Egy pohárka cseh whiskyt? De még mennyire!

Közismert tény, hogy Csehország a sör hazája. Aki minőségi cseh alkoholos terméket kíván fogyasztani az elsősorban ezt a maláta-komló-víz-élesztő alapú italféleséget keresi, ám a sört kevéssé vagy egyáltalán nem szerető fogyasztóknak sem kell jóféle hazai nélkül maradniuk, hiszen a főként morva borászatok egyre jobb minőségű borokkal lepik meg a fogyasztóikat. Ha valami erősebb cseh itókára vágyunk akkor akár a nálunk is jól ismert Becherovka, vagy a kevésbé ismert Ferneten túl, felmelegíthetjük testünket-lelkünket egy kis tuzemákkal (ezzel a nem túl szofisztikált rumszerű lénnyel), vagy sok egyéb csehországi szeszipari termékkel. Ám mindezek mellett még a csehek, vagy éppen az országot jól ismerő külföldiek többsége se tudja, hogy van egy további italfajta amelynél a „Csehországban készült” felirat egyben a nemzetközi szinten is elismert kiválóságot is jelzi. Ez pedig nagy meglepetésre nem más, mint a whisky.

Hammer Head és Gold Cock a cseh ütős whisky páros

Bizony-bizony, csak igen keveseknek jutna eszébe, hogy az íreknél, illetve az Egyesült Államokban whiskey, a világ többi részén pedig whisky irásmóddal ismert italból nem csupán az őshazáikban készítenek kiválót, hanem olyan „tájidegen” területen is, mint Csehország. A whisky, mint az őrölt gabona (pl. árpa/árpamaláta, rozs/rozsmaláta, búza, kukorica) erjesztésével, lepárlásával, majd tölgyfahordóban érleve készített itóka története kevéssé kötődik Európa keleti feléhez, ahol hagyományosan a vodkák és pálinkaféleségek váltak szinte egyeduralkodóvá. A volt kommunista országok területén a whisky fogalma lényegében egyet jelentett a nyugati kapitalista métely fenyegető rémével, így nem csoda, hogy eleinte Csehországban sem fogtak eme nedű gyártásához. Ez persze nem jelentette azt, hogy főként a pártkáderek ne szerettek és tudtak volna (uram bocsá csempészáruként) hozzájutni egy kis scotch-hoz vagy bourbon whiskey-hez, ám hivatalos szinten mégsem ezt kívánták propagálni. A 70-es évek elején egy-két szeszfőzdében ugyan már főztek whiskyt, de ezek minősége nem ért el magas fokot. Sokáig olybá tűnt, hogy ezen a helyzeten a rendszerváltás sem változtat, hiszen a jóféle whisky elkészítése ugyanis nem csupán szakértelmet, minőségi alapanyagokat de hosszú éveket, évtizedeket (a legegyszerűbb whisky esetében is három évig érlelődik az ital) is igénybe vevő folyamat. A komoly anyagi befektetés csupán a nagy kockázatot garantálja, főleg egy olyan országban ahol nincs hagyománya a whisky hörpölgetésnek. Közel 20 éven át semmi sem utalt arra, hogy a minőségi, a cseh és a whisky fogalmak valaha is egy szép szókapcsolatot alkothatnak, pedig ekkor már réges-régen, szó szerint a mélyben, valami egészen csodás készülődött.

A prádlói csoda
Történt ugyanis, hogy Plzeň (Pilsen) külvárosában, egy bizonyos Prádlo falucskában már 1928 óta működött egy szeszfőzde. A főzde túlélte a II. világháborút, majd az azt követő kommunista időszakban is tovább üzemelt, persze már nem magántulajdonként. A főzde kiváló minőségű italokat állított elő, így amikor a whisky után vágyódó cseh pártfunkcionáriusok egy csoportja egy igazi cseh whisky előállítása után kezdett el vágyódni, ezt az üzemet választották ki céljuk beteljesítéséhez. A whisky főzéséhez az alapanyagok többségét hazai földről be tudták szerezni, „mindössze” a skót tőzeg beszerzését kellett megoldani. Ez akkortájt nem volt egyszerű feladat, ám röpke öt év alatt már sikerült is nekik. A helyi szeszfőzde szakik jobbára szakirodalomból próbálták a whisky főzés csínját-bínját elsajátítani, majd számos hibás főzet elkészítését követően az első cseh single malt (házasítatlan malátawhisky) 1984-ben látta meg a napvilágot. Az elkészülő whisky persze a pártvezetők kedvelt italává vált, afféle exkluzív önajándék volt cserében az ország fárasztó irányításáért, ám tömeges árusításáról nem beszélhettünk.

A "zsenge" 23 éves
Hammer Head a kiállításon
A rendszerváltáskor azonban az üzem beszüntette a működését, és a helyi whiskygyártásról mindenki megfeledkezett. Amikor a londoni székhelyű, a cseh italfronton igen jelentős szerepet játszó Stock Spirit nevű cég megvásárolta az elhagyott prádlói szeszfőzdét nem is sejtették, hogy milyen meglepetés vár rájuk. Ugyanis a rendszerváltáskor még sok-sok hordó tele volt whiskyvel, és a párlatok immáron gazdátlanná válva több mint két évtizeden át vártak a sorsukra. S ugyan meg lett volna az esély arra is, hogy ennyi idő alatt tönkre menjenek, de mégsem ez történt, hanem pontosan az ellenkezője. A hűvös pincékben fekvő tölgyfahordókban a cseh whisky kiváló minőségűre érlelődött, így az új tulajdonos már rögtön egy varázslatosan finom kész whiskyt dobhatott a piacra. A nemzetközi szakmai zsűri igen nagyra ítélte, és ítéli is a mai napig, amit a különféle versenyeken begyűjtött aranyérmei is bizonyítják. A készlet persze erősen korlátozott így a szeszfőzdében üzemelő zajos kalapács malom után Hammer Head-re keresztelt prádlói whiskyhez (jelenleg 20 és 23 éves kapható) csak egyre borsosabb áron lehet hozzájutni.

Aranykakasok
Ám a cseh whiskygyártás története nem állt meg a Hammer Head csodába illő megjelenésével. A magyarországi csehes sörözőket járók számára nem ismeretlenek a Jelínek gyárból származó kitűnő pálinkák, gyümölcspárlatok. A těšeticei szeszüzem Gold Cock, azaz Aranykakas márkanév alatt már 1969-ben nekifogott (1973-ban került a piacra) a nem túl minőségi whiskygyártáshoz, majd 2006-ban a teljes brand-et és megmaradt készleteket megvásárolta a vizovicei Rudolf Jelinek szeszgyár. A fennmaradt készletekkel a gyár szeretett volna valami hasznosat kezdeni ezért külföldi whisky szakembereket hívtak el. Végül az ő irányításukkal egészen kiváló Gold Cock whiskyt sikerült előállítaniuk. 2015-ben érkezett a polcokra a limitált kiadású 1992-es, azaz 23 éves single malt whisky, majd piacra dobták a 20 évest, a 12 évest, valamint a 2008-ban desztillált 8 éves, illetve a három éves változatot is. Valamennyi whisky kiváló fogadtatásban részesült mind a hazai ítészek, mind a nemzetközi zsűri s nem utolsósorban a fogyasztók által.

Whisky hordók Třebíčben
Időközben a Hammer Head és a Gold Cock mellett napjainkban egy újabb cseh whiskyt is színre lépett, mely a třebíči Česká whisky cég terméke. Az UNESCO világörökség részét képező egykori zsidó gettó területén álló régi városi szeszfőzde épületében beindított vállalkozás kifejezetten tölgyfahordóban érlelt termékek előállítására szakosodott, s ezen belül is a fő profilja a whiskygyártás. Számos izgalmas (pl. rumos, portói boros stb. hordóban érlelt whisky) termékkel jöttek elő, de az idő rövidsége miatt természetesen még csak a három éves, fiatal whiskyket tudták forgalomba hozni. Ennyit a cseh whiskyk jelenkori történetéről, amely minden bizonnyal még sok újdonsággal fog a jövőben gazdagodni!


A képek a gyártók Facebook oldalairól származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése