2017. április 13., csütörtök

Hogyan viselkedjünk úgy, mint a prágaiak?!

Itt a szinte váratlanul hosszúra nyúló, négy naposra duzzadó húsvéti hétvége, illetve a hétkezdet előtt minden bizonnyal sok honfitársunk döntötte el, hogy a magyar leányok – asszonyok locsolása helyett inkább Prágában öntözi meg a kiszáradt torkát. Irány a cseh főváros, ahol a külföldi turista tömeg részeként vadászhatjuk le a már ismert vagy éppen még ismeretlen kulturális, építészeti csodákat és persze nem mellesleg Prága söröző ezreinek egyikét-másikát. De ha már egyszer Prágában járunk miért ne akarjunk úgy viselkedni, mint a prágaiak? Miért ne akarjunk a gyakorta kisebbségbe szoruló helyiek közé sorolódni s nem kitűnni a külföldiségünkkel, turistásságunkkal? Tereza Vítková, egy tősgyökeres prágai tanácsaiból válogatva álljon itt egy kis segédlet, hogy miként is viselkedjünk úgy, mint a prágaiak!1. Igyunk sört, és semmilyen körülmények között se igyunk abszintot (ez eddig egy igazi magyar turistának könnyen teljesíthető feladat)!
2. Viseljünk farmert (a farmer viselés minden alkalommal megengedett, még akár egy díjátadó ünnepségen is)!
3. Tömegközlekedéssel utazzunk és tartsuk be az utazási etikettet (sajnos itthon is sokan elfeledik, hogy idősek és várandós hölgyeknek biztosítsunk ülőhelyet)!
4. Beszéljünk normál hangerővel (jellegzetes turista magatartás a kiabálás, az egymás közti hangos szöveg (pl. az a tegnapi söröző/sör de k. jó volt!), mintha egyrészt más nem értene a nyelvünkön, másrészt érdekelné vagy nem zavarná őket a mi érthetetlen zajos beszédünk)!
5. Ha lehet, kerüljük a turista „országutakat”, ahol egymás nyakába lihegve vonulnak egyik helyről a másik felé a külföldiek (egy igazi prágai hátsó kis utcákat, átjárókat használ)!
6. Ne egyél, ne igyál, ne korzózzál, ne shoppingoljál a Vencel téren (a Vencel tér a turistákat szolgálja)!
7. Minden pillanatban vagy nagyon unottnak vagy borzalmasan elfoglaltnak tűnjél!
Egy igazi prágai nem eszik kolbászt a Vencel téren!
8. Ne adj több borravalót, mint 10%! (180 koronás számlára fizess csak 190-et)!
9. Tanuld meg, hogy a gyalogátkelőhelyen sose várj arra, hogy a sofőrök maguktól megálljanak és átengedjenek, állítsd meg te őket!
10. Ne hagyd, hogy bárki le keleteurópaizza Csehországot! Elvégre Prága nyugatabbra fekszik mint Bécs!
11. Reggelente olvasd, de legalább lapozgasd a Metro újságot!
12. Vigyázz arra, hogy kutyapiszokba ne lépj, főként a Žižkov kerületben! De azért legyen kutyád, mert egy igazi prágai imádja a kutyulínóját a táskájában cipelni!
13. Mindig legyen okod valamit megünnepelni és ehhez jó sok sört inni!

A sör mindenek felett, ne igyál üdítőt vagy vizet, mert drága!
14. A bio/vegan/egészséges ételeket részesítsd előnyben (ha már egyszer igazi prágaiként már azt sem tudod, hogy kell egy jó knédlis ételt elkészíteni)!
15. Nézd meg a Sparta vagy Slavia meccset és szurkolj az egyiknek (de aztán nehogy összekeverd őket, mert akkor nagy baj lehet belőle, tudod: Fradi/Újpest)!
16. Nyilvános helyen soha, semmitől ne jöjj izgalomba (pl. Kart karba öltve sétál feléd a pápa és a dalai láma? Oszt mi van...)!
17. Ha még nem gyakorlod, tedd magadévá a szarkazmus művészetét! Legyél minél inkább fanyarabb, csípősen gúnyosabb!
18. Tudd mi a különbség a Karlák (Károly tér) és a Karlův most (Károly híd) között!
Ők nem prágaiak! :)
Eme kis szabályok betartásával már úgy érezhetjük magunkat, mint egy igazi tősgyökeres prágai, persze csak addig, amíg sok sör után újból kibukik belőlünk az igazi turista! :) Mindenkinek kívánunk Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése