Csehországi Sörfőzdék X.: Opat – Broumov/Olivětín

Észak-kelet Csehországban, a lengyel határ közvetlen közelében fekszik Broumov városa. A település környéke elsősorban a homokkő sziklarengetegéről híres, a város maga pedig a gyönyörű bencés kolostoráról nevezetes. De az egykor szebb napokat is látó Broumovban a történelme szerves részét jelentő sörgyártásáról is érdemes megemlékeznünk.


A blog szerzőinek pár évvel ezelőtt sikerült a broumovi főtér egy kis éttermében megismerkednie a helyi Opat azaz Apát nevet viselő seritallal, amely kellemesen oltotta a nyári meleg okozta szomjúságunkat. Számos „sörszakértő” úgy véli, hogy az alap Opat sör ízvilága nem mondhatni valami extra klasszisnak, de én a magam részéről szívesen elfogadnék egy a broumovi sörgyár termékeit árusító sörözőt a közelemben.
A régi sörgyár a broumovi kolostornál
A broumovi sörfőzés igen távoli múltra tekint vissza. A várost a XIII. század közepén a bencés szerzetesek alapították és birtokolták, akik nem sokkal később, a XIV. század közepén (egész pontosan 1348-ban) fogtak hozzá áldásos folyékony kenyér gyártásukhoz. Az első néhány évszázadban a sör főzése a városban, a kolostor épületében zajlott, de miután a főzde több alkalommal is leégett, végül a bencések úgy döntöttek, hogy ezt a tevékenységet merő elővigyázatosságból inkább kitelepítik a városból és így semmilyen „üzemi” katasztrófa nem veszélyezteti a gyönyörű broumovi kolostor épület-együttesét. A sörgyár 1712 és 1714 között épült fel az új helyén, a kolostortól 2 km északra található Olivětínben, az egykori zárda udvarán. Olivětín ma közigazgatásilag Broumov városához tartozik.

Az új sörgyár Olivětínben
A helyi sörgyártás a XIX. század végén élte a fénykorát, olyannyira, hogy a broumovi barna sör 1890-ben Párizsban és 1898-ban Bécsben is aranyérmet is szerzett az aktuális élelmiszer-ipari vásárokon. 1948-at követően az államosított sörgyárban már 10-féle hosszabb-rövidebb ideig eltartható sört kezdtek el főzni a szocialista helyi öntudat erősítése érdekében. Kellett is a lokálpatriotizmus erősítése, hiszen a város lakosságának 90%-át jelentő szudéta-németeket egyszer s mindenkorra kitelepítették és Broumov csak lassan kezdett újból benépesülni. A gyárat az elmúlt időszakban jelentősen felújították és modernizálták. A sörhöz a vizet a saját, 38 méter mély kútról szerzik, és a legkiválóbb komlót, malátát használják fel.

Itt születik a sör
A sörgyárban egy kiváló sörfőzés történeti kiállítást, múzeumot rendeztek be, ahol megismerkedhetünk az évszázados sör készítés régi eszközeivel. Megcsodálhatjuk a gyönyörű ódon sörös palackokat, kézi palackozó-dugózó eszközöket, hordókat, és megannyi más rejtélyes tárgyat. A sörgyár maga is szervez kis sörfesztivált, de termékeivel természetesen részt vesz a nagyobb regionális programokon is. Aki 2013-ban felkeresi a josefovi Brutal Assault Metal Fesztivált az a zene mellé akár az apátok sörét is fogyaszthatja. Az Opat sört amúgy főként regionálisan valamint a határ túloldalán, Lengyelországban lehet beszerezni. Az idelátogatók szinte természetesen sörgyár látogatáson is részt vehetnek, megtekintvén a fő sörfőzési lépéseket, és megkóstolván a végeredményt.
A 14 fokos barna finomság
Az Opat sör főzői pár évvel ezelőtt rájöttek, hogy itt az idő és alkalom kilépni a kevéssé ismert, regionális sör skatulyájából. A siker érdekében ezért koncepciót változtattak és a kor egyre kísérletezőbb ízlésvilágának megfelelően mindenféle ízesített söröket kezdtek el gyártani. Talán maguk számára is meglepő módon ezek az új sörök igen jóra, és népszerűre sikeredtek.

Homoktövis a sörben
Az ízesítés hullám nem állt meg az egyszerűbb, sokak által művelt mézes, citromos, narancsos és áfonyás szinten. Az évek során kikísérletezték és piacra dobták a borsos, babéros, korianderes, bergamotos, gyógynövényes, vörösáfonyás, homoktövises, juharszirupos, málnás, gyömbéres, sárgabarackos, szilvás, cseresznyés, grapefruitos söröket. Majd Apáték 2011-ben előrukkoltak az első hallásra bizarrnak tűnő, de mégis kiválóra sikeredett csokoládés sörükkel is. Meg kell jegyeznünk, hogy csaknem valamennyi ízesített sör szűretlen és pasztőrözetlen, ami azért sokat javít a minőségükön.
A gyár bejárata
A sörgyár jelenlegi szortimentje a már felsorolt ízesített sörökön kívül az alábbi pasztőrözött italokból áll: Olivetinsky Opat 3,8%, 4,2%, 5,0%, 5,5%, 12% (mézes), Bitter, Karácsonyi 17%-os különkiadás (félbarna), 3,5% (barna). Ezeken kívül még Benediktin név alatt a bencés sörgyár alapítás 300. évfordulója tiszteletére elkészítették a tizenkét, és tizenöt fokos sörspecialitásukat is. A szupermarketek számára Rampuš és Novici név alatt főznek még különféle igen olcsó, és ennek megfelelően harmat gyenge minőségű söröket is, de ezekre inkább ne is vesztegessük a szót.

Arra azonban mindenkit biztatunk, hogy egy élvezetes broumovi túrát követően bátran kóstoljuk meg az Apát söröket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése