Csökkent a bűncselekmények száma // Elégedettek a csehek // Országúti kerékpárosok // Karlovy Vary-i Filmfesztivál

Gőzerővel zajlik a labdarúgó Európa Bajnokság, sajnos immáron a csoportmérkőzéseket követően kiesett cseh válogatott és az egy lépéssel tovább érő magyar csapat részvétele nélkül. Nagy-Britannia lakosságának többsége az EU-ból való kilépés mellett döntött. Terrortámadásokkal próbálja (sajnos sikerrel) megrémíteni ellenségeit az Iszlám Állam. Eme meghatározó jelentőségű hírek mellett ugyan eltörpülnek kicsiny kis cseh hírmorzsáink, mindazonáltal reméljük, hogy némi kis hasznos vagy éppen szórakoztató információt még magukhoz engednek a Csehország iránt érdeklődő olvasóink.



Kezdjük is a hír sort egy kis statisztikával. A tavalyi évben tovább csökkent a bűncselekmények száma Csehországban. 2015-ben összességében 56 ezer bűnesettel kevesebb történt, mint 2012-ben. A bűncselekmények területi eloszlása az alábbi képet mutatja: A legtöbb eset, mint ahogyan az várható Prágában, a fővárosban történt, szám szerint 64095 db, amelynek csak mintegy egynegyede esetén sikerült az elkövetőket kézre keríteni. 1000 lakosra számított értékek alapján a legrosszabb a helyzet a Libereci, az Ústi nad Labemi és a Morva-Sziléziai régióban tapasztalható. Ugyanakkor a legbiztonságosabb kerületeknek, mondhatni megyéknek a Pardubicei, a Vysočina és a Zlíni nevezhető.


Egy friss közvélemény kutatás eredményei azt mutatják, hogy a csehek túlnyomó többsége, lényegében kétharmada a tavalyi évhez hasonlóan továbbra is elégedett az életével. A válaszadók csupán 12%-a fejezte ki elégedetlenségét, míg a többiek semlegesen nyilatkoztak, azaz úgy vélik se nem jól, se nem rosszul megy a soruk. Ahogyan az sejthető az elégedetlenek közé leginkább a nyugdíjasok, az elvált vagy özvegy emberek, valamint a más okból kifolyólag egyedül élők tartoznak.


Közelegnek a 2016. évi (XXXI.) nyári olimpiai játékok, és lassan már valamennyi sportágban kiderül, hogy ki is vesz részt a világjátékokon. A világ leghíresebb sporteseményén Csehország az országúti kerékpár csapatával is részt vesz, de nem kis meglepetésre alig egy hónappal az Olimpia előtt változtatni kellett a bicajos csapat összetételén. Roman Kreuziger, a jelenkori cseh országúti keréksport legismertebb alakja, legnagyobb neve ugyanis az utolsó pillanatban lemondta a válogatottban való részvételét, arra való hivatkozással, hogy ő inkább a szeptemberi spanyol kerékpáros körversenyre, a Vueltára koncentrál. Szerencsére a fiatal cseh bringás generációból van lehetőség választani, így Rióba a Jan Bárta vezette, Leopold König, Zdeněk Štybar és Petr Vakoč alkotta szinte teljesen olimpiai újonc csapat méri össze tudását a többi kisebb-nagyobb kerékpárnemzet versenyzőivel.


Július 1. és 9. között, immáron 51. alkalommal kerül megrendezésre a világhírű Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál. Ebben az évben nem is egy hanem egyből két kimagasló filmes kiválóság lesz az esemény fő vendége. A színészvilágból a Szakasz, Krisztus utolsó megkísértéséből és számos más filmből ismert Willem Dafoe-t invitálták meg az esemény szervezői. Mellette ugyancsak a Filmfesztivál különleges vendége lesz Charlie Kaufman forgatókönyvíró, akinek olyan filmek szövegkönyvét köszönhetjük mint A John Malkovich menet, Egy veszedelmes elme vallomásai, Adaptáció és még hosszan sorolhatnánk. Aki az eseménnyel kapcsolatosan további információkra is kíváncsi az keresse fel a Filmfesztivál honlapját ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése