2012. július 21., szombat

Együnk olcsón finomat! - Cseh gombaleves

Viszonylag hosszú idő telt el amióta itt a blog oldalain ettünk-ittunk, pedig jól tudjuk, hogy a testet is táplálni kell, nem csak a lelket. Most egy gombalevest készítettünk el, amely magán hordozza a csehek levesekkel kapcsolatos szokásait. A csehek ezt a fogást az étkezés egyik legfontosabb részének tartják, mert nélküle szerintük az étkezés nincs jól megalapozva. Ezek az ízekben gazdag, szinte előételnek számító étkek keltik életre az ízlelésüket.

Tésztás gomba levesünket eredeti cseh recept alapján, a Blesk pro ženy hetente megjelenő női lap 2008. augusztusi számából készítettük el, és fogyasztása közben igazat adtunk a cseheknek. Gazdag ízei izgalmassá tették ezt a hamar elfogyó levest. Bár nem vagyunk annyira tésztabarátok, ha levesről van szó, de ennél az alkotásnál a benne levő tészta adta meg az igazi harmóniát.

Akkor lássuk, hogyan készül egy igazi cseh leves…

Gombaleves tésztával / Houbová polévka s těstovinami

Hozzávalók 4 személyre / pro 4 osoby:
1 liter baromfi húsleves / 1 l drůbežího vývaru
1 karalábé / 1 kedlubnu
1 kisebb zeller fele / půlku menšího celeru
6 egész bors / 6 kuliček pepře
1 póréhagyma / 1 pórek
10 dkg friss gomba / mi 20 dkg gombával készítettük! / 100 g čerstvých hub
4 gerezd fokhagyma / 4 stroužky česneku
só / sůl
10 dkg tészta / mi vékonyabb gyufametélt tésztát adtunk hozzá / 100 g těstovin
vágott petrezselyem / petrželovou nať
80 gr Parmezán sajt vagy reszelt Eidami sajt / 80 g sýra Parmezán nebo strouhaného eidamu
A gőzölgő leves még petrezselyem és sajt nélkül
Elkészítés:
-    Megtisztítottuk a póréhagymát, a karalábét és a zellert, majd mindegyiket kb. ugyanakkora méretű kockára vágtuk.
-    A zöldségeket pár percig forró olajon kicsit pirítottuk, és felöntöttük a forró húslevessel, amelyet feloldott húsleves kockából rögtönöztünk. Ez volt az egyetlen nem természetes összetevője a levesünknek. Ekkor hozzáadtuk az egész borsokat, és kb. 5 percig főztük.
-    Közben megtisztítottuk a gombát, és szeletekre vágtuk, a fokhagymát is megtisztítottuk, ezt egy kés fokával megtörtük a sóval együtt.
-     Mindkettőt hozzáadtuk a húsleveshez, és kb. még 10 percig együtt főztük az összes összetevőt.
-     Végül hozzáadtuk a tésztát, és további 8 percig főztük a levest.
-     Mivel a második fogás egy krinolinos étel volt, így néhány krinolin kockával gazdagítottuk.
-     A jól megmosott petrezselymet apróra vágtuk, a sajtot lereszeltük, és mindkettőt a kész levesre szórtuk.
Kész a finom leves!
Dobrou chuť! azaz Jó étvágyat kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése