Megnyitotta ajtaját a Manka spájza, itt a Csehország nem csak Prága szerzőinek web-shopja!

Amint azt olvasóink minden bizonnyal sejtik, mi a Csehország nem csak Prága írói, szerkesztői már hosszú ideje járjuk Csehország különféle szebbnél szebb tájait. Szorgosan gyűjtögetjük ismeret- és élményanyagainkat, bőszen kattintgatunk fotó masináinkkal, ismerkedünk cseh emberekkel, és mindezek mellett olykor rábukkanunk egy-egy igazán kiváló minőségű gasztronómiai érdekességre, termékre is, amelyet szívesen megosztanánk magyar honfitársainkkal is.

Karamellek a Mankától

Ezen termékek alatt természetesen most nem a világhírű cseh sörökre gondolunk, jóllehet Pivotéka név alatt (www.pivoteka.blogspot.hu) már évek óta igyekszünk a jó cseh sör hírét kicsiny hazánkban is terjeszteni. Szerencsére jó cseh sört már egyre több helyen ihatunk, mind Budapesten és mind számos vidéki városunkban is, még ha az ára néha aránytalanul magas, vagy éppen kézművesként állítják be a regionális sörgyár termékeit. Ám most nem a sörről szólunk, és még csak nem is az olyan tipikus cseh ételekről beszélünk, mint pl. a nakládany hermelin (pácolt camembert), vagy az utopenec (savanyított kolbászka), melyek könnyű otthoni, saját ízlésnek legmegfelelőbb elkészítésére mindenkit csak biztatni tudunk. Mi jóval inkább azokkal a regionális különlegességekkel szeretnénk megismertetni az Önöket, amelyek magukban hordozzák a legkiválóbb minőséget, az unikalitást, és amelyeknél az íz élményekhez gusztusos, esztétikus megjelenés is társul. Így hát hosszú-hosszú álmodozás, tervezgetés, előkészület után megnyitottuk (megnyitjuk) a Manka spájzát, a saját kis (web) shopunkat (www.mankaspajza.hu), amelyben kezdetben csak néhány cseh termelő termékeivel jelentkezünk, de reményeink szerint ez a választék az idő múlásával fokról fokra bővülni fog. Ha van tippjük, hogy mit szeretnének benne látni, jelezzék felénk, hátha megoldható!

Folyékony kézműves karamell
Lássuk egy kicsit bővebben, hogy miért is éppen ezek a termékek az első választottjaink. Kezdjük pl. a krumlovi folyékony karamellel, amelyről már egy kis marketing cikkben szóltunk. Nos, az még csak egy dolog, hogy Magyarországon eddig még sehol sem lehetett kapni ilyen jellegű terméket. Viszont a chilis, kávés, kakaós ízesítésben is kapható krumlovi folyékony karamell egy olyan rendkívül sokoldalúan felhasználható produktum, amelynek csak a fantáziánk szabhat határt. A Tahitótfaluban működő Őrház Chill & BBQ az egyik remek steak specialitását készíti el úgy, hogy a sütnivaló húsba előzetesen krumlovi kávés (!) folyékony karamellt fecskendez be. Ilyesféle felhasználására még Vašek Kalkuš, a krumlovi kézműves karamell főző mester sem gondolt.

A Folyékony Gyümölcs
A másik választottunk ismertetése előtt néhány gondolat: Csehország közismerten a sörök országa, de természetesen ott sem mindenki lelkesedik a komló alapú nedűkért vagy időnként éppen a változatosság gyönyörködteti. Az elmúlt években mind több és több cseh embert hoznak lázba a sörök mellett vagy helyett a különféle borok is. Ma már a kisebb nagyobb városokon túl majd minden nagyobb áruházban megtalálhatunk egy-egy Vinotékát, azaz borszaküzletet, ahol a borok széles választékához juthatnak hozzá a vásárlók. A borok jelentős része hazai termék, melyeket a szőlőtermesztéshez ideálisabb klimatikus viszonyokkal és talajadottsággal bíró Morvaföldön, azaz elsősorban Csehország dél-morva kerületében készítenek. Az egyre remekebb morva borok előállításán túl azonban néhány morva borgazdaság más termékek elkészítéséhez is hozzáfogott, kihasználva a rendelkezésre álló modern technológiát. Rakvice a központja az egyik ilyen feltörekvő borgazdaságnak, ahol a borok mellett kiváló minőségű 100%-os gyümölcslevek és bio minősítésű mustok készítése mellett döntöttek.
Must és gyümölcslé!
Mi is szeretjük a magyar termékeket és az azonos minőségű, ár-érték arányú termékek esetén a hazait választjuk, de ebben az esetben be kellett vallanunk, hogy a Tekuté Ovoce (Folyékony Gyümölcs), ez a cseh gyümölcslé mind külsejét, mind beltartalmát tekintve igen kiválóra sikeredett. A gyümölcslevek alapját kiváló minőségű almalé adja (almafajták gyümölcseinek kipróbált válogatásából), amelyekhez saját bio minősítésű bodza vagy meggy kerül. Az ugyancsak bio minősítésű mustok olyan szőlőféleségekből készülnek, mint a Pinot noir vagy a Zöld veltelíni. Az előbbi édes ízét némi bodzával tették még intenzívebbé. Ráadásul valamennyi termék adalékanyag és mesterséges színezék mentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, a frissen facsart gyümölcsök levét mindössze pasztőrözik, semmilyen más minőséget, fogyaszthatóságot, egészséget érintő művi beavatkozás nem éri. Igazi folyékony gyümölcs.

Šafrankova műhelye
Végül, de nem utolsó sorban harmadikként egy Prága környéki lekvár készítő hölgy, egy bizonyos Šafrankova speciális kézműves termékeit (lekvár-dzsem-csatni) választottuk. Lekvárból persze Magyarországon számtalan remek és persze sok kevésbé jól sikerült is készül. De mojitos citrom lekvár, vagy becherovkás narancs lekvár eddig még nem született magyar lekvárfőző műhelyben, ráadásul olyan minőségben, amely elnyerte számos nemzetközi lekvárverseny világbajnoki címét is.

Lekvár finomságok
Nos, ennyit a Manka spájza jelenéről. Számtalan kiváló cseh termék jár még a fejünkben, amelyeket szeretnénk másokkal is megismertetni, csak legyen hozzá erőnk és lehetőségünk. Addig is ha van kedvük rendeljenek tőlünk, vagy éppen jöjjenek ki a hétvégén megrendezésre kerülő Sörvigalomba (Jaromír Sörkert), ahol saját maguk is megízlelhetik, és megvásárolhatják a kiváló cseh étel – ital finomságokat! További infók ITT! És ha emellett van kedvük Csehországról beszélni, tapasztalataikat megosztani velünk vagy éppen cseh utazásukkal kapcsolatban tanácsokat kérni tőlünk, mi a helyszínen (is) szívesen a rendelkezésükre állunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése