Bouzov állami tulajdonban marad // Szigorú őrizetben a prágai vár // Hiúzok a Šumavában // Bevándorlók // Egyebek

Közeledik a nyár vége, tekintsük át hogy a közelmúlt milyen csehországi érdekességeiről is tudunk beszámolni.
Bouzov

Csehországban 2014 óta folyamatosan zajlik az egykor egyházi tulajdonban álló ingatlanok visszaadásának hosszadalmas folyamata. A cél az, hogy visszajuttassák a kommunista érában államosított egykori vagyontárgyaikat, cserében az állam fokozatosan kiszáll az egyházak finanszírozásából. A procedúra azonban nem minden esetben zajlik zökkenőmentesen, vannak kivételek. A morva földön található csodálatos Bouzov vára a második világháború előtt a Német Lovagrend birtokában állt, de a varázslatos szépségű épületegyüttest még 1945-ben foglalta le a benesi dekrétumok alapján a cseh(szlovák) állam. Így hiába perelt küzdött, már jogi úton is az egyháznak minősülő Lovagrend a vár visszaszerzéséért a bíróság a napokban a keresetük elutasítása mellett döntött. Az ítélet indoklása szerint a visszaadásra vonatkozó törvény kizárólag az 1948-1989 között elkobzott ingatlanokra vonatkozik, így a bouzovi várkastély nem tartozik a hatálya alá.

Hosszú sor a várnál (forrás: Deník)
Figyelem! A prágai vár meglátogatása augusztus közepe óta nem tartozik a legkönnyebben teljesíthető feladatok közé. A nemzetközi terrorveszélyre való hivatkozással szigorú, mondhatni repülőtéri szintű ellenőrzésen kell átesnie valamennyi érdeklődő turistának, ami rendkívül hosszadalmas és bosszantó sorban álláshoz vezet. Hiába tiltakoznak az utazásszervezők, a turista csoportok vezetői arra, hogy mekkora késedelmet okoz ez a beléptetési eljárás, és milyen károkat jelenthet a turizmusnak, egyelőre nem terveznek enyhítést. Karel Schwarzenberg egykori külügyminiszter és cseh elnökjelölt szerint jelenleg a prágai vár elzártabb, mint amilyen Gustáv Husák az utolsó csehszlovák kommunista elnök idejében volt. A szigorú biztonsági intézkedéseknek persze nem a vár, mint épület védelme az oka. Itt található ugyanis Miloš Zeman elnök hivatala is, aki a rezidenciájára, mint potenciális terrorista célpontra tekint. Így az egész bosszantó ellenőrzés lényegében csak az elnök veszélyérzetének csökkentését szolgálja. Mindenesetre aki mostanában meg akarja látogatni a cseh főváros eme nevezetességét az készüljön fel elemózsiával és innivalóvalóval a hosszú sor kivárására, vagy halassza ezt a programot későbbi, békésebb időszakra.

Hiúz a hóban
Napjainkban mintegy 60-80-ra becsülhető a cseh-osztrák-bajor határvidéken, elsősorban a Šumava Nemzeti Parkban élő európai hiúzok száma. Ezeket a pompás nagymacskákat a 20. század folyamán teljesen kipusztították itteni élőhelyükről, de a természetvédelem munkatársai az 1970-es években Szlovákiából származó egyedeket telepítettek be. Ettől a 17-18 macskától származik a mai populációjuk. Számuk már hosszú ideje jelentősen nem változik, bővülni sajnos nem tud, mert terjeszkedésüknek komoly akadálya van, az ember. Ugyanis amint elhagyja egy-egy egyed a biztonságot jelentő nemzeti parki területet rögtön az orvvadászok célkeresztjébe kerül, akik egyrészt fenyegetésként, másrészt kívánatos trófeaként tekintenek az amúgy emberre teljesen veszélytelen páriákra. Ez az izoláltság pedig hosszú távon a beltenyészet további növekedéséhez és végső soron a hiúzok újbóli kipusztulásához vezethet.


Január és július között 872 ember kért menedéket Csehországban, nagyjából ugyanannyian, mi 2015 azonos időszakában. A menedékkérők legnagyobb csoportja még mindig Ukrajnából érkezett (289 fő), de a számuk a korábbiakhoz képest csökkent. Irakból idén 133 fő kért menekült státuszt, de továbbra sem jellemző, hogy a migráns hullám Csehországot választaná célterületként. Rajtuk kívül számottevő még a Kínából és Kubából érkező menekültek is. A menedékért folyamodottak kérelmeit mintegy 30%-ban tartották megalapozottnak, állandó vagy ideiglenes védelmet ítélve meg nekik. 

70 éves a Zetor!
És még néhány hírmorzsa egy-egy mondatban:
- Idén ünnepli 70. születésnapját a hazánkban is közismert cseh traktor a Zetor.
- A gurmanok számára kihagyhatatlan programként szeptember 3-4-én rendezik meg a 2016. évi Foodparade-ot a trojai kastély kertjében (Prága).
- 125 évvel ezelőtt, egész pontosan 1891. augusztus 20-án adták át Prága egyik nevezetességét, a kis Eiffel-toronynak is nevezett Petřín kilátót.
- 604 pályázó közül a morvaországi Bzenec kastély borászata kapta meg az év cseh borászata díjat, megelőzve a kellemes borairól nevezetes mikulovi, lednicei vetélytársait.
- I. Ferenc József halálának 100. évfordulója alkalmából a Cseh Királyság visszaállítását kívánó Szövetség Pohled kicsiny falujában mellszobrot avatott a néhai uralkodó tiszteletére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése