Leggyakoribb vezeték- és keresztnevek Csehországban

Nagy – Kovács – Tóth – Szabó – Horváth – Varga – Kiss – Molnár – Németh – Farkas – Balogh – Papp – Takács – Juhász – Lakatos – Mészáros. Nem él olyan ember Magyarországon akinek ne lennének a fenti vezetéknevek egyikét-másikát viselő rokonai, barátai, ismerősei. Ez nem csoda, hiszen a 16 leggyakoribb családnévvel rendelkezők száma csaknem eléri a 200 ezret, azaz Magyarország lakosságának 2%-át. A keresztneveket illetően még inkább jellemző ez a dominancia, hiszen szinte minden családban előfordul László – István – József – János – Zoltán – Sándor – Ferenc – Gábor – Attila vagy éppen Péter. Hölgyek esetében pedig Mária – Erzsébet – Katalin – Ilona – Éva – Anna – Zsuzsanna – Margit – Julianna vagy Judit. Ezt a kétszer tíz keresztnév egyikét kapta jó pár millió honfitársunk, és bármennyire is változnak a névadási szokások, lefogadható, hogy a dominanciájuk még sok évtizeden át kitart. Ennyit Magyarországról, de mi a helyzet Csehországban? Ennek jártunk utána az interneten megtalálható http://www.kdejsme.cz/ honlap segítségével, ahonnan nem csak az derül ki, hogy melyek a leggyakoribb vezeték- és keresztnevek, de azok területi eloszlása, helyi gyakorisága is.

A Kde Jsme adatbázisa

Elöljáróban leszögeznénk, hogy néhány kivételtől eltekintve a cseh nyelvben hagyományosan kötelező a nőnévi -ová / -á végződés használata, még a külföldi nevek esetében is, ami a magyarok számára persze olykor mókásnak, vagy éppen szimplán furcsának is tűnik (pl. Sophie Marceauová, Jennifer Lawrencová). Az -ová nélküli "férfias" változat csak akkor engedélyezett, ha idegen állampolgárságú vagy a csehtől eltérő nemzetiségű nőkről van szó, vagy olyan cseh nőkről, akik idegen állampolgárhoz mentek férjhez, illetve tartósan idegenben kívánnak letelepedni. Ez a nyelvi hagyomány ugyan sokak szerint már avittas és nem túlságosan praktikus, de a nyelvészek többsége egyelőre még bőszen védi, mint a cseh nyelvtan szerves elemét.

Ma több mint 2000 Hrabal-Hrabalová él Csehországban
De lássuk, hogy mely nevekben bővelkednek Csehországban. A leggyakoribb családnév a Nováková, amelyet a férfi párja a Novák követ. Számuk együttesen csaknem eléri a 70 ezret. A harmadik és az ötödik helyen áll a Svobodová – Svoboda páros együtt több, mint 50 ezer emberrel. Érdekességként megemlíthető, hogy több mint 2000 Svoboda-Svobodová Znojmo, illetve Třebíč környezetében él. A negyedik és hatodik hely a Novotná-Novotný párost illeti. Ezzel a névvel szintén vagy 49 ezer cseh lakos rendelkezik. A sort a hetedik és nyolcadik helyen a Dvořáková-Dvořák páros alkotja, főként Dél-Csehország és a Cseh Magasföld területén bukkanhatunk rájuk nagyobb számban. A sor a Černá-Černý, Procházková-Procházka, Kučerová-Kučera, Veselá-Veselý és a Horáková-Horák családnevekkel folytatódik. 

Hol él Csehországban a 25 Zsolt keresztnevű személy?
Érdekességként megnéztük, hogy a leggyakoribb magyar vezetéknevekkel hányan és merrefelé élnek Csehországban. Nos a Nagy családnevet 1127-en viselik, közülük 107-en Prágában és több mint félszázan Karlovy Vary körzetében. Az 599 Kovácsból 54 él a cseh fővárosban, míg 30 Klatovyban. Közel 1050 Tóth, 786 Szabó, 4500 (!) Horváth, 1300 Varga, 790 Molnár vezetéknevűt találhatunk az országban de a többi leggyakoribb magyar családnév is megtalálható (100-200 között).

A hazánkban legismertebb Jiří
A keresztneveket illetően a leggyakoribb cseh férfinév a Jiří (György) melyet közel 300 ezren viselik, de a Jan (János) sincs sokkal lemaradva (több mint 294 ezer). A harmadik helyen a Petr (Péter) áll (272 ezer), majd őt a Josef (József), a Pavel (Pál), a Martin (Márton), a Tomáš (Tamás) és a Jaroslav követi, de a Miroslav, a Zdeněk, a Václav, a František, a Michal, a Milan és persze a Karel sincs sokkal lemaradva. A hölgyek közül a legtöbben a Marie (Mária), és a Jana nevet kapták (egyaránt 266 ezren), majd az Eva, Hana, Anna következik. De több mint 100 ezren hallgatnak a Lenka, Kateřina, Lucie, Věra és Alena nevekre is. Érdekességként megemlíthető, hogy a Mária névre hallgatók nagyobb gyakoriságban az ország déli részén élnek. Ennyit így röviden, de javasoljuk, hogy bátran böngésszen mindenki a honlapon, hátha megtalálja a saját család-, vagy vezetéknevét Csehországban is.

2 megjegyzés:

  1. Egy prágai taxisofőr - tudván, hogy magyar vagyok - mutatta egyszer a névkártyáját a kocsiban, hogy magyar vezetékneve van: Barna.
    Az -a végződések a szláv nyelvekben nőnemre utalnak, ezért végződnek a női vezetéknevek erre. Nem vagyok biztos benne, de talán az -ova végződés a magyar, férjezettséget kifejező -né-nek felel meg (pl. Holubova - Holubovné).

    VálaszTörlés
  2. Az -ová végződés egyértelműen nőre utal, ha férjezett, ha hajadon. Mert vagy a lánya egy férfinak, vagy a felesége, de ebből nem tudható, hogy férjezett-e vagy sem. Az újszülött lány neve is -ová-ra végződik, pl. Jana Nováková, a fiú lehet pl. Jan Novák.

    VálaszTörlés