A XXIX. Arany Sörpecsét verseny – kisebb-nagyobb meglepetések!

Az elmúlt héten 29. alkalommal rendezték meg a Pivní pečeť (Sörpecsét) nevezetű nemzetközi sörminősítő versenyt. A helyszín, immáron szokás szerint České Budějovice városa volt. A résztvevők száma meghaladta a 200 sörgyárat/sörfőzdét és a viadalon ezernél is több üvegpalack/PET sör került megkóstolásra. A sörműhelyek többségét Csehország adta, de ezúttal is a világ számos országának főzdéje (spanyol, orosz, szlovák, német, ukrán, horvát, magyar, stb.) képviseltette magát az eseményen. A zsűritagok szokás szerint több napon át, egymást követő számos fordulóban kóstolgathatták a söröket, illetve a cidereket, pontozva a színüket, ízüket, illatukat és megannyi más jellemzőjüket. Ezen pontokat összesítve hirdettek kategóriánként győzteseket és helyezetteket. A tavalyi évhez képest tovább bővült a kategóriák száma. Idén 34 különböző kategóriában állapították meg a sorrendet, melyek közül nyolcat kizárólag a kisüzemi sörfőzdék számára hirdették meg. A többi kategória is nyitott volt a kicsik számára, és még az elmúlt évhez képest is több alkalommal értek el remek helyezést a multi társaikkal szemben. A verseny utolsó lépéseként a különféle kategóriák érmeseit vetették össze, és kihirdették az összetett bajnokot, a Világ Sörpecsét díj nyertesét.

A 29. Sörpecsét verseny egy-két résztvevője

Szokásunkhoz híven körbenézünk az egyes sörkategóriák nyertesei és helyezettei között (kihagyva egy-egy kevésbé érdekes (pl. cider, sörkoktél) kategóriát), a végén pedig eláruljuk, hogy kit jutalmaztak Világ Sörpecsét díjjal. Az eredmények idén sem nélkülözik a meglepetéseket, és nem feltétlenül egyeznek meg a sörszerető közönség ízlésével, vagy éppen a saját véleményünkkel, de ez minden sörminősítő verseny sajátossága. Ám mint tudjuk a vélemények, ízlések különböznek, így az értékelést az olvasónkra bízzuk. Kezdjük a sort a legalacsonyabb alkoholtartalmúakkal, az igazi fűnyíró sörökkel.


A 3,5% alatti alkoholtartalmú sörök között a Malý Rohozec kedvelt Skalák söre a tavalyi év után ismét elvitte a pálmát, ismét egy német sörfőzdét a Zwiesel Sörfőzde Schmelzer Hoibe sörét. A harmadik helyen České Budějovice egyik kisüzemi sörfőzdéjének (Výzkumný a výukový minipivovar) Čtyrák 7° nevű barna söre zárt. A 7 és 11 Plató-fok közötti ivósörök legjobbja a humpoleci Bernard világos tizeskéje, megelőzve a Krušovice 10-est és a Holba Horská 10-est.

Azért nem csak kóstolni, hanem inni is lehetett a sört!
A 11-12-es világos ležákok kategóriájában idén a Zubr Grand nyert a náchodi Primátor 11-ese és a Litovel 11-ese előtt. A 12-13 Balling fok világosok között a bajnok a Chodovar Prezident Premium söre lett, őt az Ostravar Premium és a Rebel követte. A legalább 13-as világos sörök között az első helyezettnek a nymburky Bogan győzedelmeskedett, az ezüst a dalešicei 14-es Tadeáš, a bronz a Rebel Sváteční Speciált illette meg.

Dolgoznak az ítészek
2019-ben a legjobb félbarnának a Bernard Jantarovy ležákja győzött a Holba és Hubertus félbarnája előtt. A maximum 11-es, azaz gyengébb barnák győztese a barna Zlatý Bažant lett, őt a sorban a Chodovar Zámecké Černé és a poličkai Hradební követte. A legjobb barna ležáknak a humpoleci Bernard Černý ležákját szavazták meg, a rakovníki Černovar Černé és a Chodovar Váš Albi Černy ležák előtt. Az erős (speciál) barnák kategóriáját idén a tavalyihoz hasonlóan meglepetésre nem cseh, hanem a lengyel Perla - Browary Lubelskie Perla Kozlak söre nyerte, a Herold és a Náměšť na Hané város Jadrníček sörfőzdéjének 13-as Jadroš barnája előtt. A 8% alkoholtartalom fölötti extra erősek között a szlovák Wywar Ricardoja nyert Chotoviny Mayzus Triple out söre előtt. Őket a Jablonec nad Nisou város Volt Sörfőzde 24-es Vypinač söre követte. A legjobb búza kategóriájában a sokszoros nyertes náchodi Primátor búzát idén megelőzte Černa Hora-i Sörgyár Velen söre, sőt a ctiněvesi Podřipské 12-es búza is.

A bronzos Chodovar barna Albi (kapható: www.mankaspajza.hu)
A felső erjesztésű sörök világában is születtek meglepetések. A zsűri szerinti legjobb APA (American Pale Ale) a Frýdlanti Kastély Sörfőzde Kristiánja lett, a párgai Cobolis Nevadája és az ugyancsak frýdlanti Melchior előtt. Az American IPA kategóriában a jelen lista elég nagy kételyekre ad okot, hiszen a Bernardot adja meg a 14-es IPA-val. Az ezüstérem a tavalyi bajnok Sibeeria Lollihopjának jutott, míg a harmadik a Hubertus 15-ös IPA-ja lett. Valljuk be őszintén ez is meglepő eredmény. A szintén új American Imperial IPA kategóriában a dobogó első fokán a szlovák Wywar Ricardoja áll, a frýdlanti 18-as Imperial IPA és a Volt 24-ese előtt. Az ún. English Style Ale kategóriában idén ismét a Jablonec nad Nisou városában üzemelő Volt sörfőzde Flash söre diadalmaskodott a chotoviny Mayzus Sörfőzde Engram IPA-ja előtt. A Brown Ale kategóriában a kunraticei főzde 13-as Muflon Red ale-je nyert, őt egy szlovák (Franz Sörfőzde Cárovič) és egy orosz verseny sör követte. A Black IPA kategóriában a zichoveciek Baby Revolution söre idén ismét diadalmaskodott, őt a szlovák Franz söre és Vrchlabi Krkonošský Medvěd 16-os Black Hole söre követte.
Az idei egyik nagy nyertes pár söre
A stout és porter sörök között idén ismét a svitavy Na Kopečku sörfőzde Irish Stoutja diadalmaskodott, megelőzve a kunraticei Muflon Tramvajt. A bronzot az orosz OOO Oazis főzde terméke érdemelte ki. A zsűri szerinti legjobb élesztős idén ismét a a Primátor 11-ese nyert, a kácovi Hubertus és a Bernard szűretlenje előtt, míg a szűretleneknél ismét a dalešicei Tadeáš szerezte meg az aranyat a Zlatá Kráva 12-es Plnotučna söre és a belső vetélytárs dalešicei Májové előtt. Az alkoholmentes kategóriában a Lobkowitz Premium – Bakalař - Bohemian Regent hármas érdemelte ki a díjakat. Az Európai – Bécsi Láger kategóriában, amelyet a prémiumhoz hasonló 11-13-as, de sötétebb színű (EBC 18-30) világos sörök számára írtak ki idén is a Záchlinice Sörfőzde Procházka söre nyert meg a kopřivnicei Polivar és syrovini Syrovar bécsije előtt.
Záchlinice sötét lágere verhetetlen
Most pedig következzék a kisüzemi sörök kategóriái, ahol a multik nem zavarnak be a versenybe. Az ivósör kategóriában (výčepní) a prágai Hostivar Spoj nevű tízeskéje nyert a Kozlíček Javořickéje és a Slavkov u Brna (Austerlitz) tízese előtt. A ležákok győztese a telči Trojan 11-ese lett, az ezüstérem a modravai Lyer tizenegyesének, míg a bronz a bnói Hauskrecht sörének jutott. Az egy fokkal magasabb alkoholtartalmú világos prémium sörök között ismét a modravai Lyer 12-ese diadalmaskodott, az Albrecht és a litoměřicei Szent István püspöki sörfőzde 12-ese előtt. A legalább 13%-os Balling fokú világos speciál sörök között a győztes a píseki Otakar nyert a Beeranek 13-as speciálja és a valmezi Holendr 14-ese előtt. 
 
A Hauskrecht idén nagyon sikeres lett
A legjobb kisüzemi kisebb alkohol tartalmú félbarna sör az Ohrada Pacholek nevű söre lett, az ezüstöt a chyšei Prokop, míg bronzot a bítovi Tesák kapta. A speciális, ütősebb kisüzemi félbarnák első helyezettje ahogyan tavaly úgy idén is a Slavkovský Bock lett. A második helyen a tišnovi Abatyše Barbora zárt, míg a harmadikat a Zichovicei Családi Sörfőzde Magorja szerezte meg. A 13-asnál gyengébb kisüzemi barna sörök között az elmúlt két év bajnoka a harrachovi Čerťák most csak a harmadik helyen végzett. Őt megelőzte a Purkmistr barna és az Albrecht Kateřina söre is. Az erősebb kisüzemi barna söröknél a prágai Lod' 13-as Monrachie söre nyert a Zichovec feketéje és a Hauskrecht PH 13 Black Flack söre előtt.

És hatalmas meglepetésre a győztes: a Rohozec!
És hogy ki is nyerte idén az Arany Sörpecsétet, azaz a Világ Sörpecsétet? Nem más, mint a Rohozeci Sörgyár tizenhármasa, amely a saját kategóriájában csak az 5-ik helyet érte el! Hogy ki érti ezt? Mi nem. Őt a modravai Lyer 12-ese követte, míg két harmadik helyet hirdettek ki, melyeket a Litovel Premium és a Jadrníček Jadroš 13-asa foglalt el. Gratulálunk a győzteseknek és helyezetteknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése