Bohemia „követei” Magyarországon I. - Mucha és az Alfons Art & Pivnice

Az  Alfons Art & Pivnice a cikk megjelenése óta sajnos bezárt, ezzel a cikkel ma már csak az emlékét őrizzük!


Csehország, a cseh művészet, kultúra és más bohém értékek közvetítői, mondhatni „követei” sokfelé tevékenykednek Magyarországon. Talán nem is gondolnánk, hogy milyen sokan, sokféle módon foglalkoznak honfitársaink Csehország hazai népszerűsítésével. Van aki hivatalból, más megélhetésből, üzleti jelleggel vagy pusztán önkéntes alapon. Kis interjúkkal tarkított sorozatunkban törekszünk egy-egy ilyen vállalkozás, személy, intézmény vagy éppen program, kezdeményezés bemutatására. Nem célunk, és nem érdekünk a direkt reklám, senkit nem kívánunk kizárólagosan népszerűsíteni, és igyekszünk minél többfelé körbetekinteni. Ha valakit még nem kerestünk meg, és úgy érzi, hogy nem akar kimaradni a sorból, csak bátran jelezze felénk!

Budapest belvárosában, egészen pontosan a hatodik kerületi Jókai utcában járva az egyik üzlet előtt a járókelő egy meglepő feliratra bukkanhat: Alfons Art & Pivnice. Jóllehet az üveg ablakportálok mögötti látvány alapján hamar felismerhető, hogy egy vendéglátóipari egységről van szó, mégis valahogy másnak, többnek is tűnik ez a hely. A pivnice szó, alias söröző persze nem csak a csehül értők, hanem a cseh sörök iránt érdeklődő emberek számára is ismerős, de mit is keres előtte az Art azaz a művészet, és ki is az az Alfons? Ez túl sok kérdés ahhoz, hogy ne kapjunk rá választ. Erről kérdeztük a hely tulajdonosát, és üzemeltetőjét Aranyi Istvánt.

Kit takar az Alfons név,és miért pont Muchát választotta a söröző nevéül?

Alfons Mucha
Hogy miért Alfons? Mert csak hatbetűs szó, így mindenki számára könnyen megjegyezhető. De félre a tréfával. A 2012. július közepén megnyíló Alfons Art & Pivnice nevébe mindenképpen egy cseh nemzetiségű művészt szerettem volna „becsempészni”. Mivel a szecesszió mint művészeti irányzat, és világkép, és az első világháború előtti boldog békebeli kávéházas hangulat mindig is vonzott ezért szinte egyértelmű volt a számomra, hogy a söröző névadója Alfons Mucha a világhírű cseh festő, grafikus, illusztrátor lesz. A műveinek fő témája a nő, a gyengébb nem előtti tisztelgés, amely részben abból is adódhatott, hogy akkor vált igazán sikeressé és népszerűvé, amikor a kor híres francia színésznője, Sarah Berhardt számára kezdett el a színpadi plakátokat készíteni. A plakátok témája, így Mucha képeinek alanya maga a színésznő volt.



De mégis miért egy művészre utal a söröző neve, hogy kerül a csizma az asztalra, azaz mitől is Art söröző az Alfons?

Az Alfons Art & Pivnice-ben nem pusztán finom cseh sört fogyaszthat a vendég. A sörözőben, elsősorban az emeleti részen ingyenes képzőművészeti kiállításoknak biztosítunk helyet, ahol főként fiatal, szárnyaikat most bontogató magyar művészek állíthatják ki válogatásukat. Ugyancsak kiállításra kerülhetnek akár mérnöki látványtervek is. Az időszakos tárlatainkon eddig a többek között Czeglédi Zoltán, grafikus, festő művei, Giczy György monotípiái, Koncz Eta radírképei voltak láthatóak. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt fél év alatt összesen öt kiállítás került megrendezésre.


Bubala Sándor kiállítás megnyitója
Mit gondol Csehországról és a cseh kultúráról?

Alapvetően szeretem a „bohém” cseh embereket, a másféle, pozitívabb és nyugodtabb életszemléletüket. Szeretem a Hašek és Hrabal által fémjelzett cseh irodalmat, a szép országot, a gyönyörű természetet. Nincs különösebben kedvenc városom, ugyan Csehországban is vannak szegényebb, leromlott részek, de az ország tele van szép településekkel. Ha mégis említenem kellene néhányat, akkor Nová Paka-t, vagy Jihlava-t említeném, azokat a városokat amelyek sörfőzdéiből a nálunk kapható sörök származnak.

Mucha reprók a fali vásznakon

Van-e valami amit jó lenne a csehektől megtanulni, vagy átvenni?

Elsősorban a nálunk optimistább és nyugodtabb mentalitást, és a remek vendéglátói kiszolgálást említeném. De az sem lenne hátrányos, ha a magyar sörfőzők tanulmányúton vennének részt Csehországban.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

A söröző belseje a közel jövőben kisebb átalakításra kerül. A földszintet Pivnice-sebbre szabjuk át, azaz a mostaninál sokkal csehesebb kocsma hangulat fogadja a vendégeinket. Az emeleten megmarad az Art jelleg, míg az alagsor változatlanul a nagyobb rendezvényeknek - mint például az igen sikeres Sörkóstolók – ad helyet. Terveink szerint a jövőben felolvasó esteket rendezünk, természetesen cseh szerzők műveiből. Kéthetente filmklub és más kulturális program várja a cseh sörök kedvelőit. A lelkes sör fogyasztást pontgyűjtő akcióval szeretnénk támogatni. Ennek keretében törzsvendégeink minden tizedik korsó sör után egy további ingyenes sört fogyaszthatnak.

Kiszolgálás a földszinten

És végezetül, de nem utolsósorban milyen sör illetve gasztronómiai élvezetekben részesülhet a betérő vendég?

Az elmúlt fél év folyamán fokozatosan alakult ki a sör választék, amely alapvetően a Lobkowitz sörgyárak termékeiből tevődik össze. Vendégeink jelenleg 18 féle üveges és 5 -féle csapolt sört fogyaszthatnak nálunk. A négy állandó sör (jihlavai Ježek – 11°, nachodi Primátor – 13° (félbarna), Černá Hora-i Granat (barna), és a 18-as szintén jihlavai Ježek Grand mellett, egy változó kínálatú vendégsör is növeli a sörválasztékot. A sör mellett természetesen meg kell még említeni az itt kapható kiváló sörkorcsolyát, a hermelínt is.

Alfons csapat

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése