Farsangi szokások Csehországban I.

Kezdődik a nagyböjt 40 napos időszaka, így reméljük, hogy mindannyian jól teli ették, teli itták, kimúlatták magukat a farsang alatt. A manapság igencsak rohanó mindennapokban sokszor a népi hagyományok segítenek bennünket abban, hogy mire is kell odafigyelnünk. Az évszázados szokások nekünk, modern embereknek is adhatnak egy kis stabilitást, hitet vagy ha mást nem, egy kis szórakozást. Ennek jegyében szeretnénk bemutatni olvasóinknak a cseh földön még javában élő ősi farsangi hagyományokat.
Farsang - masopust
A farsang (masopust) azon kevés több ezer éves hagyományok egyike, amely túlélte a keresztény hittérítők pogány rítusok megsemmisítésére való törekvéseit. Az egyház mintegy „kénytelen volt” a rendszerébe beépíteni ezt az ünnepkört. A karácsonytól húsvétig tartó időszak vízkeresztkor kezdődik és a húsvétra való felkészülést jelentő 40 napos nagyböjt kezdetéig tart. A sok táncos mulatsággal, lakomákkal tarkított időszak csúcspontja a karnevál, amely egy három napos ünnep. Húshagyó vasárnaptól (nálunk a görög katolikusok ünneplik) hamvazó szerdáig tart. Mivel a húsvét mozgó ünnepünk, idejének meghatározása csillagászati kérdés, ezért a farsang is változó hosszúságú, és a Karnevál minden évben más-más időpontra esik.
Farsangolás régen
A farsangi szokások a pogány ünnepekhez kapcsolódnak, amelyek célja a természet erőinek megszerzése, a termékenység és a bő termés, valamint az egészség varázslása, a tél elűzése és az új kezdetek ünneplése. Mindezekért az emberek különböző mágiákhoz folyamodnak, maszkokat és jelmezeket öltenek, énekelnek és sok más furcsaságot művelnek.
Farsangra készülő gyermekek
Cseh földön már a 13. századból is maradtak fenn feljegyzések a farsangról, de az ünnep kiteljesedésére csak a 19. és a 20. században került sor, mivel az egyház még a 16-17. században is erősen tiltotta. A népszokások azonban szerencsére erősnek bizonyultak és így sikeresen fennmaradtak. A fesztelen mulatozás azonban néha bizony túlment a határon, ezért pl. Prágában az 1880-as években egy időre be is tiltották. 
Farsangi "viadal"
Az ünnep legmulatósabb napja a Mardi Gras, vagyis a kövér kedd. Régen valamennyi társadalmi réteg körében kiemelt ünnep volt, még a királyi udvarban is nagy vendégsereggel ünnepelték. A második világháború alatt a náci megszállás idején Csehországban és Morvaországban minden népszerű szórakozás tiltva volt, így a farsanghoz kötődő szokások is megfakultak, amelyeket a háború után igyekeztek helyreállítani. Vidéken ekkor, a farsangi időszakban volt a lakodalmak dömpingje is, és ha éppen egyetlen házasságkötés sem történt a faluban, akkor a farsangot „koszos farsangnak”, csehül „prašivém masopustu” nevezték.
A "babský mlýn"
A farsangi időszak utolsó napjaiban a hangulat a tetőfokára hágott, az ünneplés már szombaton elkezdődött, amikor a bőséges ebéd után mindenki a helyi ivó környékére vonult. A tereken énekeltek, zenéltek és táncoltak, majd bevonultak a kocsmába és ott folytatták a mulatozást. Vasárnap a dél-csehországi Dačice városában „kis karnevált” tartottak, amit a rá következő hét elején a „nagy karnevál” követett. Hétfőn a termékenység varázslásáé volt a fő szerep. A nyugat-csehországi Domažlice közelében levő Kolovečben ezen a napon állítottak fel egy szélmalmot, a „babský mlýn“-t. Itt a malomban másnap megőrölték az öregasszonyokat (persze csak szimbolikusan) mint a lisztet, akik aztán fiatal lányokként jöttek elő.

Egy másik, 17. századi, ma már nem gyakorolt szokás ellen az állatvédők igencsak erősen tiltakoznának. A tradíció keretében lefejeztek egy kakast, és a feje nélkül rohangáló állatot kellett elkapni. A kevésbé drasztikus válfaja a kakas bekötött szemmel történő elfogása volt. Szintén ezen a napon tartották a „mužovský bált”, amin csak nős férfiak és férjes asszonyok vehettek részt. Itt is a tréfálkozás és a tánc volt a fő motívum, de ezt összekötötték egy kis termésjóslással. Amilyen magasra fel bírtak ugrani tánc közben az asszonyok, olyan magasra nőtt abban az évben a gabona, vagy nem...

Ezzel még természetesen nem ért véget a farsang, a cikkünk folytatásában további érdekességek várnak az olvasóinkra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése