Cseh téli sörök

A hideg, havas tél és a sörivás sokak számára bizony nem éppen összeegyeztethető párost jelent, pedig ez az évszak különleges alkalmat teremt különleges komlóalapú nedűk megkóstolására. Csehországban ugyanis ekkortájt (is) élik ki a sörfőzőmesterek a kreativitásukat és az egyes sörgyárak, sörfőzdék sorra megalkotják a maguk téli sörét. A sörök többségének lefőzését, palackozását ugyan elsősorban a karácsonyi ünnepekre időzítik, de igen sok közülük természetesen az új esztendőben is fogyasztható. A téli sörök igen változatosak lehetnek, de jellemzően erősebbek, tartalmasabbak, sötétebbek és aromásabbak (édesebbek), mint a nyaranta vagy az év egésze során kóstolható társaik. Elvégre a hidegben több kalóriára van szüksége a sörivóknak is.
Egy kis téli barna

Kis cikkünkben szeretnénk egy korántsem teljes összeállítást nyújtani a cseh téli sörökről. Valójában inkább csak egy kis virtuális kóstolót próbálunk adni a jelenlegi 340 csehországi sörfőzde választékából abban a reményben, hogy olvasóink minél többféle téli specialitást meg tudnak majd kóstolni.
Ülő Bika söre
Kezdjük a sort a gomba módra szaporodó kisüzemi sörfőzdékkel. Az észak-nyugat cseh Hastrmann minisörfőzde nem is egy, hanem mindjárt négy téli sörspecialitást is megalkotott az idén. Közülük az egyik a Sedící býk, azaz az Ülő Bika nevet viseli. A híres sziú törzsfőnökről elkeresztelt söröcske jól tükrözi névadója egykori erejét. A 7%-os alkoholtartalmú, 17-es Balling-fokú ital egy igazi ütős APA, azaz Amerikai IPA. Egy másik Hastrmann mű a Puškvorecový Special, ami egy kálmosgyökér nevű, gyógyító erejéről híres vízi növény gyöktörzséből nyert aroma hozzáadásával készült. Ez a sör sem egy gyenge huszár, 5,7%-os alkoholtartalmával a gyártója szerint kiváló a megfázások kezelésére. De ha éppen a kalapkúra nem is volt sikeres, mégiscsak elmondhatjuk, hogy egy egészen különleges sört kóstolhattunk meg. A további két téli Hastrmann specialitás egy 12-es Balling-fokú világos, és egy 15-ös barna bak sör.
Adventní Ústečan
Az előzőekhez hasonlóan szenzációs a közép-csehországi Únětický Sörfőzde 5,5% alkoholt tartalmazó, 13,5-es Balling-fokú félbarnája (Únětický Vánoční speciál Jantarová), valamint az Ústi nad Labemi Na Rychtě sörfőzde Adventní Ústečan nevet viselő 5,8%-os világos söre is.
Karácsonyi Mazák
A kisüzemi sörfőzde csodák közül még felsorolás szerűen álljon itt a brno Lucky Bastard 13-as Outmeal Stoutja, a Clock Zlatý prasátko nevű 6,6%-os belga IPA-ja, amely a csehek karácsonyi arany kismalacáról kapta a nevét, a Dalešicei Minisörfőzde 5,7%-os mézes félbarnája, a mělníki Němý Medvěd 5,5%-os barnája, vagy éppen a dél-morva Mazák 5,3%-os félbarnája. Sajnos ezek többnyire csak a sörfőzdében vagy egy-egy spéci sörözőben kóstolhatók meg, így az élvezetük valljuk be őszintén csak igen kevés honfitársunknak adatik meg.
Mr. Albi
De természetesen a nagyobb sörgyárak sem szeretnének lemaradni a téli sör nyújtotta lehetőségekről, ezért a mostani tél folyamán is jó néhány előrukkolt egy-egy különlegességgel, amelyeket többnyire üveges változatban is megvásárolhatunk, megkóstolhatjuk egyikét másikát még Magyarországon is. Az ilyen üveges sör örömforrások közé tartozik Mr. Albi zimní speciál söre, amelyet a nyugat-csehországi Chodovar sörgyár alkotta meg a sörkedvelők nagy megelégedésére. A Mr. Albi egyébként a Chodovar speciális sorozata, amelyben az alap szortimenttől eltérő italaik szerepelnek Az 5,1 % alkoholtartalmú téli söröcske kellemesen erős, az édesség és keserűség harmóniáját idézi.

1522 Karácsonyi örökség (1522 Vánoční dědictví), ezt az érdekes nevet viseli a Břeclavi Kastély Sörfőzde ünnepi különlegessége, amely több mint kiválóan sikerült. Nincs is annál nagyobb élvezet, mint amikor ezt a 6%-os alkoholtartalmú barna csodát kortyolgatva nézzük az ablakon át a lassan mindent beterítő hóesést.
Nová Pakai téli sörök
Téli, ünnepi sörrel rukkolt elő többek között a Nová Pakai sörgyár, a broumovi Opat, a strakonicei Dudák, a Litovel, a Holba és még hosszan sorolhatnánk. Ezen termékek többsége még bőven beszerezhető. Egy mindenesetre biztos, a sör egy évszaktól független ital, legfeljebb a forró nyári napokon a könnyedebb világosok, míg a hűvösebb őszökön, teleken az erősebb félbarna – barnák ízlenek jobban. Vagy éppen kinek, mikor és mi...ezt döntse el mindenki maga.

1 megjegyzés:

  1. "egy igazi ütős APA, azaz Amerikai IPA"

    Szerintem az APA és az amerikai IPA (azaz AIPA) két különböző kategória, az APA tipikusan kevesebb alkohol/Balling-fokú, mint egy amerikai IPA. Persze "rokonok", mindkettőre jellemzőek az amerikai komlófajták (és persze általában is az amerikai alapanyagok), de az APA alapvetően sokkal könnyedebb ital, mint az AIPA.

    Amúgy remek poszt, csak azt sajnálom, hogy a tárgyalt sörök honi elérhetősége korlátozott... :-(

    VálaszTörlés