A Chebi (regionális) Múzeum avagy hol áll Wallenstein lova?

Cheb (egykori német nevén nevezve Eger), Csehország egyik legrégebbi városa, amely fontos szerepet játszott az ország történelmében. A történelmi belváros középkori hangulata megragadó, a szűk utcákon sétálgatva és a hatalmas főterére kilépve a régmúlt idők gazdagságról tanúskodó szép épületekben gyönyörködhetünk.



A főtéren áll az 1873-ban alapított Cheb városi és egyben regionális múzeum épülete. Csehország egyik legrégebbi múzeuma az ún. Pachelbelova házban kapott helyet. 1634 februárjában itt, ebben az épületben gyilkolták meg Albrecht von Wallenstein (csehül: Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna) herceget, a Habsburg birodalom első számú hadvezérét. (A hadvezér életéről a Csehország, nem csak Prága oldalon több cikkben is bővebben lehet olvasni.)

Wallenstein szobája

Wallenstein ágya

Wallenstein lova

A múzeum a kezdetektől fogva különböző helytörténeti kiállításoknak ad helyet. A látnivalók közül kiemelkedik Wallenstein herceg korhűen berendezett hálószobája, ahol szinte megelevenedik előttünk az egykori tragédia. A múzeumban megtekinthető egy nagyon különös kiállítási tárgy is, nevezetesen az egykor dicső hadvezér kitömött lova, amely a herceg egyik utolsó ütközetében kapott halálos sebet. 

Cheb urai

Múzeumi tárlat

A múzeum épületében mintegy 100 ezer darabból álló gyűjtemény található a környék történetéről, az itt élők életéről, egyházi emlékeiről, valamint itt található az ország egyik jelentős könyvgyűjteménye is. Időszakos kiállításai között ottjártunkkor babakocsi és babakelengye történeti kiállítást láthattunk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése