Akkor és most 10. – Főtér és régi Városháza – Ostrava

Ahogyan azt az előző cikkünkben említettük, Ostravában az erőltetett iparosítás és szocialista „modernizáció” miatt csak igen kevés régi épület, műemlék maradt meg. Szerencsére az egykori Óváros magja, központja többé kevésbé fennmaradt. De lássuk milyen változások is történtek itt az elmúlt több mint 100 év során.

1880

Az első, körülbelül 1880-ban készült felvételen az akkor még Ringplatz-nak nevezett tér keleti házsorát láthatjuk, háttérben a közeli Szent Vencel-templom tornyával. Az itt látható épületeket (lásd későbbi felvételek) a harmincas években illetve a szocialista időszakban lebontották, és új, modernebbnek gondolt, négy-öt szintes épülettömböt emeltek a helyükre. A kép előterében figyelhető meg az 1736-ban felszentelt Szent Mária pestis oszlop, szobor. 
1898
A következő, 1898-ban készített képeslapon a tér déli oldala látható, nevezetesen a főtér meghatározó épülete, a tornyos „régi” Városháza, melynek pontos kora nem ismeretes. Építését egyes források 1539 környékire datálják, de a felújítások során XIV. századból származó falrészekre is bukkantak. Számos tűzvészt élt át, tornyát 1829-ben egy villámcsapás csaknem végzetesen romba döntötte. Többszöri átépítését követően a ma is látható fő épület szerkezetét 1859-ben nyerte el. Az empire stílusban rekonstruált épület, időközben új reneszánsz stílusú homlokzatot kapott majd tovább bővítették.
1905
Az 1905-ben készült felvételen a térnek a korábbi fotókon nem szereplő része látható. Balra a háttérben az ostravai Bazilika két tornya látszik, előtte pedig a főteret határoló házak. Ez a házsor is az enyészeté lett, a második világháborút követően lebontották, helyén ma közpark található. A piactér funkciót betöltő Ring északi oldalán álló piros épület az egykori Gambrinus Hotel, amely ma múzeumként látogatható. A tőle balra álló házakat még a XX. század elején, a jobbra állókat a szocializmus cserélték le más, magasabb épületekre.
1905
A másik, ugyancsak 1905-ben készített felvételen már felfedezhető egy villamos is, jelezvén Ostrava városának korai infrastrukturális fejlődését! A Városháza ekkor még valóban a város háza volt!
1915
Az 1915-ben készített fotón egy meglepően nagy, épületszerű tákolmány látható a pestis oszlop mögött, de ez a valami csak nagyon időleges építmény lehetett, mert egy évvel később már a nyoma sem látszik. Ugyanakkor más jelentős változás is történt, ugyanis a Városháza melletti valamennyi házon emeletráépítés, illetve komolyabb átépítés történt.
1930
1930-ban megépült a 75 méter magas üvegtornyú új ostravai városháza, és így egy évvel később a régi Városháza épülete új szerephez jutott. Az addig részben szétszórtan fellelhető helytörténeti gyűjteményt és más múzeumi anyagot a megüresedett épületben helyezték el.
1941
1939-ben a hitleri Németország hadserege megszállta a csehországi szudétanémet területeket beleértve Ostrava térségét is. A bányák, kohók, vasipari üzemek nagy jelentősségűek voltak a háborúra készülő, majd a világ ellen hadat viselő németek számára. Az 1941-ben készült fénykép bal oldalán a modern Bat'a cipő áruház figyelhető meg. A téren a villamosmegálló mellett kis kőépületet (valószínűleg valami trafik szintű bolt) emeltek. Ugyancsak látható az is, hogy ekkorra már a gépjárművek is használatba vették a teret.

1975
A II. világháborút követően a tér egy „szép” új nevet kapott, „náměstí Lidových milicí” azaz a Népi milícia tere és ahogyan azt már korábban jeleztük, más kisebb-nagyobb módosítások is történtek. Az 1975-ben készült felvételen már nyoma sincs a korábban említett kis épületnek, és a bal oldali házak helyén már új szocialista háztömb „nőtt ki a földből”. A tér már nem tölt be vásártér, piactér szerepet, ehelyett inkább kőburkolat és kevés zöld felület uralkodik. A tér szélein, valamint az egykori villamos sínek helyén széles autósávokat alakítottak ki.
Mai állapot
A bársonyos forradalmat követően a népi milícia kifejezés, a rendszerrel együtt elveszítette értelmét, és a teret az ország ezernyi településének főteréhez hasonlóan Masarykról nevezték el, és ezt a nevet viseli a mai napig is. Ahogyan az a képen is látszik, ma már nincs gépjármű közlekedés, az egész tér sétálótér, szépen lekövezett. A tér rendezése a korunk városrendezői által preferált ideák (konzervfák, semmi fű) mentén történt. Ahogyan már említettük, a régi Városháza épülete továbbra is múzeumként funkcionál, ahol látványos helytörténeti, ásvány-, botanikai-, zoológiai-, néprajzi- és egyéb kiállítások tekinthetőek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése