Külföldiek // Vándorsólymok // Dohányzás // Béke Index // Husz programsorozat // Hamis kézműves sörfőzde // Tele vannak a börtönök

  • A Csehországban élő mintegy félmillió külföldi közül közel 300 ezer ember dolgozik jelenleg aktívan, és további 80 ezer rendelkezik egyéb vállalkozási engedéllyel. Az elmúlt 10 évben a külföldiek száma megduplázódott. A felmérések szerint akik hajlandóak a cseh nyelvet valamilyen szinten elsajátítani, azoknak minden probléma nélkül sikerül beilleszkedniük a cseh társadalomba. Azon külföldiek számára viszont akik nem rendelkeznek nyelvtudással, és a képzettségi szintjük is alacsonyabb, az élet itt sem válik könnyűvé.

  • A Cseh Madártani Társaság közlése szerint ebben az évben összesen öt fiatal vándorsólymot is megfigyeltek a prágai kéményeken. Ez volt az első alkalom, amikor a veszélyeztetett madárfaj két párja is sikerrel nevelte fel fiókáit (egy és négy). A vándorsólymot pár évtizeddel ezelőtt Európában a teljes kipusztulás fenyegette, de azóta szerencsére javult a helyzetük, és a populációjuk újra növekedésnek indult. A Cseh Köztársaságban jelenleg mintegy 60 pár fészkel.

  • A közelgő szigorítások ellenére még jelenleg is a prágai és brnói sörözők, éttermek, bárok, kávézók 40%-ában engedélyezett minden korlátozás nélkül a dohányzás. A közelmúltban fogadták el azt a törvénytervezetet, amely 2016-tól kezdve megtiltaná a dohányárú pöfékelését a vendéglátóhelyeken, koncerteken és egyéb szórakozóhelyeken. A cseh felnőttek mintegy harmada dohányzik rendszeresen.


  • A Gazdasági és Béke Intézet (Institute for Economics and Peace) 2015. évi jelentése szerint Csehország a Globális Béke Index skálán a 162 vizsgált országból a 10. helyet foglalta el. Azaz a Cseh Köztársaság a világ egyik legbékésebb országa. A különféle gazdasági, társadalmi és egyéb mutatók alapján felállított lista első helyét hagyományosan Izland foglalja el. A legbékésebb országot Dánia, Ausztria, Új Zéland, Svájc, Finnország, Kanada, Japán és Ausztrália követi. Magyarország a 22. helyet foglalja el.
Krakovec

  • Csehországban a héten éri el a tetőfokát a Husz János mártírhalálára emlékező év programsorozata, de az egész év folyamán jelentős eseményekre került és kerül sor. Az észak-morva Nové Město na Moravě-ben a helyi protestáns templom kertjében a reformer prédikátor bronz szobrát avatták fel. Az egy méter magas és 2,5 tonna tömegű szobrot egy, az 1880-tól 1925-ig élt neves szobrász, Jan Stursa modellje alapján készítették. Emellett július 6-án, a 600 évvel ezelőtti máglyahalál évfordulóján Prágában csendes felvonulást és hangos fesztivált tartottak. Ugyancsak Husz János fesztivál vette kezdetét a nyugat-csehországi Krakovec várában, ahonnan anno a cseh prédikátor elindult utolsó útjára, az őt halálra ítélő konstanzi zsinatra.

  • A Plzeňský Prazdroj / Gambrinus Sörgyár láthatólag felvette a kesztyűt a rohamosan terjedő kisüzemi sörfőzdék ellen egy merőben szokatlan marketing fogással. Egy nyugat-csehországi faluban Patron néven egy hamis „kézműves sörfőzdét” alapított, ahonnan közel egy hónapon át névlegesen kisüzemi, de a valóságban Gambrinus 10-est és 11-es változatokat árusított vendéglátóhelyeknek. Amellett, hogy etikai / jogi szempontból vitatható volt ez a cselekedet, a fő meglepetés mégiscsak az volt, hogy minden gondolkodás, tesztelés nélkül megrendelték a „Patrontól” a sört, még csak nem is feltételezték, hogy esetleg nem egy kisüzemi termékről van szó. Az akció részben azt kívánta igazolni, hogy a Gambrinus van olyan jó, mint ami a kézműves söröktől elvárható, de részben talán egy fricska is volt a „sörsznobok” számára, hogy milyen könnyedén megvezethetőek. A Gambrinus annak ellenére, hogy a minősége nem rosszabb, (sőt!) mint más tömegsöröké, mégis jelentősen alulértékelt márka Csehországban. Egy Csehországban élő sörblogger így fogalmazott ezzel kapcsolatban: „örülök annak, hogy olyan ország a lakóhelyem, ahol a Gambrinust nevezik vacak sörnek”. Legyen ez a helyzet inkább előbb, mint utóbb Magyarországon is.
  • Alig 30 hónap telt el a posztjáról távozó államelnök, Václav Klaus jelentős felháborodást keltő amnesztia rendelete óta, és a cseh börtönök már újból csordultig tele vannak, pontosabban elérték a 98%-os telítettséget. Mivel még mindig jelentős számú vádlott vár ítéletre, így feltétlenül szükség lesz a kapacitás bővítésére. A börtönök bővítésére előzetesen kinézett észak-morva Vyšní Lhoty-i komplexumot időközben a Csehországba érkező menekültek számára kellett igénybe venni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése