Nap, széna és Hoštice u Volyně – avagy Szodoma és Gomora!

A kis dél-csehországi falu élete hirtelen felbolydul, amikor megérkezik a főiskolás Simon, aki forradalmi újításokat készül bevezetni a tejgazdálkodásban” – írja egy kulturális program magazin egymondatos film recenziója az 1984-ben készült Nap, széna, eper című kiváló cseh(szlovák) filmről. Nem túl izgalmas egy téma – mondhatnánk ezt botor módon - ha korábban már nem találkoztunk volna a szocialista éra zseniális cseh forgatókönyvíróinak, filmkészítőinek munkáival. De aki csak egyszer is látta már a Sörgyári Capriccio-ot, vagy éppen az Én kis falum című műalkotást, az már ösztönösen sejtheti, hogy itt is egy fergeteges, hétköznapinak és unalmasnak egyáltalán nem nevezhető történet bontakozik ki előttünk.

A film logója
A filmhez adott egy kis falu, nevezett Hoštice (u Volyně), amelynek lakói mind önálló, mulatságos karakterek. Itt lakik a mázsás súlyú anyuka (az igazi családfő), aki igyekszik a maga nyers módján rendet tartani a családjában, természetesen sikertelenül. Nem csupán a sörissza férje, a kikapós „erkölcstelen” leánykája, a rosszcsont fiacskája, de még az ágyban „kísértő” édesanyja is csak bosszúságot hoz a fejére. Nem beszélve a szomszédairól, akikkel csak folyton a „baj” van.

Nap, széna és rém rendes cseh család
Nap, széna és pár pofon
És itt ebben a kicsiny faluban él a háza nyitott ablakában éneklő zenetanárnő, akinek ha elmegy a hangja akkor valami balszerencse éri a települést, és persze itt lakik az amerikás stílust átvevő, rágógumizó, cowboy kalapos Tsz elnök is, aki a faluba érkező frissen végzett fiatal „szakember” javaslatára fejhallgatón át zenét hallgattat a tehenekkel a tejmennyiség növelése reményében. És persze ne feledkezzünk meg az istenfélő, de egyúttal kegyetlenül éles nyelvű, pletykás öregasszonyokról, valamint a falu „bűnös” életvitelét látva Szodoma és Gomorát sűrűn emlegető papról sem. Azaz minden adott egy fergeteges komédiához! 

A Nap, széna, eper a maga korában a varázslatos humorával, a szenzációs színészi alakításaival, iróniájával olyan sikert aratott, hogy 1989-ben elkészült a folytatása (Nap, széna és pár pofon), majd a „Nap, széna” (Slunce, seno) sorozat két évvel később, 1991-ben filmtrilógiává bővült (Nap, széna, erotika).

A már csaknem 30 éves film manapság is népszerű Csehországban. A filmbéli történet helyszínét jelentő, a valóságban is létező Hoštice u Volyně falu pedig ebből az ismertségből igyekszik valami kis hasznot húzni. A falu vendéglőjénél a jól ismert tehenes logó fogad, és a belső dekoráció is a film jeleneteire épül. A 166 lelkes falu utcáin, valamint a környékben sorra fedezhetjük fel a filmtrilógiában látható házakat, portákat, forgatási helyszíneket. Sajnos a felújított kastély épület magán tulajdonban van, így a nagy nyilvánosság nem látogathatja, de a mellette fekvő temető és templom látogatható, továbbá nyaranta egy kis helyi kiállítás is fogadja a filmtörténet rajongóit.

Hoštice u Volyně-i kastély
Véletlenül sem szeretnénk a legjobb poénokat lelőni, de nem álljuk meg, hogy egy-két kis idézetet ne adjunk most közre a filmekből:

Szodoma és Gomora már itt, nálunk is, Cecilka?” - mondja a kis falu papja, amikor a paplakban egy szerencsétlen baklövés következtében a Szent Tamás életéről szóló film helyett egy korabeli nyugati szex filmet kezdenek a videón nézni a falu vallásos nénikéi.

Egy kis pletykálkodás
A két egymással rivalizáló tehénfejő asszonycsapat vezetője, a két szomszédasszony vitája a pajtában:

Konopnice (a rivalizáló szomszéd asszony): Elnököm, elsejétől felmondok az istállóban. Skopková (a termetes főhősnőnk) utána azt csinál amit akar.
Rádl (a western kalapos elnök): Elvtársnők, lányok! 
K.: Semmi de elvtársnők! Nincs szükségem rá, hogy sértegessenek és nevetségessé tegyenek. 
S.: Ugyan, észre se veszünk téged, te nagyszájú. Jobb lenne ha a teheneiddel foglalkoznál! 
K: Jézusom, elnököm, még ilyet! Hallotta, hogy mit mondott? Lemerem fogadni, hogy szemmel verte a teheneinket.
R: Ugyan már! 
K: Nézze meg, úgy néz mint egy bika! 
S: Micsoda? 
R: Asszentségit asszonyok, legyen eszük, mit marakodnak, hát mit gondolnának magukról a tévében, vagy a járáson.  
K: Azt gondolnak amit akarnak elnököm, én nem vágyok babérokra mint egyesek, nem hiányzik, hogy kiállítsanak, de nem viselem el ha valaki szurkálódik! 
S: Ki szurkálódik? Hát nézz magadra, te lennél a tévének a főnyeremény persze. 
K: Csak az a lényeg, hogy beleférjél, és vigyed az egész családodat is. Legalább látnak egy szocialista családot. Skopek (a férj) állandóan részeg, a banya (a nagymama) az ágyból kísért, és egy szégyenben maradt lány. 
S: Emberek, ilyet mondani a lányomról, hát kitől lett terhes, kitől?!!

És ezzel a két fél között rövid vasvilla párbaj kezdődik...

A kocsma mai cégére
Ilyen és ehhez hasonló párbeszéd gyöngyszemek, valamint fantasztikus színészi játék várja a filmek nézőit! Mivel a legnagyobb videómegosztón mindhárom rész el-elérhető, így mindenkinek csak ajánlani tudjuk mindhárom rész megtekintését. Egy-két pofa sörrel a kézben a nyár esti vidám kikapcsolódás garantálható!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó filmtrilógia, rengeteget lehet rajta nevetni...annyira megkedveltem ezt a filmet, hogy már kétszer volt szerencsém eljutni Hošticébe, természetesen vonattal. Hihetetlen érzés Miluna fogadójában vacsorázni, látni Škopekék házát, a templomot, a temetőt és a TSZ irodát, azaz a kastélyt....és Anyuka ágyát! Megható érzés volt az is, hogy felkerestem Marie Pilátovát, azaz a filmbéli Konopnice szomszédasszonyt, aki 96 évesen szívesen beszélgetett velünk, ismeretlenül is. És az estét megkoronázta, hogy ott a szálláson épp a Slunce, seno a pár facek-et adta a cseh Nova televíziócsatorna....��

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon kedves emlékeim vannak a filtrilógiáról! Örömmel fedeztem fel ezt a bejegyzést róla!
    Érdekes a blog is, szépek a képek!
    Üdv. kavics

    VálaszTörlés