Vendéglátó kisokos Csehországot járók számára III. - Étlap és étel magyarázat – Levesek 2.

A nagy sikerre való tekintettel, és előre beígérve folytatjuk levesekről írott cikkünket. Ahogyan az előző részből is kiderült, Csehországban igazán bőséges a leves választék, mivel a régi korok emberének ez a fogás volt a legfőbb eledele. Ebből adódóan a tápláló és olcsó levesek ma is fontos szerepet játszanak a cseh konyhában. Fő alkotórészeik elsősorban a zöldségek, de azért egyesekbe némi füstölt szalonna, kolbász is belekerül. Ígéretünkhöz híven most a zöldségalapú leveseket mutatjuk be, közben említést teszünk ezek krémes változatairól, de lesznek egyszerűbb, kevesebb hozzávalóból készült olcsóbb variációk is. Végezetül pedig számítsanak néhány egzotikusabb levesre is. A soron következő levesek között lesznek olyanok, amelyeket inkább otthoni fogyasztásra készítenek, így maximum a hospodák étlapjain találkozhatunk velük.

Cibulačka

Kezdjük a sort a hagymalevessel. A Cibulová polévka vagy Cibulačka a vöröshagymán túl más zöldséget nem tartalmaz. Kevés liszttel sűrítik, ízesítésére némi cukrot, fehérbort és tejfölt használnak. Tálaláskor sajttal és pirított kenyérkockákkal szórják meg vagy pirított kenyérszeletekkel fogyasztják. Krémleves változatban is készül, akárcsak a Pórková polévka, amely a póréhagymán túl burgonyát, zöldség alaplevet, kevés lisztet tartalmaz. Köménnyel, majoránnával, borssal ízesítik. Az ízek lágyítására főző tejszínt is használnak. Merészebb változatába felvert tojást csurgatnak. Általában pirított kiflivel tálalják. Ugyancsak ebbe a csoportba sorolnánk az előző részben bemutatott fokhagymaleves krémleves változatát, a Krémová česnečkát, és a gombaleves krémleves változatát, a Krémová žampionová polévkát is.

Zelná polévka
 
A Zelná polévka azaz a káposztaleves általában friss káposztából készül. Előző cikkünkben leírtuk az igen népszerű, savanyított káposztából készülő húsos változatát, amely Zelňačka névre hallgat. A zelmá polévka változat burgonyával készül, őrölt köményt, hagymát tartalmaz. A bátrabbak felvert tojást és tejet is tesznek bele. Ízesítésére ecetet használnak. Amikor elkészült, egy kis szelet vajat dobnak bele.

Čočková polévka
Hrášková polévka
 
Népszerű a lencse és bableves, avagy a Čočková és Fazolová polévka, amelyek szinte ugyanazon recept szerint készülnek. A beáztatott lencsét vagy babot burgonyával, zöldséggel főzik össze és rántással sűrítik. Ízesítésére borsot, majoránnát, fokhagymát használnak. Friss kenyérrel vagy galuskával fogyasztják. Hasonlóan tápláló a Hrášková polévka, vagyis a borsóleves, amely friss zöldborsóból készül. Hagymát, tejszínt adnak hozzá, sóval és borssal ízesítik, de jól illik hozzá a koriander is. A lencse- és a borsólevesek krémleves változatban is készülnek.

Drožďová polévka s knedlíčky
 
Kicsit eltérő leves a Drožďová polévka s knedlíčky vagyis az élesztős leves galuskával. Ez egy hagymaalapú, élesztőt is tartalmazó leves, amely íze enyhén ki is érződik belőle. Kevés sárgarépa, petrezselyem és némi póréhagyma jön még hozzá, amelyek jól kiegészítik, és véletlenül sem nyomják el az élesztő ízét. Ugyanez az élesztővel ízesített sült hagymás alap adja a galuskát, ehhez tojást, lisztet adnak, sóval, majoránnával és köménnyel ízesítik, majd a levesbe szaggatva kifőzik. Magában vagy kenyérrel fogyasztják.

Rajčatová / Rajska polévka
Květáková polévka
 
Könnyítsünk a leveseken, következzen sokak kedvence a vagy Rajčatová vagy Rajska polévka, amely készülhet friss vagy konzerv paradicsomból is. A kevés liszttel sűrített leves akár gazdagon fűszerezett változatban is készülhet, ekkor babérlevelet, szegfűborsot, szegfűszeget, borsot, kevés cukrot adnak hozzá. Olaszos változatát bazsalikommal vagy oregánóval fűszerezik. Hasonlóan könnyű leves a Květáková polévka, vagyis a karfiolleves. Tejszínes változata után a se smetanou kifejezés szerepel. A hagymás, lisztes alapú, tejjel vagy húslevessel felengedett levest petrezselyem zölddel díszítik. 
 
Kedlubnová polévka
 
Az érdekes elnevezésű Kedlubnová polévka nem mást, mint a karalábélevest takarja. A rántás alapú levest sárgarépával, gazdagabb változatát burgonyával készítik, tejjel öntik fel és főtt tésztával tálalják. Itt említenénk meg a Strouhankové knedlíčky-t, azt a levesbetétet, amelyet időnként zöldség vagy húslevesekhez esznek. A zsemlemorzsából készített gombócokhoz tojást, tejet, fűszerként szerecsendiót, borsot, majoránnát adnak, a végén tojásfehérje habjával keverik össze. Gombócokat formáznak belőle és forró vízben néhány perc alatt kifőzik vagy egyenesen belefőzik a levesbe.

Kmínová polévka
 
Egyszerű zöldség- és húsmentes leves a Kmínová polévka, azaz a köményleves, amelyhez semmi másra nincs szükség csak köménymagra, lisztre, tojásra, némi sós ízesítésre és egy kis őrölt paprikára, no meg vízre.

Prdelačka
 
Végül következzen egy különleges leves, a Česká vesnická polévka, magyarul a Cseh faluleves vagy parasztleves, amely a disznótorok levese. Ez a kalóriadús leves sertés fejhúst, vöröshagymát, egyéb sertéshúsokat és sertés vért tartalmaz. Fűszerezésére zúzott fokhagymát, köményt, majoránnát és őrölt fekete borsot használnak. Más néven Prdelačka-nak is nevezik. Az igazi „fekete levesbe” árpagyöngyöt is tesznek, önmagában vagy kenyérrel fogyasztják.

Pórková polévka
 
Ennyi fért a bőséges kínálatból jelenlegi cikkünkbe, ha kihagytunk valami érdekeset vagy valamilyen, Önök által jól ismert levest a felsorolásból, kérjük habozás nélkül írjanak nekünk, és kiegészítjük a választékot!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes, sok új információt hozott nekem a cikk.Kis akadékoskodás: mostanában feltűnik, hogy a rövidebb összetett szavakat sem merik az emberek egybe írni, nem értem, miért? Tehát nyugodtan lehet így írni: hagymaleves, gombaleves, a póréhagymáról nem is beszélve !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a dicséretet és a kritikát is. Igyekeztük a hibákat javítani!

      Törlés
  2. Zsolt ! Az előző legalább annyira tetszett mint ez. Én nagy leveskedvelő vagyok, de még sosem ettem Csehországban paradicsom vagy zöldborsó levest. Nem azért mert nem szeretnék, hanem ezeket leginkább otthon főzik nem étteremben. Én is azt fogom tenni ! Kösz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gyulapistám! Mi már találkoztunk vele, főleg napi menü részeként, de való igaz, hogy elsősorban otthon készítik gyakrabban. Igen népszerű a levesporos változata is.

      Törlés