Varázslatos Český Krumlov IX. - Hotel Mlýn, az egykori vízimalom

Ahol egy folyó vize hömpölyög, vagy bővizű patak csordogál, ott csaknem biztos, hogy egykor vízimalom is működött. Erre az „óriási felfedezésre” természetesen nem csupán kicsiny hazánkban bukkanhatunk, ahol pl. a XIX. század közepén több mint 9100 db patak malmot írtak össze. Ugyanez igaz Csehországra vonatkozólag is, ahol a többek között a mai napig is áll és működik (persze csak turisztikai célból) egy XIV. században épített vízimalom. Az emberek már az ókor óta próbálták a víz erejét felhasználni a megtermelt gabona őrlésére, fa vagy éppen kövek fűrészelésére, darabolására. Ez nem volt másként egyik kedvenc cseh városunkban Český Krumlovban sem.
 


Český Krumlov látképe, előtérben az egykori vízimalommal
Itt lenn a Moldva partján, a Regionális Múzeum (egykori jezsuita papnevelde) barna fedelű sárga tömbje alatt, - ott ahol a folyó csaknem összeér önmagával - vöröslik egy három szintes ház, ami az alakjával már messziről hirdeti a városban betöltött eredeti szerepét, és a fehér feliratával a mai funkcióját. Az épület nem más mint az egyik (méretében a legnagyobb) krumlovi vízimalom, amely napjainkban már hotelként üzemel.

A Parkán utca végén piroslik a malom
A Parkán utca 120-as szám alatt álló egykori malom történetéről szóló ismerteink igencsak hézagosak. Egy biztos, építői kifejezetten ideális helyet választottak a számára. Ahogyan azt már egy korábbi Varázslatos Český Krumlov sorozatba tartozó cikkünkben említettük, itt a Parkán városrész keleti kapujánál a kanyargó folyó csaknem szigetté formálta Krumlov belvárosát, és így a megmaradt keskeny szikla sávot az ember könnyedén átvághatta. Az átvágással a keskeny mederben gyorsan áramló vizet egyenesen egy malom lapátjaihoz tudta terelni, majd visszavezetni a folyóba. A malom lapátjai fölé már „csak” egy épületet kellett felhúzni, és kész is volt a malom! :)
Malom (Hotel) a Moldva partján
Az impozáns malomépület meglétét bizonyító első írásos dokumentum még a XV. század végéről, egész pontosan 1494-ből származik. A Peter von Rosenberg - Český Krumlov akkori ura - által kiállított okirat tanúbizonysága szerint ugyanis a városi tanács ekkor kapott engedélyt a vízimalom üzemeltetésére. Az 1510-es évek második felében egy Dorota nevű molnár élt és munkálkodott az épületben, majd egy Augustin nevű emberke bérelte ki magának. Ő az üzemeltetési jogot 1575-ben egy Václav nevezetű molnárnak adta tovább, a feljegyzések szerint nem kis összegért. Václav nyolc éven át, egészen a haláláig működtette a malmot, és ez idő alatt maga állta a javítási költségeket is. Ezt követően az épület visszakerült a városhoz, és az 1590-es években teljes átépítésen esett át. Az átépítés olyan léptékű volt, hogy onnantól kezdve az épületet csak „új malomként” emlegették. A város által működtetett vízimalom 1752-ben került magán kézbe, és új tulajdonosa, Bernard Bayer illetve a családja egészen 1821-ig ki sem engedte a kezéből. 
A felújított Malom Szálló
Ekkor František Pinsker lett az új gazda, de 1836-ban már egy bizonyos Adalber Pisko vette át a tulajdon jogot. A malom története ezután igen csöndesen, és számunkra jobbára ismeretlenül zajlott, majd az épület, mint vízimalom lassacskán be is fejezte földi pályafutását.

Romos malom (2000-es évek eleje)
A Malom Hotel 2012-ben
A szocializmusban már csupán egy jobbára üresen álló, romos építmény volt a gyönyörű Moldva partján. Valamennyiünk nagy szerencséjére azonban a 2000-es évek közepén egy vállalkozó fantáziát látott a lakatlan épületben, és Krumlov idegenforgalmi vonzására építve egy hotelt alakított ki benne, nem kevés anyagi ráfordítással. Azóta az egykori malom, Hotel Mlýn (Malom Szálló) néven ismét a folyópart, és a városkép egyik gyöngyszemévé változott át. Természetesen az új funkcióval számos jelentős átalakítás is együtt járt, de ezek a változtatások (legalábbis kívülről) nem okoztak nagy kárt az épület látványában, sőt! A belső átépítés hatásai feltehetőleg annál drasztikusabbnak bizonyultak, de szerencsére meghagyták az épület eredeti stílusjegyét jelentő fagerenda mennyezetet, így belülről is nagyon szép, régies formáját mutatja.

A Hotel étterme, a fagerendás mennyezettel
Az épület túlélte az idők viszontagságait, az olykor pusztító vízáradatot, és ez a legendák szerint egy a malomban lakozó, és azt védelmező vízi tündérnek is köszönhető. A tündért a mese szerint igencsak csúnyácskára teremtette a Jóisten, de a szíve annál nagyobbra sikeredett. Óvta, védte a malmot, és segített mindenkinek aki csak a folyóparton lakozott, halásznak, molnárnak, mindenkinek. 

Aki teheti, az szálljon meg egyszer a hírek szerint nagyon színvonalas (és egyben egy csöppet borsosabb árú) Malom Szállóban, és írjon nekünk a tapasztalatairól!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése