Folytatjuk Csehország Dél-Morvaországi
kerülete 42 db kisüzemi sörfőzdéjének bemutatását. Eredetileg
ezzel a mondattal kezdtük volna a cikkünket, de időközben eltelt
több mint egy hónap és immáron megnyitotta kapuját egy újabb
kisüzemi sörfőzde, így most már 43 db kisebb sörműhelynek ad
otthon ez az egyetlen cseh kerület.
Beerserker |
Kezdjük is a sort a legújabbal a Brno-tól délre fekvő Rajhradban található Beerserkerrel, ahol egy furcsa párosítással Duck&Dog márkanév alatt főzik a söröket. Azt, hogy a kacsa és kutya együttesen milyen ízeket garantál, azaz az itt készülő IPA és Amber Ale milyen színvonalat is képvisel saját tapasztalatból még nem ismerjük, de a hírek szerint Brno-ban és Mikulčice-n már megkóstolhatják a szerencsésebbek. Sőt, időnként szerepel a neves Zöld Macska söröző kínálatában is, azaz a macskában csapolják a kacsa-kutyát...teljes az állati káosz...
Zámecký pivovar |
2003-ban Oslavany városka kastély
épületében alapítottak egy sörfőzdét, amely nemes
egyszerűséggel a Zámecký pivovar, azaz a Kastély sörfőzde
nevet kapta. A saját bevallása szerint eredeti oslavany
receptúrával és módszerekkel dolgozó főzde tulajdonosai, a
rossz nyelvek szerint némi helybéli torzsalkodás miatt, mások
szerint pusztán a modernizáció kedvéért 2012 nyarán költözésre
szánták el magukat. A korábban említett Rajhradtól alig 10 km-re
délnyugatra fekvő Bratčice nevezetű falvacska határában
megvásároltak egy korábbi lepukkant „Tsz” épületet és a
területre egy modern sörfőzdét emeltek. A már jól ismert
kék-sárga sörcímkéjükön kicserélték a település nevét, és
az új főzdében készített régi-új sörrel nekiálltak bevenni
Brno városát, és elnyerni minél több sörrajongó tetszését.
Ez több mint sikerült is nekik, hiszen egyrészt sorra nyerték el
a különféle sörminősítő versenyek díjait, másrészt a
tucatnyi söröző mellett, ahová rendszeresen szállítanak, egy
saját söröző-étterem láncot is felállítottak. U Třech Čertů
(a Három Ördöghöz) név alatt immáron három vendéglátóhelyet
is nyitottak, valamennyit Brno-ban. Hosszan regélhetnénk az
egyáltalán nem ördögi, jóval inkább mennyei konyhájukról, de
most inkább álljon még itt egy sor a sörökről. Állandó
választékként négyféle Bratčicei sört főznek, 10-es, 12-es és
13-as világost, valamint egy 12-es barnát. Csak ajánlani tudjuk
mindenkinek a sörök megkóstolását, ha lehetséges, akkor
valamelyik Ördögben.
Městský zámecký pivovar |
Azt hihetnénk, hogy az említett
költözés miatt összedőlt a világ Oslavany-ban, de a valóságtól
mi sem áll távolabb. Alig egy évvel később, 2013-ban az üresen
hagyott kastély pincékben már meg is nyitotta kapuit a Městský
zámecký pivovar, azaz a Városi Kastély Sörfőzde. A város
vezetése az érzékeny veszteségre ugyanis egy saját sörfőzde
alapításával válaszolt, amely már a nevében is egyfajta „csak
azért is mi vagyunk az igazi oslavany sörösök” mentalitást
mutat. A sör szerető lokál patrióták egy része azonban a
nyitást követően, és talán még a mai napig is megkérdőjelezi
az új sör oslavany mivoltát, de ez a belső harc legyen az ő
gondjuk. Nekünk az a fontos, hogy az itt főzött 10-es Opál, 12-es
Jancar, 13-as Rubín és 14-es Onyx (csak így sorrendben) söröcske
is több mint iható. Ám azért, hogy a helyzet még tovább
bonyolódjon, 2015-ben még egy oslavany sörfőzde is megnyílt,
nevezetesen a Padochov. Sokunk
számára ismerős lehet ez a név, hiszen már 2009 óta
kóstolhattunk Padochov sört, de eddig csak más sörfőzdékben
gyakorolták az ún. projekt sörfőzést és csak a tavaly évben
építették fel a saját műhelyüket. Ennek egyik gyümölcse a
12-es Antonín nevezetű világos lezsák, amely egészen kiváló.
Kvasar |
Hosszúra nyúlt bratčicei-oslavany
ismertetőnk után haladjunk tovább, hiszen Brno-tól északnyugatra
egy „régi” motoros, az 1992-ben alapított senticei Kvasar
vár minket. A Kvasar ebben az esetben nem összekeverendő a közeli
Černá Hora-i Sörgyár azonos nevű sörével, ám abban
mindenesetre hasonlítanak, hogy mind a két komló-maláta alapú
nedűt mézzel bolondítják meg. Ám amíg az egyiknél pusztán
egyetlen sört főznek a „méhek gyümölcsével”, addig a Kvasar
Sörfőzdében négyféle (11-es, 12-es, 13-as és 15-ös) mézes
sört is alkotnak. Az állandó szortiment mellett újabban már
méztelen ünnepi söröket, köztük pl. Americal Pale Ale-t is
alkotnak. Elvégre követni kell a kor igényeit.
Ohrada |
Senticétől egy kicsit északabbra
találjuk az újabb dél-morva sörfőzdénket, mely az otthont adó
városneve alapján Tišnovi Sörfőzdének hívnak. Az
alkalmanként kisebb mennyiségben lefőzött sörféleségek közül
feltétlenül meg kell említenünk a háromszor komlózott 12-es
világos finomságot. A kerület legészakabbi kisüzemi sörfőzdéje
egy Vísky nevű faluban jött létre mindössze két évvel ezelőtt,
ám egyre nagyobb elismertséget vív ki magának. Az Ohrada
Sörfőzde alapítója a helyi Agrocentrum, minőségi alsó
erjesztésű sör készítését tűzte ki célul és ez összejött
is nekik. A 11-es világos Bejček, a 12-es Pšenica nevű búza és
a szintén 12-es félbarna Pacholek egyaránt megéri az árát.
Sajnos, egy brno-i és egy letovicei sörözőn kívül csak helyben,
vagy esetleg valamelyik sörfesztiválon kóstolhatjuk meg.
Lišák |
A Brno-tól keletre élők sem
szégyenkezhetnek a helyi sör hiánya miatt. A nagyobbacska Vyškovi
Sörgyáron kívül ma már négy további helyen is főznek remek
söröcskéket. Mindjárt közülük az első, a három évvel
ezelőtt Topolanyban alapított Lišák, amelyet szégyen
gyalázat de behatóbban nem ismerünk. Ha valaki részleteket is
tudna róla közölni, azt magunk is megköszönnénk!
Vildenberg |
Ugyanez a
sanyarú helyzet a 2015-ben létrehozott Bohdalice-Pavlovicei
Mannerrel is (nem az elfolyósított nápolyi!), ám
szerencsére a harmadikról, a Viničné Šumice településen működő
Vildenberg Sörfőzdéről már sokkal mélyebb ismeretekkel,
tapasztalatokkal rendelkezünk. Ez a sörfőzde is az elmúlt
esztendő meglepetése, és könnyedén megállapítható, hogy a
tulajdonosai igencsak nagy energiát fektettek be a világra
hozásába. A Hradská nevet viselő étteremben ugyanis a kemény
26-28 koronába kerülő kiváló Vildenberg sörök (Vildenberg
Ležák, Speciál és Měďák) mellett remek hagyományos cseh
ételekkel (csülök, oldalas, marha gulyás) is tovább javíthatjuk
az amúgy is kellemes hangulatunkat.
Slavkovský |
A Dél-Morvaországi kerület kisüzemi
sörfőzdéiről szóló sorozatunk utolsó előtti részét a
híres-neves Austerlitzben, azaz Slavkov u Brna-ban zárjuk. A mai
pörgő világban, ahol hétről hétre nyílnak az új cseh
sörfőzdék, ez a 2012-ben megnyitott Slavkovský sörfőzde
szinte már „matuzsálemnek” számít. A mostani sörműhelyt a
városka korábbi sörfőzdéje helyén építették fel, de a
korábbi malátaház kéménye még ma is áll. A slavkovi sör
nagyrészt alapvetően tradicionális cseh láger, de havonta egy-két
speciális (pl. rozsos, fekete ale, dubbel stb.) ital is elhagyja a
serfőző üstöket. Amúgy az alap szortiment 10-es és 12-es
világost, Kancléř-nek (kancellár) hívott 13-as barnát és egy
ugyancsak 13-as, ám felső-erjesztésű, füstös Császári
(Císařské) sörből áll. Irány Austerlitz, és ütköztessük
meg az ízlelőbimbóinkat a sörfőzde pompás söreivel! A dél-morva sorozatunk utolsó
részében a kerület fővárosába Brno-ba látogatunk el, ahol még
további remek serfőzdék várnak ránk.
Szép munka! Köszönjük!
VálaszTörlés