Xavér a vihar // Fogyasztási adatok // Alkoholfogyasztás // EU szkepticizmus // Nincs többé Petra cigi

  • Csehországra is lecsapott a Xavér! A helyenként 140 kilométeres lökésekkel tomboló vihar számos helyen megrongálta a nagyfeszültségű vezeték hálózatot, aminek következtében több tízezrek maradtak áram nélkül. A legnagyobb károk az ország északi részén keletkeztek, ahol a szél a magasabban fekvő helyeken heves hóeséssel társult. Jó néhány utat torlaszoltak el a kidőlt fák, és a vasúti közlekedésben is problémák mutatkoznak. Aki arrafelé tervezi az utazását mindenképpen vezessen óvatosan!
    Kidőlt fák a vihar után (forrás: iDnes.cz)
  • A Cseh Statisztikai Hivatal jelentése szerint a lakosság 2012-ben a megelőző évhez képest (2011) kevesebb kenyeret, marhahúst, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott. Ugyanakkor jóval több tészta, hal, sajt került a tányérokra. Jóllehet csökkent a cukor fogyasztás, de megnőtt a gyomorba juttatott csokoládé és alkohol mennyisége. A zöldség-gyümölcs fogyasztás csökkenése mögött az árak emelkedése, egyes termékek importjának csökkenése, a hazai termelés átmeneti visszaesése és persze a fogyasztói szokások megváltozása állhat. Hogy fejenként miből mennyit is fogyasztanak a csehek? Néhány példa: kenyér (41,3 kg), tészta (7,1 kg), sertéshús (41,3 kg), hal (5,7 kg), gyümölcs (74,6 kg), zöldség (77,8 kg), alkoholmentes italok (278,1 liter). Összehasonlításként Magyarországon 2011-ben fejenként 3,7 kg halat, 24,8 kg sertéshúst, 112 kg zöldséget, és 66 kg gyümölcsöt fogyasztottunk.
    Ne
  • 2012-ben az egy főre jutó csehországi alkoholfogyasztás 2011-hez képest 6,4 literrel nőtt, így meghaladta a 175 litert! A növekedés elsősorban a sörfogyasztás emelkedésének köszönhető. 2012-ben fejenként (a csecsemőtől az aggastyánig!) 148,6 liter folyékony kenyeret fogyasztottak el, azaz csaknem 300 korsó sört gurítottak le a torkukon! Ha ilyen az egy főre jutó érték, akkor vajon mekkora lehet a rekorder sörpusztítása? Amúgy a borfogyasztás 2012-ben egy kicsit nőtt, a tömény italok viszont kevésbé fogytak. Ez utóbbinak alakulásába jelentősen belejátszhatott a tavaly ősszel kirobbant metanol mérgezés botrány, amely sajnos éppen a napokban követelte a 48. halálos áldozatát.
    Ano
  • Tomáš Ujfaluši, a neves 35 éves cseh labdarúgó nyilvánosan bejelentette játékos pályafutásának befejezését. Az Olomoucból induló, majd a Hamburg, a Fiorentina, az Atletico Madrid és a török Galatasaray csapatokat is megjárt focista az utóbbi időben már nem lépett pályára a térd problémái miatt.
    Tomáš Ujfaluši
  • A cseh polgárok közel egyharmada véli úgy, hogy az EU csatlakozás több rosszat hozott, mint jót. Ezzel Csehország a 2004-ben csatlakozott országok között az euroszkeptikusság tekintetében tartja élmezőnybeli pozícióját.
  • Végül egy rossz hír a tradicionális csehszlovák cigi márkák kedvelőinek! A cseh dohánypiacot vezető Phillip Morris úgy döntött, hogy a továbbiakban nem forgalmazza a klasszikus cseh cigaretta márkák közül a Petrát (csak a Petra Klasik marad), és a Startot (némi névváltoztatása lesz). Így múlik el a világ dicsősége!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése