Csehország természet-, tájvédelmi területei XIX. - České středohoří

Cikkünk előtt egy kis ismétlésként megjegyeznénk, hogy Észak Csehországban, a Cseh Svájc Nemzeti Park mellett összesen négy egymással érintkező tájvédelmi terület alkot egy nagy összefüggő természet-, tájvédelmi tömböt. A sorozatunk korábbi részeiben a Kokořínsko-t és a Lužické hory-t és a Labské Pískovce-t már bemutattuk, most pedig következzék a négy közül a legterjedelmesebb tájvédelmi körzet, a több mint 1000 km2-t meghaladó területű České středohoří, azaz a Cseh középhegység CHKO.

České středohoří

Az észak-keletről dél-nyugat felé húzódó, alakjában egy méretes alsó csirkecombra hajazó területet mintegy kettészeli az bűvös Elba folyó. Északi határát Nový Bor, Kamenický Šenov, Česká Kamenice, Děčín, Jílové, Libouchec települések alkotják, nyugat felől Ústi nad Labem, Kostomlaty pod Milešovkou, Korozluky határolja. Délen és keleten Louny, Lovosice, Litoměřice, Úštěk, Kravaře és Stružnice szegélyezi vissza Nový Borig. Az 1976 tavaszán alapított tájvédelmi területen összesen 236 település található, lakosságszáma meghaladja a 140 ezer főt. A Cseh-középhegység, mint geomorfológiai egység 84%-a tartozik ebbe a körzetbe.
Hazmburk
A térség legjellegzetesebb formái a dinamikusan változó szint magasságú hegyes-dombos területből időnként kimagasló vulkanikus kúpok, melyek többségén hajdanán egy-egy váracska is épült (Střekov, Oltářík, Vraty, Hazmburk stb.). Éghajlati szempontból az észak-keleti és a dél-nyugati rész jelentősen különbözik. Míg az előbbi hidegebb és csapadékosabb, az utóbbinál gyakorta még az 500 mm éves csapadékösszeg sem mérhető. Úgy tartják, hogy a 836 méter magas Milešovka hegycsúcs Csehország legszelesebb, viharban leggazdagabb helye. A terület nagy része évszázadok óta mezőgazdasági művelés alatt áll, szántóföldek, gyümölcsös kertek, szőlőterületek váltogatják egymást. A tájvédelmi körzet, összehasonlításban más társaival csak aránylag kevés, 28,4%-nyi erdőterülettel rendelkezik.
Vulkanikus kúpok
A változatos éghajlati és domborzati viszonyok következtében igen változatos növény- és állatvilág alakult ki. Nem kevesebb mint 105, különlegesen védett növényfaj példányai élnek itt, köztük a szibériai nőszirom, a szúnyoglábú bibircsvirág, a szártalan csűdfű, vagy éppen a sömörös kosbor. Állatvilága kevésbé kutatott, de rendkívül gazdag a pók és a lepke faunája is.
Tájfotósok paradicsoma
A helybéliek által már több mint ezer éve formálódó terület kifejezetten gazdag történelmi, kulturális, építészeti és más értékekben. A térség nagy részére a XV. századtól kezdve német telepesek költöztek, pontosabban költöztettek be. A XX. század közepéig tartó munkájuk eredményei még ma is megfigyelhető a fennmaradt régi épületekben. Szinte reménytelen feladat felsorolni az összes megtekintésre méltó várat, kastélyt, templomot, amely ebben a tájvédelmi körzetben található, ezért mi meg sem kíséreljük. Ehelyett mindenkit csak biztatni tudunk, hogy egy bő hetes nyaralás keretében próbálja bejárni Csehország eme rendkívül barátságos, természeti és kulturális értékekben is gazdag részét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése