Csekkold 4.0 – Határátlépések a cseh színházban


Ezúttal a színházrajongók figyelmét szeretnénk felhívni az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Csekkold! fesztiválra, melyre november 8-10. között a Katona József Színházban kerül sor. A fesztivál során két színházi előadás és két kortárs darab felolvasószínházi bemutatása szerepel a kínálatban. 

Csekkold 4.0

Az első darabot (Shakespeare: Szeget szeggel) a cseh kritika 2018 legjobb előadásának választotta. A Divadlo Pod Palmovkou színházban a neves lengyel rendező, Jan Klata vitte színre, és a rendező első csehországiban munkájából rögtön esemény lett. „Shakespeare feldolgozása provokatív és kritikus, groteszk képekben mutatja be azokat az emberi lényeket, akik számára a gonoszság, a korrupció és a konformizmus a legtermészetesebb dolgok a világon,“ mutatja be az előadást Lucie Orbók, a fesztivál alapítója és a Cseh Centrum igazgatója. 



Szeget szeggel
Az előadás időpontja: 2019. november 8., 19:00

Szereplők: Jan Vlasák, Jan Teplý , Ondřej Veselý, Jan Hušek, Martin Němec, Martin Hruška, Radek Valenta, Tereza Dočkalová, Vendula Fialová, Kamila Trnková, Tomáš Dianiška

Fordította: Martin Hilský, Látvány és light designer: Justyna Łagowska, Koreográfia: Maćko Prusak, Dramaturg: Iva Klestilová, Rendezőasszistens: Olga Słowik


Dinasztia

A másik előadás, amely a Katona nagyszínpadán mutatkozik be a magyar közönség előtt, Stefano Massini olasz szerző több díjat elnyert Dinasztia című darabjának adaptációja. A darabot a brünni Divadlo Husa na provázku színházban állította színpadra Michal Dočekal. A terjedelmes trilógia a 2008-as válságra adott reakcióként született meg, és a Lehman családi birodalom felemelkedésén és bukásán keresztül a darab szinte a kapitalizmus tankönyvévé válik. „A terjedelmes, 330 oldalas drámát 14 nyelvre fordították le, de szinte sehol nem játszották a teljes darabot. A Dočekal-féle változat mindössze(!) három órás, de a hossza ellenére is egy lélegzetelállító, friss, vizuálisan és zeneileg pedig egy nagyon attraktív előadás.“ Michal Dočekal Jan Klatához hasonlóan, befutott európai rendezőnek számít, aki rendszeresen rendez külföldön is. Első rendezése a Vígszínházban, a Jóembert keresünk, elnyerte a legjobb előadásnak járó díjat a POSZT-on. 


A Lehman birodalom felemelkedése és bukása
Az előadás időpontja: 2019. november 10., 19:00

Szereplők: Adam Mašura, Jan Kolařík, Tomáš Milostný, Dalibor Buš, Milan Holenda, Martin Domutil és Tereza Marečková

Fordította: Irena Novotná, Magyar fordítás: Török Tamara, Dramaturg: Miroslav Oščatka, Díszlet: Dragan Stojčevski, Jelmez: Sylva Zimula Hanáková, Zene: Ivan Acher, Rendezőasszistens: Adam Steinbauer, Videó: František Pecháček


Jiři Havelka
A színházi átjárások és találkozások a közép-európai térségben napjainkban trendnek tekinthetők. Az Elitek című darabot például, amely felolvasószínházi formában, Dankó István rendezésében kerül bemutatásra, Jiří Havelka cseh szerző és rendező a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta (magyar fordítás: Gál Róbert). Az ellentmondásos művet, amely arról szól, hogy társadalmunk hogyan nem volt képes leszámolni a kommunista múlttal, Jiří Havelka 2017-ben rendezte meg az első számú szlovákiai színpadon, ahol napjainkban is a repertoár része. „Az Előttünk a múlt alcímet viselő darab érvényes az egykori szovjet blokk minden országában. Az egykori ügynökök és a rezsimet kiszolgálók újjászületése napjaink politikai és gazdasági vezetőiként – ez egy olyan téma, amely minden országban egyformán rezonál. Különösen most, amikor a vasfüggöny lehullásának 30. évfordulójára emlékezünk, a Havelka darabjához hasonló előadások figyelmeztetnek rá, hogy a szabadság nem magától értetődő dolog,” teszi hozzá Lucie Orbók.


David Košťák
A fiatal szerző, David Košťák A szívnek rács mögött a helye című drámája (magyar fordítás: G. Kovács László) lesz a másik darab, amely a Katona színészeinek hangján szólal meg. Az előadás nyitó jelenete a sok vitát kiváltó „Bodies“ kiállításból indul ki, a társadalmi felelősség kérdését boncolgatja, és arra szólít fel, hogy dacoljunk az emberi jogok megsértése és a nagyhatalmak ellen. A politikai foglyok szerveivel való kereskedelem, az illegálisan beszerzett halott testeket bemutató szenzációhajhász kiállítás, vagy a kisvakond és a panda furcsa szövetsége. A legfiatalabb színházi generáció látképe az erőszakról. Naponta számos olyan ártatlan döntést hozunk, amelyek azonban gyakran hihetetlen hatással vannak másokra. Gyakran követünk el erőszakot olyan emberek ellen, akiknek a segélykérő szavát sosem hallhatjuk meg. Lehetséges a mai korban jó embernek lenni?
A felolvasószínház időpontja: 2019. november 9., 16:00, Katona József Színház, Sufni

A cseh előadások magyar és angol felirattal kerülnek bemutatásra. Jegyek az előadásokra itt vásárolhatók.

A fesztivál a Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a prágai Művészeti Intézet – Színházi Intézet, a budapesti Cseh Centrum és a Divadlo Unlimited egyesület támogatásával jött létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése