Hasznos infók utazóknak!

A Cseh Köztársaság lobogója (Veres Kata felvétele)

Területe: 78867 km2 - a 116. legnagyobb területű ország a Földön.
Határainak hossza: 1989 km ( Ausztria 362 km, Németország 815 km, Lengyelország 615 km, Szlovákia 197 km)
Éghajlata: hűvösebb és csapadékosabb mint Magyarországé.
Legmagasabb pontja: Sněžka (1602 m)
Legalacsonyabb pontja: Elba-folyó (115m)
Lakosságszám: 10, 2 millió fő (2011-es becslés) - a 82. legnépesebb ország a Földön. 
Népességnövekedési ráta: -0,12% - azaz fogyó lakosság
Népcsoportok: 90,4% cseh, 3,7% morva, 1,9% szlovák, 4% egyéb
Nyelv: 95% cseh, 2% szlovák, 3% egyéb. (2001)
Vallás: 26,8% római katolikus, 2,1% protestáns, 3,3% egyéb (2001)
Korszerkezet: 0-14 év (13,5%), 15-64 év (70,2%), 65 fölött (16,3%)
Születéskor várható élettartam: 77,2 év - 63-ik a világon.
Városi népesség aránya: 74%
Csehország közigazgatási beosztása:13 kerület (kraj), és a főváros Prága. A kerületek járásokra (okres) oszlanak. 

Cseh kerületek (zárójelben a járások száma):  Közép-Csehországi (Prágai) (26), Dél-Csehországi (České Budějovice-i) (15), Plzeň-i (13), Karlove Vary-i (9), Ústecky (Ústí nad Labem-i) (13), Liberec-i (11), Hradec Králové-i (14), Pardubice-i (12), Vysočina (Jihlava-i) (13), Dél-Morva (Brno-i) (18), Olomouci (12), Zlín-i (11), (Morva-Sziléziai) Ostrava-i (11).

Pénznem: Cseh korona (a pénzérméknél érdemes odafigyelni, hogy melyik milyen összegű, gyakorlatlan szem időnként összekeverheti őket)

Hasznos tippek, infók a Csehországot látogatók számára:
Mindenek előtt fogadd el, Csehország, nem csak Prága! Ugyan Budapesthez hasonlóan (de nem olyan drasztikus mértékben) az ország legnépesebb, leghangsúlyosabb központja, és telis-tele van csodálatos értékekkel, de hidd el a cseh vidéket járva hasonló, és merőben más jellegű gyönyörűségekre bukkanhatsz! Ha Prágába is tervezed az utadat, akkor is szánj időt az oda vagy/és visszavezető úton a vidék, a természeti, kulturális értékek megtekintésére.

Kerüljük a main-stream turizmust!
Számos, elsősorban Prágában járt emberke panaszolta, hogy szép-szép a város, de az étel, a sör nagyon drága volt, és még a mogyorót is felszámolták! Aztán kiderült, hogy ők csak a pesti Váci utca cseh megfelelőjén jártak, és ott próbáltak vendéglátóipari szerencsét, józan ésszel előre is megjósolható eredménnyel. Vonjuk le a tanulságot! Barangolásaink során lehetőleg ne, vagy ne csak a fő "turista útvonalakat" kövessük!  A valódi rejtett értékek, az olcsóbb, és igazi cseh hangulatot árasztó vendéglők, sörözők gyakran csupán egy utca saroknyira vannak!


Étel rendelés "bármilyen eszközzel"!
A legtöbb vidéki étteremben kizárólag cseh nyelvű étlapot adnak, Mivel a cseh vidéken még kevesen beszélnek angolul, németül, vagy más idegen nyelven így az étel rendelése már önmagában felér egy kalanddal. Jobb esetben a névből legalább az kiderül hogy miféle lehet pl: Biftek z pravé svíčkové se zelenými fazolkami a slaninou - azaz valamilyen bifsztek. Máskor azonban még ez sem segít rajtunk pl: Hovězí myslivecká směs. Ilyenkor nincs más hátra, mint a szótár szorgalmas használata, a kézzel-lábbal történő megértetés, esetleg a szomszéd asztalnál felszolgált ételre való mutatás! Minden eszközt vessünk be, mert különben igen nagy meglepetés érhet minket! Az é(t)e(l)ünk múlik rajta! :)


Készítsünk útitervet!
Csehország, a megszámlálhatatlan természeti, építészeti, és egyéb látnivalóival valósággal elárasztja a látogatót. A "felkészületlen" idegen csak ide-oda kapkodva próbál ebből-abból ízelítőhöz jutni, és versengve igyekszik minél több helyet meglátogatni, eseményt befogadni. Kastélyok-kúriák-hegyek-tavak-barlangok-múzeumok-sörözők-koncertek-fesztiválok és más program hegyek....reménytelen feladat. Csak otthon döbbenünk rá, hogy persze a legfőbb nevezetességek megtekintésére már nem is maradt erőnk, időnk, pénzünk. A „látvány” sokkot elkerülendő, készítsünk előzetesen útitervet, amelyhez a jelen blog Források oldalán felsorolt útikönyvek, és egyéb információ források, valamint kiemelten a www.mapy.cz térkép alapú szolgáltatás nyújthat segítséget. A „mapy-n” a hagyományos térkép, a speciális turisztikai térkép, és a műholdfotók, továbbá régi katonai felmérési térképek böngészése mellett, jelentős fénykép állományt és megfelelő térképi nagyítással a az adott települések szálláshelyeiről, vendéglátóhelyeiről, szolgáltatásokról, és pl. az útlezárásokról is kaphatunk pontos információt, linket. Érdemes böngészni!


Hónapokkal előre foglaljunk szállást!
A cseh belföldi turizmus igen népszerű, így hiába van igen sok szálláshely egy-egy területen, a jobb minőségűek a nyári idényben hamar elkelnek. Bizony aki az utolsó pillanatban akar szállást találni az rosszabb minőségű, vagy túl drága esetleg az adott céltól távol eső szállást talál. A megfelelő szálláshely kiválasztásában ugyancsak a már említett mapy, vagy a www.booking.com nyújthat nagy segítséget!
Ha az utcán "vadásszuk" a szállást, akkor a panzióknál, illetve magánszálláshelyeknél a VOLNÉ POKOJE feliratot érdemes keresni, amely a szabad hely meglétéről tájékoztatja a turistát.


Utak - közlekedés:
Csehországban az utak általában jó minőségűek. Ez alól kivételt jelentenek a régebbi autópályák, ahol csak lassan halad a felújítás. A főutakon is előfordulhatnak rosszabb szakaszok. Gyakorta találkozhatunk útépítésekkel, sok esetben út eltereléssel (ilyenkor nyilak jelölik a kerülő utat amelyek időnként több környékbeli falun át visznek tovább). A közlekedési szabályok a magyarországiakkal csaknem megegyezőek.

Autópálya matrica
– A csehországi szakaszokra 10 napos vagy havi matricát kell vásárolni, de ne feledkezzenek meg a szlovákiai szakaszról sem. Ez utóbbit a www.eznamka.sk oldalon célszerű megvenni.

Tömegközlekedés Prágán belül:
A prágai tömegközlekedés kiváló. Ezért a prágai programok megtekintését, a városnézést illetően általánosságban javasolható, hogy a tömegközlekedést válasszák., Ha nem élnek a Prága kártya adta lehetőséggel, akkor érdemes egy vagy három napos bérletet venni, ha 110, illetve 310 koronáért (gyerekeknek az előző, 15 éves korig 55 korona). De léteznek persze jegyek is (30 és 90 perces), de akkor figyeljenek a szakaszhatárokra.

Parkolás:
A nagyobb nevezetességek közelében kialakított parkolóhelyek túlnyomó többsége a hét minden napján fizetős (van amikor elég drága), a kisebb látnivalóknál esete válogatja. A kisebb nagyobb települések központjában a parkolás hétköznapokon fizetős (általában szombat egy óráig) utána hétfő reggelig ingyenes. Ez általános, de lehetnek kivételek, ezért minden esetben célszerű helyben leellenőrizni. A fizetendő díj mértéke változó, általában magyarországi díjak alatti. Sok esetben egy kisebb gyaloglással kiváltható a parkolási díj, de minden esetben figyeljünk arra, hogy csak engedélyezett helyen parkoljunk le. A cseh rendőrség igen hatékonyak és kevéssé jóindulatúak a büntetések területén!!!

Utasbiztosítás:
nem kötelező, de azért nem ártalmas. Érdemes áttekinteni az aktuális ajánlatokat a www.biztositas.hu honlapon!


Közbiztonság:
Csehországban a közbiztonság alapvetően jónak mondható, de ettől függetlenül (főként a nagy városokban) érdemes odafigyelni az értékeinkre. Ez utóbbi különösen igaz a tömegturizmus által leginkább érintett Prágára!!!


Vásárlás:
Akárcsak Magyarországon, úgy Csehországban is jellemző a nagyobb áruházak elterjedése. Nagyobb áruház láncok: Albert, TESCO, Kaufland, Globus, Bila. Az élelmiszerek (péksütemények, felvágottak, sajtok stb.) kiváló minőségűek, és jellemzően a magyar árakhoz hasonlóak. A nagyobb áruházak a hét valamennyi napján nyitva vannak, sok esetben este 9-10 óráig. A kisebb boltoknál jellemző a késő délutáni zárás. A kisebb üzletek esetében Csehországban továbbra is általános a 12 és 13 óra közötti nyitvatartási szünet / ebédszünet!


Bankkártya használata: Akárcsak Magyarországon, úgy Csehországban is a bankkártya használata jelentősen elterjedt. A benzinkutakon, a közepes vagy annál nagyobb boltokban, a vendéglátóhelyek egy részén lehet kártyával fizetni. Azért célszerű megnézni, hogy az adott kártya (Visa, Mastercard stb.) képe ki van-e ragasztva az üzlet bejárati üvegére. Figyelem! A szálláshelyek még mindig csak kis hányadánál (elsősorban a szállodákban) van mód kártyás fizetésre, így érdemes készpénzzel felkészülni!

Turisztikai információk: A nagyobb települések mindegyikén, és sok kisebb (valamilyen nevezetességgel bíró) falu esetében is megtalálhatóak a turisztikai információs irodák, amelyek általában hétköznap, munkaidőben vannak nyitva. Az irodákban nem mindig beszélnek a csehen kívül más nyelvet (Prágában természetesen igen), ugyanakkor igen sok ingyenes (vagy olcsó) prospektus, város térkép áll a turisták rendelkezésére. Az irodákban jellemzően mód van internet használatra is.


Telekommunikáció:
Csehország szinte teljes területe lefedett mobil telefon hálózattal. A turisztikai helyek jelentős részénél, a legtöbb vendéglátóhelyen, és szálláshelyen van mód ingyenes WIFI használatára. A Cseh Köztársaság nemzetközi hívószáma: +420.


Múzeumok – kastélyok látogathatósága:
Csehországban a fő idegenforgalmi szezon május 1-ével indul. A nyitva tartó, belül (termek) is megtekinthető várak szinte kizárólag idegenvezetéssel vehető igénybe. Az angol nyelven vezetett túrák csaknem minden esetben jóval drágábbak, ezért célszerű inkább egy csehül zajló várnézése részt venni, és kérni egy általában rendelkezésre álló angol-német-olasz (ritka esetben magyar) nyelvű leírást a látnivalókról, amelyet a túra végeztével vissza kell adni. A fényképezés a múzeumokban, illetve a vártermekben általában tilos, vagy csak külön megváltható speciális jegy ellenében lehetséges.


Időjárás – öltözködés:
Csehország jellemzően hűvösebb és csapadékosabb mint Magyarország. Május elején nem ritka az éjszakai fagy, és a hidegebb, esősebb időjárás sem. Így mindenképpen érdemes a réteges ruházkodásra felkészülni. Július elején is számíthatunk hőségre, de akár lehűlésre, záporokra, zivatarokra is.