy az itt főzött 10-es Opál, 12-es Jancar, 13-as Rubín és 14-es Onyx (csak így sorrendben) söröcske is több mint iható. Ám azért, hogy a helyzet még tovább bonyolódjon, 2015-ben még egy oslavany sörfőzde is megnyílt, nevezetesen a Padochov. Sokunk számára ismerős lehet ez a név, hiszen már 2009 óta kóstolhattunk Padochov sört, de eddig csak más sörfőzdékben gyakorolták az ún. projekt sörfőzést és csak a tavaly évben építették fel a saját műhelyüket. Ennek egyik gyümölcse a 12-es Antonín nevezetű világos lezsák, amely egészen kiváló.
Kvasar
Hosszúra nyúlt bratčicei-oslavany ismertetőnk után haladjunk tovább, hiszen Brno-tól északnyugatra egy „régi” motoros, az 1992-ben alapított senticei Kvasar vár minket. A Kvasar ebben az esetben nem összekeverendő a közeli Černá Hora-i Sörgyár azonos nevű sörével, ám abban mindenesetre hasonlítanak, hogy mind a két komló-maláta alapú nedűt mézzel bolondítják meg. Ám amíg az egyiknél pusztán egyetlen sört főznek a „méhek gyümölcsével”, addig a Kvasar Sörfőzdében négyféle (11-es, 12-es, 13-as és 15-ös) mézes sört is alkotnak. Az állandó szortiment mellett újabban már méztelen ünnepi söröket, köztük pl. Americal Pale Ale-t is alkotnak. Elvégre követni kell a kor igényeit.

Ohrada
Senticétől egy kicsit északabbra találjuk az újabb dél-morva sörfőzdénket, mely az otthont adó városneve alapján Tišnovi Sörfőzdének hívnak. Az alkalmanként kisebb mennyiségben lefőzött sörféleségek közül feltétlenül meg kell említenünk a háromszor komlózott 12-es világos finomságot. A kerület legészakabbi kisüzemi sörfőzdéje egy Vísky nevű faluban jött létre mindössze két évvel ezelőtt, ám egyre nagyobb elismertséget vív ki magának. Az Ohrada Sörfőzde alapítója a helyi Agrocentrum, minőségi alsó erjesztésű sör készítését tűzte ki célul és ez összejött is nekik. A 11-es világos Bejček, a 12-es Pšenica nevű búza és a szintén 12-es félbarna Pacholek egyaránt megéri az árát. Sajnos, egy brno-i és egy letovicei sörözőn kívül csak helyben, vagy esetleg valamelyik sörfesztiválon kóstolhatjuk meg.
Lišák

A Brno-tól keletre élők sem szégyenkezhetnek a helyi sör hiánya miatt. A nagyobbacska Vyškovi Sörgyáron kívül ma már négy további helyen is főznek remek söröcskéket. Mindjárt közülük az első, a három évvel ezelőtt Topolanyban alapított Lišák, amelyet szégyen gyalázat de behatóbban nem ismerünk. Ha valaki részleteket is tudna róla közölni, azt magunk is megköszönnénk! 
Vildenberg
Ugyanez a sanyarú helyzet a 2015-ben létrehozott Bohdalice-Pavlovicei Mannerrel is (nem az elfolyósított nápolyi!), ám szerencsére a harmadikról, a Viničné Šumice településen működő Vildenberg Sörfőzdéről már sokkal mélyebb ismeretekkel, tapasztalatokkal rendelkezünk. Ez a sörfőzde is az elmúlt esztendő meglepetése, és könnyedén megállapítható, hogy a tulajdonosai igencsak nagy energiát fektettek be a világra hozásába. A Hradská nevet viselő étteremben ugyanis a kemény 26-28 koronába kerülő kiváló Vildenberg sörök (Vildenberg Ležák, Speciál és Měďák) mellett remek hagyományos cseh ételekkel (csülök, oldalas, marha gulyás) is tovább javíthatjuk az amúgy is kellemes hangulatunkat.
Slavkovský
A Dél-Morvaországi kerület kisüzemi sörfőzdéiről szóló sorozatunk utolsó előtti részét a híres-neves Austerlitzben, azaz Slavkov u Brna-ban zárjuk. A mai pörgő világban, ahol hétről hétre nyílnak az új cseh sörfőzdék, ez a 2012-ben megnyitott Slavkovský sörfőzde szinte már „matuzsálemnek” számít. A mostani sörműhelyt a városka korábbi sörfőzdéje helyén építették fel, de a korábbi malátaház kéménye még ma is áll. A slavkovi sör nagyrészt alapvetően tradicionális cseh láger, de havonta egy-két speciális (pl. rozsos, fekete ale, dubbel stb.) ital is elhagyja a serfőző üstöket. Amúgy az alap szortiment 10-es és 12-es világost, Kancléř-nek (kancellár) hívott 13-as barnát és egy ugyancsak 13-as, ám felső-erjesztésű, füstös Császári (Císařské) sörből áll. Irány Austerlitz, és ütköztessük meg az ízlelőbimbóinkat a sörfőzde pompás söreivel! A dél-morva sorozatunk utolsó részében a kerület fővárosába Brno-ba látogatunk el, ahol még további remek serfőzdék várnak ránk.

1 megjegyzés: