A „nem csak Prága” ajánlja: #nemcsakhrabal, avagy cseh nemzeti stand a könyvfesztiválon

Csehország nem csak Prága. Sokan ismerik már ebbéli véleményünket, amely nem a csodálatos Prága ellen szól, pusztán annak felismerése, hogy a cseh fővároson túli vidék is megérdemli a magyar látogatók figyelmét. A cseh irodalom pedig nem csak Hrabal. Ugyan Bohumil Hrabal nagyszerűsége és a mai napig tartó hazai népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, mégis rá „kell” eszmélnünk, hogy a mai cseh irodalom telis-teli van kiváló írókkal, akiket érdemes megismernünk. Mi az Idézet és pár kép sorozatunkban is igyekszünk rendszeresen felhívni a figyelmet egy-egy remek mai szerzőre, a Cseh Centrum csapata pedig idén valóságos kis hadjáratba fogott a kortárs cseh irodalmárok népszerűsítése érdekében.
Nem csak Prága, nem csak Hrabal

Ezen kultúrmisszió egyik fontos állomásához érkezünk a soron következő napokban, mikor is a rangos Budapesti Nemzetközi Fesztiválon Csehország, illetve a Cseh Centrum a #nemcsakhrabal nevet viselő standra települ ki. Ez az első alkalom a fesztivál történetében mikor Csehország egy önálló nemzeti standdal jelentkezik, ahol nem csak remek könyveket (a szépirodalomtól, az útikalauzokon át a szakácskönyvekig) vásárolhatunk, hanem színes programok széles választékával is várnak minket. A hagyományos dedikálások mellett pódium beszélgetések, író-fordító-olvasó találkozók, gyermek programok is vonzóvá teszik a cseh standot. Emellett péntek este 8 órakor a FUGA-ban irodalmi (cseh)megék és irodalmi (cseh)vegések címmel Kis Könyves Éjre kerül sor az egyik legtehetségesebb fiatal cseh írónő Kateřina Tučková részvételével. Szombat este pedig a Café Colombo várja egy izgalmasan szórakoztató Irodalmi Pub Quiz lelkes versenyzőit.
Kateřina Tučková
Az említett Kateřina Tučkován kívül még három cseh szerző is meglátogatja az idei könyvfesztivált. Viktorie Hanišová, Petra Soukupová írónők mellett Petr Hruška költő, forgatókönyvíró is tiszteletét teszi nálunk. Velük és Radim Kopáčcsal, a Cseh Kulturális Minisztérium irodalmi szekciójának a vezetőjével számos programon találkozhatunk, amelyekről további információkat ITT találhatunk.


A Lucie Orbók vezette Cseh Centrum azonban nem állt meg az önálló stand és a programok szervezésénél. A fesztivál alkalmából elsősorban, de nem kizárólagosan a könyvszakma számára, Pet'ovská Flóra szerkesztésében és a mai cseh-magyar fordítók krémjének közreműködésével egy példaértékű katalógust jelentetett meg Fordíts le címmel. Ez a 144 oldalas rendkívül színvonalas kiadvány 62 cseh kortárs szerzőt, illetve egy-egy, magyarra még le nem fordított művét mutatja be. Valamennyi szerző esetében az egyik oldalon rövid életrajzi bemutatást, valamint a kiválasztott, fordításra ajánlott művének rövid ismertetőjét láthatjuk, míg a másik oldalon egy, a műből származó kis szövegrész fordítása olvasható. A Cseh Centrum ezen katalógussal is igyekszik a szerzők népszerűsítésére, a fordítók támogatására és emellett a kiadók tájékozódásának a megkönnyítésére. Aki könyvkiadóként kedvet érez egy-egy így megismert mű megjelentetésére, az rögtön információhoz juthat a szerzői jogok tulajdonosáról és a fordítóról is.
Flóra Peťovská, Klára Šťastná és Lucie Váňová, a Cseh Centrum munkatársai
De a Fordíts le nem csak a kiadók számára nyújt segítséget, a mezei olvasó is élvezetet talál a különféle stílusban, irodalmi műfajban (pl. képregény, gyermekirodalom is) alkotó, többségében számunkra szinte ismeretlen cseh szerzők alkotásainak szemlélgetésében. Mintha egy igazi kulináris élményben, egy nagyívű sör vagy inkább ételkóstolón vennénk részt. Még ha most csak egy kis lehetőségünk adódik is egy-egy műbe való belekóstolásra, de innentől fogva már türelmetlenül várjuk, hogy mikor is lakmározhatunk belőle a maga teljességében. Reméljük, a könyvkiadók minél több, ebben a kiadványban ismertetett alkotást találnak fordításra és kiadásra érdemesnek.

Addig is mindenkinek ajánljuk az április 21–24. között zajló XXIII. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál felkeresését, s ne feledjenek el kilátogatni a #nemcsakhrabal standra!

A cikkünk illusztrációjához felhasznált képek forrása: https://www.facebook.com/csehcentrum/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése