Varázslatos Český Krumlov X. - Folyosók a fejünk felett

Aki csak egyszer is járt Český Krumlov óvárosában annak figyelmét nem kerülhette el a sziklatömbön magasodó Kastély melletti hasadék, és a fölötte átívelő több szintes híd. A város Latrán negyedében (ott ahol a vár is áll) járó turista egy-egy helyen ugyancsak felfigyelhet még további kisebb-nagyobb, magasban húzódó fedett folyosóra. De a látnivaló özönnel szembesülő látogatók közül csak kevesek sejtik, hogy ezek a függő folyosók, hidak és a köztük lévő épületek tetőterei, padlásai egy teljes, egymással csaknem végig összefüggő folyosórendszert rejtenek. Ez a folyosórendszer a várudvartól indul és sorban összeköti az egyes épületeket, egészen a csodálatos Moldva partjáig.



De mielőtt végigjárjuk a rendszer egyes állomásait, álljon itt egy kis visszatekintés a múltjára és emlékezzünk meg egykori építtetőjéről. A folyosók, hidak hálózatának építése az utolsó előtti Rosenberg úr, Wilhelm uralkodása idején vette kezdetét. A kor neves mágnás-mecénása, - akit korábbi cikkeinkben már többször is emlegettünk - az 1570-es évektől építtette meg a rendszer legfontosabb elemeit, a kastély reneszánsz stílusú átalakítása részeként. A későbbiekben ez a hálózat további bővítésre került. Az Eggenberg urak idején a hálózatot részben áttervezték, egy-egy szakaszát a kastély másik felére helyezték át. Még később a Schwarzenbergek újabb módosításokat követtek el, sőt egy kis szakaszon fel is számolták az addig teljesen összefüggő folyosó „sztrádát”. A tetőről tetőre húzódó teljes folyosó és híd rendszer nagy része azonban a mai napig fennmaradt. Egy-egy darabkáját - pl. vártúra keretében – belülről is meg lehet tekinteni, de érdemes az útját gyalog, az utca szintjén is végigkövetni és kívülről megcsodálni.
A "Sóhajok hídja" este
A folyosórendszernek természetesen nagyobb jelentősége volt annál, minthogy az uralkodó nemesi család tagjai innen gyönyörködjenek a városban, vagy éppen fedett helyről felügyeljék a városi életet, az utcai forgalmat, nyüzsgést. A folyosók biztonságossá tették a Rosenbergek és utódaik számára a krumlovi közlekedést legalább a legfontosabb épületek között. Nem kellett félniük sem az esetleges elégedetlenkedő alattvalóktól, utcai merénylőktől, némileg védve voltak az időjárástól és nem utolsó sorban távol tudták tartani magukat a középkori közegészségügyi állapotoktól, az utcákon folyó mindenféle, illendőségből nem felsorolandó híg és kevésbé híg, kórokozókkal teli anyagoktól.

Kastélyparki szakasz
A folyosó-híd hálózat teljes hossza (beleszámítva a leglátványosabb három szintes átjáró mindhárom szintjét) csaknem egy kilométer. Ez az önmagában sem jelentéktelen hossz a korabeli Krumlov teljes méretét tekintve még inkább lenyűgöző. A híres firenzei Vasariano folyosó hossza a krumlovinak hozzávetőlegesen csupán a fele.
A Színház épületébe vezető fedett folyosó
A rendszer felső bejárata a Felső Kastélyparknál található. Az első, kő pilléreken álló és fazsindelyes tetejű fedett híd a Kastély Színház tetőterébe vezet, majd ott a folyosó irányváltoztatás nélkül halad át. 
Folyosó emeletek a "Sóhajok hídjánál"
A folyosók belülről (forrás: www.castle.krumlov.cz)
A Színház és a Kastély között látható a város leglátványosabb függő folyosója, a Sóhajok Hídja. Itt, az udvarra vezető gyalog híd fölött még további három szint köti össze a magasban a két épülettömböt. Az egyik szint a Bál termet kapcsolja a Színház királyi páholyához, így az éppen uralkodó nemesnek nem kellett össze piszkítania a lábát ha éppen egy előadást meg akart tekinteni.

Fedett fahíd az épületek között
A folyosórendszer a Felső Kastély galériáin, tetőterein halad tovább, egy komplett labirintust alkotva. A Felső Kastélyt elhagyván a Reneszánsz Tejházba visz át egy fából készült függő folyosó, majd innen az út az Alsó Kastély épület tetőterén át vezet. 
A Vörös Kapu és felette a folyosó
A folyosó-híd rendszer a továbbiakban érinti a Kis Kastélyt (a Kastély legöregebb része), a régi "Burgrave" Várúr Házat, az egykori Istállókat, az Új Gyógyszertár nevezetű kereskedő házat, majd a Vörös Kapu-t követően a Latrán utca fölött eljut a város kastélyon túli épületeire. Az egykori Sóház, magtár padlásán át a folyosórendszer a Minorita Monostorhoz jut, majd innen a végállomásáig halad. 
Minorita kolostor és a mai Sörgyár
Az rendszer utolsó tagja a Moldva partján álló, jelenlegi Eggenberg sörgyár épületének egy része. Ahogyan azt egy korábbi írásunkban már említettük valamikor az utolsó Rosenbergek édesanyja lakozott itt, a fiaitól kellő távolságra. De persze az is lehet, hogy a fiúk ragaszkodtak ahhoz, hogy a kedves mama, Anna Rosenberg von Rosendorf lakhelye ne a várban legyen, mindenesetre azért megteremtették a lehetőséget arra, hogy ne csak az utca szintjén tudjanak egymáshoz eljutni.

Akár így, akár úgy mi mindenesetre csak örülni tudunk az egykori Rosenbergek megvalósított tervének, amely elemei tovább színesítették a szívünknek oly kedves varázslatos Český Krumlovot.

1 megjegyzés:

  1. Itt szerencsére már többször megfordultunk, érdemes este is bejönni, a vár és környékének éjszakai megvilágítása egyenesen pazar! Nekem Prága után, mint város, ez tetszett a legjobban. (mondjuk eltudom képzelni, hogy micsoda nagy szám lehetett a Blackmore's Night koncertje egy ilyen helyen - ha valaki tudja, hogy miről beszélek. Őket csak Budapesten tudtuk meghallgatni, Ők is fantasztikusak)

    VálaszTörlés