2017. április 6., csütörtök

Április elsejei tréfák, átverések a cseh médiában

Április elseje, mint a bolondok, bolondozás napja nem egy új keletű szokás. Van olyan teória miszerint egy eredetileg kelta népszokásról beszélünk, más magyarázat szerint a szabin nők átveréses elrablása ihlette, megint mások szerint az ókori Saturnáliák folytatása, de van olyan verzió is, amely a húsvéti passiójátékokat látja a szokás hátterében. A legelterjedtebb magyarázat szerint az április elsejei tréfálkozás akkor alakult ki, mikor 1564-ben IX. Károly francia király a régi naptárról az újra való átállásról rendelkezett. A régi naptár szerint ugyanis április elseje volt az év kezdete, s ennek kapcsán sokan még tévedésből akkor is küldözgettek újévi ajándékokat, mikor már rég január 1. lett az esztendő első napja, ezzel mókás meglepetést okozva. Az évek során azonban lassan átváltottak az új időszámításra, így április elején már csak apró, bohókás, vicces ajándékokkal lepték meg egymást az emberek.


Nem szabad mindent komolyan venni!

Az április elsejei tréfák, átverések azóta világszerte elterjedtek, köztük sok (pl. a svájci spagetti fa, a harisnyás instant színes TV, a fütyülő sárgarépa) igazi klasszikussá vált. Csehországban is előszeretettel gyakorolják az április elsejei bolondozást, a mások bolonddá tevését, s ez nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek és persze a média körében is népszerű. Idén Magyarországon is ismertté vált az egyik ilyen cseh média tréfa, hiszen a Lidové Noviny című lap cikkében szerepelteket, miszerint a Cseh Köztársaság 200 méter hosszú, 28 repülőgép vagy 15-18 helikopter hordozására alkalmas, többek között egy 200 ágyas katonai kórházzal is felszerelt repülőgép-anyahajót építtet Kínával, 60 milliárd koronás összegből, nos ezt sikerült a magyar állami televíziónak, a V4 híradójukban, mint valós hírt bejelenteniük. Ezt csúnyán benézték.


Kötélpálya a mélybe
De persze nem ez volt az első eset, amikor a cseh média előrukkolt valami emlékezetesebb április elsejei „el ne hidd” típusú hírrel. Pár évvel ezelőtt a metro.cz egy a prágai Petříni Kilátótornyot a Malá Stranával összekötő drótkötél pálya megépítéséről adtak hírt, melyen a vállalkozó kedvűek kapaszkodva lecsúszhatnak.
 

Zeman a legszexibb, Beckham elbújhat
Az iDNES.cz portál ugyanebben az évben arról adott hírt miszerint Miloš Zemant, a cseh államfőt választották a legszexibb férfinak. A Novinky.cz pedig egy ennél jóval „hihetőbb” cikkben azt jelentette be, hogy a prágai bérházak földszinti tulajdonosainak kötelessége lesz a kutyapiszok eltávolítása, függetlenül attól, hogy kinek a kutyája hagyta ott a terméke. Április elsejei tréfás álhír volt, mikor a Reflex arról számolt be, hogy az éppen Csehországba látogató kínai elnökről utcát neveznek el, de az is, amikor azt harangozták be, hogy az EU szabályozni fogja azokat a vicceket, melyeket nem lehet könnyen lefordítani.
 A népszerű korong alakú nápolyi szeletet gyártó Opavia az egyik évben mágneses Fidorkával népszerűsítette a termékét (lásd fenti videó), melyeket persze csak április elsejére gyártottak le és osztogattak szét. A Škoda autógyár pedig egyrészt bejelentette, hogy új városi terepjáró (SUV) hómobilokat készül gyártani, valamint kifejezetten az esős éghajlaton élő brit vevőik számára kutya esernyőt készítenek, megelőzvén a vizes s emiatt szagos kutya okozta kellemetlenségeket.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése